Cercetătorii admit: Albert Einstein a avut dreptate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii care au anunţat în 2011 că particulele neutrino se deplasează cu o viteză mai mare decât cea a luminii au recunoscut, vineri, că Albert Einstein a avut dreptate şi că teoria relativităţii enunţată de celebrul savant se aplică şi în cazul acestor particule elementare, informează AFP.

Savanţii de la CERN (Centre européen de recherches nucléaires) din Geneva au produs vâlvă în rândul comunităţii ştiinţifice internaţionale în momentul în care au publicat, în septembrie 2011, rezultatele experimentului Opera, care dezvăluiau o viteză a neutrinilor superioară celei a luminii, contrazicând astfel teoria relativităţii enunţată de Einstein în 1905, în care viteza luminii reprezintă o limită ce nu poate fi depăşită.

Potrivit măsurătorilor efectuate în proiectul Opera, pe o distanţă de 730 de kilometri care desparte laboratorul CERN din Geneva de laboratorul subteran Gran Sasso, neutrinii, proiectaţi prin scoarţa terestră, au ajuns la destinaţie cu un avans de aproape 20 de metri (sau 60 de nanosecunde) înaintea fasciculelor de lumină.

Vineri, însă, în timpul unei Conferinţe internaţionale despre fizica particulelor neutrino şi astrofizică, organizată la Kyoto, fosta capitală imperială niponă, cercetătorii din proiectul ştiinţific Opera au recunoscut faptul că rezultatele lor au fost eronate.

„Primele date măsurate până în 2011 cu fascicule de neutrino între CERN şi Gran Sasso au fost revizuite, ţinând cont de efectele avute de instrumentele atestate", au explicat aceşti cercetători.

„O imagine coerentă a apărut graţie datelor anterioare şi noilor măsurători, care au evidenţiat o viteză a neutrinilor coerentă în raport cu viteza luminii", au adăugat ei.

În februarie 2012, fizicienii care au analizat instrumentele implicate în proiectul Opera au emis ipoteza potrivit căreia primele rezultate au fost „falsificate" din cauza unei conexiuni defectuoase dintre un aparat GPS şi un computer.

Verificările întreprinse de savanţii din echipa Opera au confirmat prezenţa acestei conexiuni defectuoase, care a „scurtat" timpul parcurs de particulele neutrino cu 74 nanosecunde în raport cu realitatea. De altfel, ceasul de înaltă definiţie folosit de Opera prezenta la rândul său câteva mici imperfecţiuni, adăugând 15 nanosecunde timpului realizat pe acel traseu, au precizat cercetătorii prezenţi la Kyoto.

După ce au fost corectate aceste erori, neutrinii măsuraţi între CERN şi Gran Sasso au avut într-adevăr o viteză „coerentă" cu teoria lui Einstein.

În martie, fizicianul italian care a coordonat experimentul Opera, Antonio Ereditato, a demisionat. Cotidianul italian Corriere della Sera l-a numit pe site-ul său „fizicianul eşecului".

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite