Eross Sandor, designer de interior: „Românii vor case care sar în ochi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Designerul Eross Sandor vorbeşte despre obiceiul nostru de a ne construi locuinţe cu gândul la „ce va zice vecinul“ şi despre lipsa de modestie în amenajare.

„Adevărul": Cum sunt casele românilor? Vă plac, nu vă plac, prin ce dezamăgesc?

Eross Sandor: De obicei, românii nu-şi construiesc case pentru nevoile personale, ci ca să-şi impresioneze vecinii; obiectivul principal e ca imobilul să iasă în evidenţă. Pentru amenajările interioare, românii se inspiră de cele mai multe ori din reviste, din showroomuri, de pe internet şi din ce văd la prieteni, puţini sunt cei care caută un specialist. Spre deosebire de noi, străinii apelează mai des şi cu mai multă încredere la un arhitect, la un designer, de aceea şi procentul caselor de prost gust e mai mic la ei. Peste graniţe, oamenii îşi construiesc cămine cu mai multă modestie, pun accent pe funcţionalitate, iar casa chiar le reflectă propria identitate. La noi domină grandomania în majoritatea cazurilor, din păcate. Există şi locuinţe frumoase, cu bun-gust. Puţine însă.



Care sunt cele mai frecvente greşeli specific româneşti?

Cei mai mulţi dau greş în momentul în care încearcă să potrivească mai multe piese (sau mai multe abordări ale spaţiului) din diferite stiluri. Separat, piesele alese sunt frumoase, arată bine, dar puse la un loc, rezultatul e dezastruos. Românii vor case care sar în ochi, le plac nuanţele tari, dar uită că acestea trebuie să se plieze pe cameră.

Cât de greu e să fii designer într-o ţară cu astfel de „obiceiuri"?

Treaba mea este, până la urmă, să mulţumesc clientul, dar nu pot să-l las să-şi „comande" o casă care îl va nemulţumi la un moment dat. Eu evit culorile şi materialele la modă, care, după doi, trei ani, devin plictisitoare. De fiecare dată când mă implic într-un proiect, recomand o casă elegantă şi cel mai mult ţin la armonia culorilor. Iar pentru asta nu e nevoie de produse scumpe, de multe ori poţi avea produse frumoase la jumătate de preţ comparativ cu cele de designer. E nevoie de imaginaţie. Şi mai e un lucru la care ţin: designerul să asiste la construcţia casei. Deseori noi ajungem la „locul faptei" când totul e construit, toate finisajele sunt gata. Un designer nu trebuie doar să deseneze, să gândească spaţiul, ci trebuie să colaboreze cu constructorii la realizarea instalaţiei de curent electric, de pildă, ca să nu apară probleme mai târziu.

image



Care sunt stilurile cu care vă simţiţi cel mai confortabil în amenajare?

Mie îmi place tranziţia între stilul modern şi cel rustic, iar asta nu e greu de realizat: urmez formele rustice, pe care apoi le simplific, iar ele devin astfel mai clare. Îmi plac formele clare şi culorile pământului - maro, ocru, verde, fistic, iar ca materiale - lemnul şi diferitele pietre. Culorile au efect asupra dispoziţiei noastre, asta uită mulţi (culoarea roşie are efect asupra tensiunii, verdele ne calmează etc.). Spaţiile mici şi întunecoase pot fi mărite optic prin folosirea unor culori reci (de exemplu, albastru deschis) sau prin vopsirea în alb a plafonului, care dă impresia unei încăperi spaţioase. Din contră, spaţiile mari pot fi micşorate optic prin vopsirea pereţilor în nuanţe calde, mai închise sau folosind contraste de culori. Exploatată aşa cum trebuie, culoarea ajută mult. Iar de fiecare dată când lucrez nu uit de iluminare, la fel de importantă. Când aleg combinaţia culorilor, iau în considerare şi lumina naturală, şi pe cea artificială. Îmi place tehnica de iluminare indirectă, ceea ce înseamnă că izvoarele de lumină nu se văd.

Accente naturale

Cele mai multe dintre amenajările lui Eross Sandor au în comun lemnul şi culorile naturale. Atât cafenelele, cât şi casele pe care le-a gândit sunt amenajate curat, fără artificii. O parte din proiectele lui Eross Sandor pot fi vizionate şi online, la adresa erosssandor.daportfolio.com.

Cursuri pentru KreaKids

Designerul de naţionalitate ungară Eross Sandor a semnat primele proiecte încă din timpul facultăţii, când, spune el, a avut norocul să lucreze cot la cot cu designeri experimentaţi din Cluj-Napoca. Acum, pe lângă amenajările pe care le face pentru case, bistrouri, hoteluri, birouri şi centre comerciale, se ocupă şi de o şcoală privată - Studioul KreaKids, în cadrul căreia organizează cursuri de modă şi de design pentru cei 70 de copii înscrişi în prezent.

"Treaba mea este, până la urmă, să mulţumesc clientul, dar nu pot să-l las să-şi «comande» o casă care îl va nemulţumi la un moment dat. "

ADVIMA20111014_0557

Adept al amenajărilor cu accente rustice, Eross Sandor spune că nu le recomandă clienţilor săi culorile şi materialele „pe val“, care ies din trend în câţiva ani



Arte plastice şi cursuri de design

Numele: Eross Sandor
Data şi locul naşterii: 8 decembrie 1985, Târgu Secuiesc, România
Starea civilă: necăsătorit
Studiile şi cariera:
- A absolvit Design în cadrul Universităţii de Arte şi Design din Cluj-Napoca în 2008, după ce, în timpul liceului, studiase arte plastice
- Din 2007 este senior interior designer în cadrul unei firme cu sediul la Sfântu Gheorghe
- Împreună cu un prieten, designer vestimentar, a deschis de curând o şcoală privată
Locuieşte în: Târgu Secuiesc, România

Adept al amenajărilor cu accente rustice, Eross Sandor spune că nu le recomandă clienţilor săi culorile şi materialele „pe val“, care ies din trend în câţiva ani
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite