Familia viitorului: DOUĂ mame şi un tată?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O tehnică revoluţionară intenţionează să elimine bolile mitocondriale, ceea ce ar însemna că oamenii vor avea, din punct de vedere genetic, trei părinţi, scrie The Economist.

"E posibil ca un copil să aibă trei părinţi?", aceasta este întrebarea pe care un articol din revista "Nature" o pune în discuţie, potrivit The Economist, iar răspunsul ar putea fi unul afirmativ.

Acest lucru se poate întâmpla, explică autorii, deoarece este posibil ca mama să aibă o contribuţie genetică "împărţită". În mod normal, contribuţia sa constă în 23 de cromozomi, ceilalţi 23 provenind de la tată şi cu ceea ce se numeşte ADN mitocondrial.

Mitocondriile convertesc energia într-o formă de zahăr care poate fi utilizată de mecanismul molecular al celulelor. Având în vedere faptul că mitocondriile provin dintr-o bacterie, acestea au propriii cromozomi. La oameni, aceşti cromozomi au doar 37 de gene, în comparaţie cu cele 20.000 care se regăsesc în nucleu. Sperma nu contribuie cu nimic, scrie The Economist, prin urmare acest fapt le-a dat medicilor ideea că oamenii ar putea avea două mame.

Ceea ce îi încurajează pe cercetători este faptul că mutaţiile din ADN-ul mitocondrial pot provoca boli care afectează, cu precădere, creierul şi muşchii. Există o şansă la 5.000 ca un copil să dezvolte o astfel de boală moştenită, iar transplantul de acest fel ar putea preveni aceste boli.

Pentru a descoperi dacă transplantul mitocondrial funcţionează în cazul oamenilor, doctorul Mitalipov a recoltat ovule cu mitocondrii care prezentau mutaţii şi alte ovule cu mitocondrii "sănătoase". Ovulele colectate au fost fertilizate, cu spermatozoizi.

Aproape toate ovulele fertilizate au supravieţuit transplantului, iar la trei sferturi dintre acestea fertilizarea a avut succes.

Cu toate acestea, scrie The Economist, transformarea acestui experiment într-o procedură medicală ar mai putea dura, deoarece doctorul Mitalipov se îndoieşte că un astfel de zigot ar putea supravieţui dacă ar fi implantat în uterul femeii. Un astfel de experiment este ilegal, iar unii cred că pe bună dreptate. Totuşi, posibilitatea care se întrezăreşte stimulează dezbaterile şi ar putea conduce chiar la schimbarea legii.

Problemele care intervin sunt, mai ales, cele de natură morală. Astfel,scrie The Economist, "unii sunt îngrijoraţi în ce priveşte consecinţele pe care le-ar avea implicarea unui al treilea adult în familia tradiţională cu doi părinţi" .

Publicaţia încheie articolul, oferind exemplul unei alte proceduri, cândva controversate, aceea a fertilizării in vitro,care acum a devenit ceva obişnuit.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite