Bulgaria, atracţie pentru români şi de Paşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 10.000 de români au ales să-şi petreacă Sărbătorile Pascale în staţiunile de pe litoralul bulgăresc.

Preferinţa românilor pentru statul vecin nu ia concediu nici măcar de Paşte. În ultimii trei ani, numărul turiştilor români care-şi petrec Sărbătorile Pascale la vecinii de la sud s-a dublat, ajungând de la 5.000 în 2010 la peste 10.000 în 2012.

Bulgaria rămâne, astfel, principala destinaţie pentru românii care merg în străinătate. Peste 2.000 de români au ales ca, anul acesta, să ciocnească ouăle roşii la Albena.

În medie, preţul unui pachet special pentru două nopţi în regim all-inclusive la un hotel de patru stele porneşte de la 150 de euro de persoană. Şi Grecia continuă să fie una dintre cele mai căutate variante pentru minivacanţa de Paşte, având în vedere că preţurile au scăzut şi în 2012 pentru al treilea an consecutiv.

Pentru a combate criza, operatorii şi-au redus, anul acesta, tarifele cu 5-10%, iar unii operatori au suplimentat chiar zborurile charter către Grecia.

75% din Pensiunile tradiţionale, ocupate

Tot mai mulţi sunt şi cei care renunţă la tradiţionalism şi profită de weekendul prelungit pentru a vizita o capitală europeană, cumpărându-şi pachete de tip city-break. Cele mai căutate oraşe sunt Viena, Barcelona, Paris, Istanbul şi Salonic, arată Traian Bădulescu, consultant de turism. În medie, un român cheltuieşte 250 de euro pentru pachetele turistice din străinătate în această perioadă.

Cei mai mulţi dintre turiştii români aleg însă vacanţe în România. Preferinţele acestora sunt clare: merg fie în zone rurale, la pensiuni cu specific tradiţional, fie la munte. Anul acesta, aproximativ 35.000 de români au ales satele din Bran-Moeciu, Bucovina, Maramureş, Neamţ şi Munţii Apuseni.

Tot cam atâţia turişti au ales zonele montane, cu precădere cele de pe Valea Prahovei, din Braşov, Semenic şi Predeal. În medie, preţul unui pachet de trei zile la o astfel de pensiune, cu totul asigurat (inclusiv masă festivă de Paşte), este de 100 de euro de persoană. Aici, gradul de rezervare pentru aceste zile se ridică la 75%, potrivit operatorilor.

Litoralul şi Delta Dunării nu au reuşit însă să atragă, nici în acest an, mai mult de 2.000 de turişti împreună. Se observă însă o creştere a numărului de turişti români care preferă să-şi petreacă Paştele într-un oraş, în special cele cu istorii bogate precum Sighişoara, Sibiu şi Timişoara, arată Bădulescu. 

Tarifele au scăzut în românia

La nivel naţional, gradul de ocupare din unităţi în această perioadă este de aproximativ 60%.  Pentru prima dată de la izbucnirea crizei, tarifele cerute de hotelierii străini au crescut cu până la 10%, iar preţurile operatorilor români au stagnat sau chiar scăzut cu 5-10% faţă de anul trecut.  

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite