Da, se poate muri de ”inimă rănită”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii americani spun că se poate muri de ”inimă rănită”, un sindrom confundat, adesea, cu infarctul miocardic.

Doctorul Ilan Wittstein cardiolog la Spitalul Johns Hopkins este primul specialist care a menționat sindromul de "inimă rănită", cunoscut, de asemenea, sub numele de cardiomiopatie indusă de stres.

"Acest lucru ar putea sugera un atac de cord, dar ceea ce vedem la radiografie nu are nimic de a face. Persoanele care suferă un atac de cord manifestă simptomele reconoscibile la nivelul arterelor coronariene, în timp ce aceia care sufera de sindromul "inimă rănită" nu prezintă niciun simptom”

De fapt, sub efectul stresului, creierul trimite un semnal către glandele suprarenale: glande care sunt situate deasupra rinichilor și una din funcțiile lor este de a secreta adrenalina pentru a regla stările de stres

Glandele suprarenale eliberează apoi adrenalina în sânge și accelerează bătăile inimii. Dar, uneori, sub efectul nivelului crescut de stres, ca moartea unui soț, de exemplu, inima va fi paralizată și nu va mai bate.

"Dar, spre deosebire de un atac de cord, atunci când reușim să repornim inima, pacientul nu are nici o deteriorare funcțională", a spus dr. Wittstein.

Sindromul "inima rănită" afectează mai ales femeile

Cercetarea pe care Dr. Ilan Wittstein o conduce din 1999 privind sindromul "inima rănită" arată că această boală afectează în primul rând femeile de peste 55 de ani.

"La vârsta declinului hormonal, inima femeii devine mai sensibilă la stres, deoarece nu mai este protejată de estrogen. "

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite