De ce gustul cafelei proaspăt preparate nu e la fel de îmbietor ca mirosul ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mirosul cafelei proaspăt preparate este de-a dreptul îmbietor, însă gustul băuturii din ceașcă nu este neapărat pe măsură. Oamenii de știință susțin că au aflat de ce.

Când mirosim cafeaua imediat după ce a fost preparată, aroma ajunge, prin simțul olfactiv, la un strat de celule care transmit, mai departe, această "informație" creierului.

După aceea, când cafeaua este gustată și înghițită, mirosul ei ajunge, prin gât, la aceleași celule de la nivelul superior al nasului. Însă, din păcate, trece de ele, în direcția opusă, spun oamenii de știință, citați de dailymail.co.uk.

Această etapă secundă a simțului olfactiv face ca informația să fie trimisă unei alte porțiuni ale creierului și, prin urmare, interpretată diferit.

Gustul măncării și al băuturii provine, în cea mai mare parte, din mirosul lor. Mai mult decât atât, saliva descompune potențiatorii de aromă din cafele, duce la dezamăgirea noastră vis-a-vis de gustul perfect pe care ne imaginăm că-l are cafeaua proaspătă.

"Parfumul cafelei proaspăt preparată este absolut îmbietor. Însă nu sunteți puțin dezamăgiți când o gustați? Oamenii cheltuiesc mulți bani pe aparate espresso sau pe diverse filtre de cafea care să prepare cea mai gustoasă băutură.

Din păcate, însă, când băutura ajunge în gură, este amestecată cu saliva. Astfel, 300 din substanțele ce o compun sunt distruse și nu mai ajung să fie percepute olfactiv", susține profesorul Barry Smith, fondatorul Centrului pentru Studierea Simțurilor, de la Universitatea din Londra.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite