Venera Arapu, designer: „Bucureştiul este casa sufletului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Venera Arapu are două case: una pe malul Dâmboviţei, alta pe malul Senei. Nu ştim cum e la Paris, dar locuinţa din Bucureşti e îmbibată în parfum franţuzesc.

„De ani de zile mă consider un om cu două case, una la Bucureşti, alta la Paris, ce am aici nu am acolo, ce am acolo nu am aici", spune designerul Venera Arapu stând pe canapeaua mare, albă, pufoasă, cu vedere la balcon. În casa din Bucureşti a creatoarei de modă, „casa sufletului", cum o numeşte, te simţi ca într-un butic în care piesele - toate, fără nicio excepţie - se cer luate la pipăit în căutarea poveştii.

În orice colţ de aşezi - pe canapea sau pe fotoliile de lângă bibliotecă - , senzaţia este aceeaşi: aici, la doi paşi de Piaţa Spaniei, a prins contur o bucată zdravănă de Paris. Casa Venerei Arapu e greu de povestit, ea trebuie simţită de la un colţ la altul, de la micile obiecte decorative din argint ce stau pe o măsuţă de servit şi până la canapelele masive, cu aer vintage, pe care se cocoloşeşte adesea Sara, bichonul maltez al familiei. Zona Icoanei din Bucureşti e zona în care a copilărit. Strada Dumbrava Roşie este, spune Venera, cea mai mai frumoasă din Capitală.

info

„Mi-am dorit o casă care să mă reprezinte şi care să-mi ofere pacea pe care trebuie să o aducă o casă. Altfel spus, mi-am dorit să transform locul în «acasă». Iubesc antichităţile, originalitatea lor, patina pe care le-a imprimat-o timpul. Majoritatea pieselor de mobilier pe care le am acum le aveam şi în fosta casă, aici am făcut doar mobilierul adaptat anumitor spaţii, pe comandă", spune designerul de modă pasionat şi de amenajări interioare.

E greu să aleagă între obiectele preferate dintre zecile pe care le-a adunat în ani de zile din târguri de la Paris, de la Bucureşti, dar şi din alte oraşe ale lumii. Totuşi, pe primul locul se află setul de canapele Biedermeier din living, „în care se vede pe când era copil", moştenit de la Olga, mătuşa care i-a insuflat pasiunea pentru frumos.

O altă piesă de colecţie şi de suflet este oglinda Ludovic al XV-lea, în care îţi vezi chipul imediat ce păşeşti în livingul deschis şi care „a tronat" în primul magazin al Venerei Arapu, inaugurat pe Bulevardul Unirii la începutul anilor '90.

Pe lista scurtă stă şi o veioză din porţelan de Sevres, cu abajur, primul obiect de anticariat cumpărat de creatoare, acum 20 de ani. Piesa elegantă a stat mult timp pe biroul Venerei Arapu, acum s-a mutat pe un dulăpior din holul casei.

 „Omul face locul"

O casă frumoasă, spune amfitrioana săptămânii, are nevoie de lumină: „Ea poate crea o adevărată magie. Apoi sunt tablourile, lucrările de artă în general, culoarea, armonia culorilor, pereţii şi tapiţeria mobilierului". Iar o casă „se construieşte" în timp, adunând încet, încet „obiecte care îţi ies în cale de-a lungul timpului, în călătorii de lucru sau în vacanţe".

ADVIMA20111014_0532

Casa Venerei este făcută după chipul şi asemănarea ei: are eleganţă, bun-gust, linişte, detalii inedite. „Dacă eşti o persoană care trăieşte în principal «în interior», putem spune că locuinţa ne reprezintă şi ne defineşte. Pentru cei care trăiesc «în afară», casa nu e reprezentativă, important este doar ceea ce se vede în exterior. Eu nu am visat niciodată palate şi cred că tu eşti tu oriunde ai fi. Omul face locul, niciodată invers. Pentru mine, ­acasă este ­acolo unde sunt copiii. Momentan, Clea e la Bucureşti, iar Matei studiază la Paris". Iar asta e, poate, cea mai bună justificare pentru cele două cămine.  

Dacă o pui pe Venera Arapu să-ţi indice locul preferat din toată casa, vei da cu ochii de canapeaua pufoasă, cu vedere la balconul cu viţă de vie. Din nefericire, în ultima vreme, admite că ajunge tot mai rar aici, fiindcă seara trebuie să bifeze alte reguli: cina, povestea de culcare pentru Clea. Şi apoi direct patul. „De ce patul? Datorită senzaţiei pe care o simt, aceeaşi de fiecare dată când mă bag în pat şi zâmbesc, binecuvântându-l pe cel care a inventat perna", conchide creatoarea.

Venera Arapu: „Industria românească e dezordonată"

Venera Arapu, creatoarea care a deschis de curând un magazin în Bucureşti, crede că modei din România îi lipsesc disciplina şi logica.

„Adevărul": Ai lansat de curând proiectul Vitrina şi tot recent s-a anunţat deschiderea noului magazin „Venera Arapu" în Bucureşti. Reprezintă acestea o „întoarcere"?

Venera Arapu: Proiectul a apărut ca urmare a faptului că din 2010 predau studenţilor de la secţia de Modă a Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti. Vitrina îşi propune să le ofere viitorilor designeri sprijinul necesar pentru completarea instruirii lor. Studenţii au la dispoziţie un spaţiu dotat cu tehnologie de ultimă oră necesară specializării în domeniile design vestimentar, design de accesorii şi de obiecte, parcurgând toate etapele de producţie, de la construcţia de tipar până la finisaje, de la schiţa modelului până la vânzare. În paralel, am considerat că este oportună deschiderea unui magazin în Bucureşti (strada Banu Antonache), care, pe lângă colecţia „Venera Arapu", să găzduiască şi creaţiile rezultate din proiectul Vitrina.

De ce un magazin acum, după multă vreme în care piesele Venera Arapu s-au putut cumpăra exclusiv de peste hotare, şi de ce mai ales pe timp de criză?

Consider că tocmai momentul de criză pe care îl parcurgem poate fi unul prielnic în demararea unui asemenea proiect. Calitatea execuţiei şi un raport optim creaţie/ calitate/ preţ reprezintă, în opinia mea, un argument convingător în faţa cumpărătorului, poate tocmai prin raportarea la produse importate ale caselor occidentale, al căror preţ este, în mod logic, mai mare.

Cum vezi moda românească şi mişcările din zona asta în prezent?

Dezordonată, derutată, în dificultate. Dar totuşi în creştere. Aici aş sublinia importanţa educaţiei şi a informaţiei. Creatorii români au fost promovaţi din ce în ce mai mult în ultima vreme în publicaţiile de specialitate şi nu numai, iar acest lucru începe să dea roade. Industriei de la noi îi lipsesc însă disciplina şi logica. Şi un sistem bine pus la punct. Lipseşte infrastructura (adică sistemul comenzilor în avans) şi nu văd semne îmbucurătoare în sensul remedierii acestei probleme.

Ce planuri pe termen scurt are Venera Arapu?

Să „cresc" şi să promovez una dintre activităţile la fel de dragi sufletului meu ca şi creaţia de modă - amenajările de interior. Având suficiente proiecte importante la activ, atât în spaţiul public, cât şi în cel privat, cred că e momentul să „instituţionalizez" o activitate pe care până acum am făcut-o în principal pentru propriile locaţii ale diverselor activităţi sau pentru clienţi privaţi (Venera Arapu a semnat amenajarea restaurantului Balthazar din Bucureşti, a lanţul French Bakery, a Clubul Gaia şi a vilelor „Lucia" din Sinaia - n.r.)

Câteva mici şi mari bucurii?

Copiii, la capitolul „marile" bucurii. Şi, la mici bucurii, lucruri simple: o mâncare bună, soarele, întâlnirile cu oameni speciali, plimbările prin târgul de vechituri de la Paris sau de pe şoseaua Kiseleff, moliciunea minunatei mele perne atunci când pun capul pe ea seara, la culcare.

"Vreau să «cresc» şi să promovez una dintre activităţile la fel de dragi sufletului meu ca şi creaţia de modă:  amenajările de interior."

"Mici bucurii, lucruri simple: o mâncare bună, întâlnirile cu oameni speciali, plimbările prin târgul de vechituri de la Paris sau de pe şoseaua Kiseleff."

ADVIMA20111014_0533

Studii în Franţa

Numele: Venera Arapu
Data şi locul naşterii: 21 mai 1968, Ploieşti, România
Starea civilă: divorţată; doi copii, Clea (6 ani) şi Matei ( 15 ani)
Studiile şi cariera:
- Este absolventă a Facultăţii de Modă (Academia Naţională de Artă din Bucureşti, promoţia 1996), dar a studiat şi la Şcoala Superioară de Arte şi Tehnici de Modă de la Paris (între 1997 şi 1998)
- A beneficiat de un stagiu de pregătire la studioul Haute Couture Givenchy din Paris
- Cele mai multe prezentări de colecţii au avut loc la Paris, dar şi la New York 
- Din mai 2011 este fondator şi director al Asociaţiei de creaţie românească Vitrina
Locuieşte în: Bucureşti şi Paris

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite