Dilema saptămânii: Bicicletă sau stepper?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În sala de sport sau acasă, aceste două aparate sunt recomandate persoanelor care vor să aibă o siluetă de invidiat. Bicicleta statică are însă avantajul complexităţii exerciţiilor

Sedentarismul îi împinge pe români din ce în ce mai mult spre sălile de sport. Câteva luni de antrenament redau corpului însuşiri pierdute din cauza vieţii dezorganizate şi a alimentaţiei nepotrivite. După ce gheaţa a fost spartă, o pregătire constantă este obligatorie, astfel încât vechile obiceuri să nu recidiveze.

Primul impediment de care se lovesc cei care au nevoie de exerciţii fizice este lipsa timpului pentru sală sau de alergat în parc. Una dintre soluţiile la îndemână este însuşirea unor mişcări standard şi repetarea lor acasă, după un program autoimpus.

Două aparate aflate la îndemâna oricui sunt bicicleta statică şi stepperul, fiecare cu utilitatea lui. Antrenorii de fitness spun însă că mişcările pe care le efectuăm cu bicicleta şi stepperul trebuie să fie dublate de o alimentaţie adecvată, astfel încât organismul să se cureţe de toxine şi să capete o altfel de viaţă.

„Bicicleta statică este o soluţie mult mai bună"

Vlad Matasa este antrenor personal de fitness, tae-bo, aqua gym şi de alte stiluri care menţin corpul în formă. A absolvit Facultatea de Medicină şi a studiat Psihologia în Bucureşti. Pentru că suntem cu toţii diferiţi, Vlad Matasa este de părere fiecare individ are nevoie de exerciţii personalizate şi recomandă tuturor celor care se gândesc să facă mişcare acasă că e mai bine să fie supravegheaţi de un antrenor.

„Bicicleta medicinală sau statică este mai complexă decât stepperul, prin urmare, este o soluţie mult mai bună pentru a face mişcare. Sunt foarte multe modele pe piaţă, cu programe diferite, aşa că orice persoană îşi poate găsi parametrii de care are nevoie. Dintre acestea, eu aş recomanda două: un tip de bicicletă normală, să-i zicem, pe care lucrezi stând pe şa, şi un altul, «recumbent», la care poziţia este aproape orizontală şi ai un spătar confortabil", spune Vlad Matasa. Antrenorul o preferă pe cea normală, pentru că are avantajul de a creşte rezistenţa celui care o foloseşte.

„Bicicleta normală este solicitantă, în sens pozitiv, pentru aparatul cardiovascular, la care se adaugă bineînţeles partea musculară. În continuare, beneficiile sunt mari asupra sănătăţii şi pentru că implică o combinare a mişcărilor necesare aparatelor respirator şi vascular", adaugă Vlad Matasa. În acelaşi timp, el nu recomandă „elevilor" săi să facă mişcare numai pe bicicleta statică, întrucât aceasta solicită numai grupele musculare inferioare.

„Sunt obligatorii şi mişcările pentru partea superioară. Dacă totuşi se doresc exerciţii numai pe acest aparat, atunci trebuie căutată o bicicletă statică mai performantă, care are diferite opţiuni în zona ghidonului. Un exemplu la care mă gândesc sunt nişte pedale special create pentru mâini, astfel încât să lucrezi şi braţele. De asemenea, sunt biciclete statice care au şi funcţie de stepper", mai spune Vlad Matasa, care îi încurajează pe români să practice sportul în aer liber.

"Bicicleta normală este solicitantă, în sens pozitiv, pentru aparatul cardiovascular, la care se adaugă bineînţeles partea musculară."
Vlad Matasa
antrenor fitness

„Stepperul e pentru cei care vor să-şi modeleze picioarele"

Un alt antrenor de fitness consultat de „Adevărul" pentru tema de astăzi este Cristi Pătraşcu, care administrează o sală de sport din Capitală şi este antrenor pentru zeci de bucureşteni.

Persoanelor care au puţin timp la dispoziţie şi vor să se rezume doar la alergare în parc şi la exerciţii în casă, el le transmite că un stepper este util pentru menţinerea siluetei, deşi nu are efecte atât de benefice precum bicicleta.

„Stepperul se adresează celor care vor să-şi modeleze picioarele, fesele şi chiar abdomenul. Este folosit mai ales de doamne şi are avantaje care nu ţin neapărat de latura sportivă: se găseşte oriunde, este simplu de folosit şi este ieftin. În plus, ocupă şi puţin spaţiu. Ca să obţii cât de cât performanţe, sunt recomandate stepperele cu programe speciale, care au grade de dificultate diferite", precizează Cristi Pătraşcu.El le propune amatorilor de sport să testeze mai multe modele înainte de cumpărare şi să ceară părerea unui specialist.

„Pur informativ, pot clasifica stepperele după mişcările pe care le execută: verticale, ca şi cum ai bate pasul pe loc, laterale şi steppere care au o combinaţie între primele două mişcări. Dezavantajul acestui aparat, comparativ cu bicicleta, este că tonifică muşchii din partea inferioară. Astfel că vine ca o completare a altor exerciţii."

Antrenorul Cristi Pătraşcu reaminteşte că mişcările de încălzire sunt utile şi înainte de urca pe stepper, chiar dacă pare un aparat atât de simplu.

„La început, o şedinţă pe stepper n-ar trebui să depăşească zece minute. Apoi, se poate ajunge la o jumătate de oră, după ce muşchii şi articulaţiile au început să lucreze. După o jumătate de oră pot spune că o persoană poate pierde cam până în 600 de calorii. De aceea, stepperul este recomandat şi persoanelor care vor să slăbească, dar să ştiţi că nu face totul de unul singur. E nevoie şi de o dietă", adaugă Cristi Pătraşcu.

"Stepperul este recomandat şi persoanelor care vor să slăbească, dar să ştiţi că nu face totul de unul singur."
Cristi Pătraşcu
antrenor fitness

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite