Femeile REFUZĂ să îşi sacrifice viaţa personală pentru carieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu publicat la începutul lunii octombrie de către organizaţia internaţională Mazars, în colaborare cu asociaţia WoMen'Up sugerează că femeile "generaţiei Y", respectiv cele născute în perioada 1980-1995, preferă familia în detrimentul carierei, scrie Le Monde.

Studiul, efectuat la nivel internaţional, a inclus 1011 de reprezentante ale generaţiei Y din 64 de ţări.

Potrivit raportului publicat pe site-ul oficial WoMen'Up, rezultatele arată că există diferenţe minore între aşteptările ambelor sexe, însă femeile resimt mai puternic competiţia cu bărbaţii.

Ancheta arată că tinerele doresc mai întâi să urmeze o carieră, dar urmăresc totodată păstrarea unui echilibru între viaţa privată şi cea profesională. Prioritatea femeilor din toată lumea, arată studiul, este independenţa financiară.

Peste 50% dintre femeile generaţiei Y plasează capacitatea de a învăţa de-a lungul întregii vieţi şi ambiţia în fruntea calităţilor profesionale, în timp ce 45% sugerează că expertiza în domeniu şi, implicit, competenţele tehnice sunt cele mai importante.

Pentru 77% dintre tinere, egalitatea la locul de muncă reprezintă un concept important pe care îl caracterizează ca fiind o provocare pentru companii.

Întrebate care cred că sunt valorile pe care părinţii lor le respectau, 32% dintre respondente au spus că independenţa financiară a fost prioritară, în timp ce 25% s-au referit la importanţa întemeierii unei familii.

Autorii studiului comentează: "Le reproşăm adesea reprezentantelor generaţiei Y că sunt egoiste, că nu se gândesc la ceilalţi, că urmăresc să atingă, în primul rând, propriile obiective. La prima vedere, aceste rezultate pot duce cu gândul la individualism.".

Cu toate acestea, arată autorii, "răspunsurile generaţiei Y vizează colectivitatea".

La nivelul repartizării geografice, 11% dintre femeile europene care au participat la studiu declară că independenţa financiară este obiectivul principal pe care îl urmăresc, în timp ce asiaticele şi femeile din America de Nord preferă să găsească un echilibru între familie şi carieră.

Acest echilibru este, însă, greu de atins pentru femeile din toată lumea, potrivit studiului. Se pare că modelul actual de funcţionare a companiilor nu le mulţumeşte pe tinere, având în vedere faptul că 80% dintre acestea se declară nesatisfăcute sau doar parţial mulţumite de echilibrul actual dintre viaţa privată şi cea profesională.

Una dintre ideile acestui studiu este, se pare, demontarea unor prejudecăţi care vizează femeile generaţiei Y, dintre care autorii menţionează faptul că tinerele nu au ambiţii profesionale şi nu sunt obişnuite să "asculte" de superiori. Totuşi, concluziile raportului susţin că răspunsurile se îndreaptă în direcţia unei "viziuni pozitive" asupra succesului profesional, viziune care se bazează pe calităţile umane, pe învăţare continuă şi pe o ambiţie sănătoasă.

Altfel spus, femeile generaţiei Y nu privesc reîntoarcerea către valorile care au în centru familia drept o lipsă de ambiţie profesională, ci tind să încerce mai degrabă să depună eforturi în ambele direcţii, fără a prioritiza, totuşi, cariera.

Emanuelle Duez, preşedinte al WoMen'Up, susţine că "tinerele femei nu sunt pregătite să îşi sacrifice fericirea sub pretextul reuşitei profesionale.". Totuşi, precizează aceasta, citată de Le Monde, pentru tinere este deosebit de important să îşi trăiască viaţa din plin, în condiţiile în care sunt invadate de idea insecurităţii profesionale, idee accentuată de criza economică.

În mai 2010, un studiu realizat de IFOP şi de revista Elle a arătat că aproape jumătate (44%) dintre femeile cu vârste cuprinse între 25 şi 29 de ani erau mai degrabă tentate de o viaţă "casnică".

Pe de altă parte, comentează Le Monde, deşi femeile de astăzi sunt mai pregătite pentru o carieră decât generaţiile anterioare, nu arată că şi-ar mai dori o carieră, mai ales pentru că resping normele de organizare ale companiilor, norme pe care le văd drept "masculine".

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite