Disputa pe încălzirea globală se intensifică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lumea se încălzeşte, susţin cercetătorii antrenaţi în proiectul BEST (Berkley Earth Surface Temperatures Project), care au prezentat imagini video pentru a-şi sprijini afirmaţiile.

Controversatul profesor Richard Muller, cel care a condus studiul, a declarat în urmă cu câteva săptămâni că planeta s-a încălzit cu 1 grad Celsius în ultimii 60 de ani, însă a fost imediat contrazis de un alt cercetător participant în acelaşi proiect, Judith Curry. Aceasta a susţinut că Pământul nu s-a mai încălzit de mai bine de 20 de ani. Acum, oamenii de ştiinţă confirmă încălzirea globală. Astfel, nu aşa-zisa „căldură urbană", care apare în zona oraşelor, a contribuit la creşterea medie a temperaturii. Potrivit „The Guardian", acest lucru se întâmplă pentru că zonele urbane reprezintă mai puţin de 1% din suprafaţa Pământului şi nu pot avea o influenţă atât de mare.Şi, mai mult, chiar dacă datele colectate din regiunile mai sărace ar putea fi mai puţin exacte, trendul este acelaşi.

Din echipa americanilor face parte şi Saul Perlmutter, câştigător al Premiului Nobel pentru Fizică. Datele oferite au fost sprijinite şi de Institutul pentru Climă din Carolina de Nord, dar şi de Comitetul Internaţional pentru Studierea Temperaturilor de Suprafaţă. Pe de altă parte, potrivit unui studiu citat de „The Guardian", britanicii şi americanii sunt mai sceptici în privinţa încălzirii globale decât brazilienii, chinezii, francezii sau indienii.

"Unele date din studiu spuneau că temperaturile nu au crescut în ultimii 13 ani, dar nu le-am considerat relevante.''
Richard Muller om de ştiinţă

"Nu există nicio dovadă că temperaturile au continuat să crească. Afirmaţia se îndepărtează de datele ştiinţifice.''
Judith Curry om de ştiinţă

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite