Competiţia misiunilor pentru Planeta Roşie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SUA se pregătesc să lanseze o nouă misiune de doi ani pe Marte. În acelaşi timp, ruşii înfruntă un nou eşec după 15 ani de ghinion.

Marte a devenit o destinaţie greu de cucerit pentru astronauţii din întreaga lume, în condiţiile în care americanii sunt singurii care au înregistrat până în prezent mai multe succese la acest capitol. În timp ce ruşii încearcă de zeci de ani să ajungă pe Planeta Roşie, oficialii NASA din SUA anunţă o nouă misiune care va începe săptămânile viitoare şi care va dura doi ani. Cea mai recentă tentativă de a ajunge aproape de Marte a venit din partea ruşilor, chiar săptămâna trecută. Eşecul misiunii s-ar putea transforma într-o catastrofă de proporţii, după cum estimează specialiştii. 

Catastrofă rusească

Oamenii de ştiinţă cooptaţi în misiunea Phobos-Grunt au lansat miercurea trecută o sondă rusească care ar fi trebuit, timp de trei ani, să culeagă probe de pe un satelit al Planetei Roşii. În acest moment, însă, misiunea se îndreaptă către o catastrofă iminentă. La doar câteva ore de la aşteptata lansare, sonda interplanetară rusească a eşuat în înscrierea pe traiectoria de zbor spre Marte. O posibilă prăbuşire pe Pământ ar putea avea cele mai grave consecinţe din istoria accidentelor spaţiale de până acum, consideră expertul american James Oberg, fost angajat al NASA. Acesta a ţinut să precizeze că incidentul va fi unul cu urmări serioase, mai ales că la bordul sondei se află câteva tone de combustibil extrem de toxic.

Click pentru a mări

infografie info

Şansele de salvare a sondei sunt foarte reduse, a recunoscut o sursă din cadrul sectorului spaţial rus într-o declaraţie pentru agenţia de presă Interfax, iar potrivit estimărilor oficiale, ­Phobos-Grunt ar putea cădea pe Pământ în jurul datei de 26 noiembrie. Sonda transportă şi primul satelit al Chinei care ar fi trebuit să ajungă pe orbita lui Marte, numit Yinghuo-1. Oamenii de ştiinţă speră că, dacă vor reuşi să repună sonda pe orbita corectă, aceasta va aduce probe care vor oferi o nouă perspectivă asupra originii satelitului, despre care mulţi cercetători cred că este de fapt un asteroid capturat de gravitaţia lui Marte.

Americanii trimit un nou rover

Pe 25 noiembrie, NASA va trimite pe Marte un nou Laborator Ştiinţific care va duce pe Planeta Roşie roverul Curiosity. Aparatul va asoliza într-un crater ales deja şi va explora solul de pe Marte, culegând probe despre posibile forme de viaţă. Programat să ajungă pe Planeta Roşie în august 2012, roverul va studia mostre de pe Marte timp de cel puţin doi ani.

„Craterul Gale ne oferă oportunitatea de a studia mai multe medii, dar şi de a pune în context şi de a înţelege evoluţia acestei planete", a spus John Grotzinger, coordonatorul proiectului. ­Curiosity este de două ori mai lung şi de cinci ori mai greu decât roverele anterioare folosite de NASA, Spirit şi Opportunity. Roverul va duce pe  Marte un set de 10 instrumente ştiinţifice de cercetare, care cântăresc de 15 ori mai mult decât cele folosite de predecesori.  „Dacă factorii de mediu nu vor permite lansarea pe 25 noiembrie, atunci vom căuta alte oportunităţi până pe 18 decembrie", au mai spus oficialii NASA.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite