Bogătaşi de criză cu bani digitali

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu sunt nici din hârtie şi nici din metal, nu-i poţi atinge, dar îi poţi folosi ca pe nişte bani reali. Este vorba despre primele monede digitale, Bitcoinii.

Dacă nu reuşeşti să câştigi suficienţi bani, există totuşi o metodă de a deveni milionar, dar în mediul virtual. În urmă cu trei ani, pe 3 ianuarie 2009, un programator anonim a stârnit o mică revoluţie în lumea digitală.Sub numele de Satoshi Nakamoto, acesta a inventat o monedă nouă - Bitcoin. Nu conţine nimic tangibil, ci doar 31.000 de linii de coduri de programare, imune la fluctuaţiile de pe piaţa interbancară, la inflaţie şi alţi indicatori economici.

Totul este doar software. Nakamoto a gândit Bitcoinii ca un instrument de plată direct, astfel încât să fie evitaţi intermediarii şi implicit influenţele. Potrivit planului iniţial, la fiecare 10-15 minute, monedele ar trebui distribuite aleatoriu pe internet, ca şi cum participanţii ar juca la Loto. În acest fel, în 20 de ani, pe internet ar trebui să circule 21 de milioane de Bitconi. 

Tranzacţii cu obiecte palpabile

Aplicaţia misteriosului programator a stârnit imediat interesul, iar Bitcoinii se schimbă acum în euro, dolari, ruble ruseşti sau yeni. Urmările au fost spectaculoase. Astfel, dacă în 2009 un Bitcoin era echivalentul unui cent american, în iunie 2011, acesta valora 21 de euro.

Banii pot fi folosiţi pe diverse site-uri şi pot fi schimbaţi de la numeroase case de schimb valutar online. Cu aceştia se pot achiziţiona aplicaţii, jocuri video, decoraţiuni de grădină, tricouri şi chiar şosete. Nu doar tranzacţii legale se fac cu Bitcoinii. Astfel, din cauza uşurinţei folosirii acestora, se pare că sunt utilizaţi şi pe site-uri care intermediază vânzări de droguri, după cum relatează „The Guardian". În ciuda succesului înregistrat de proiectul Bitcoin, programatorul care se află în spatele lui nu şi-a dezvăluit identitatea, şi, în continuare, se caută adevărata persoană sau persoanele din spatele numelui Satoshi Nakamoto.

Acesta a folosit o adresă de e-mail care nu a putut fi însă detectată, iar domeniul bitcoin.org a fost înregistrat de o persoană anonimă. Numele vehiculate sunt Michael Clear, Vili Lehdonvirta şi Kevin Groce, trei programatori americani. Aceştia au negat însă că s-ar afla în spatele proiectului.

Căderea pieţei

Mai mult, programatorul anonim s-a răzgândit şi le‑a trimis un mesaj colaboratorilor că vrea să renunţe la proiect. Anunţul a stârnit mânia hackerilor, care au început să-i atace sistemul.În ciuda acestui fapt, moneda virtuală continuă să reziste, iar numărul tranzacţiilor a reînceput să crească. Piaţa monedelor virtuale a căzut totuşi în septembrie, odată cu fluctuaţiile din lumea reală, iar un Bitcoin a ajuns la valoarea de 3,6 euro. Pe internet circulă deja 7 milioane de astfel de monede, echivalentul real al aproximativ 10 milioane de euro. Scepticii se tem însă că evoluţia acestei valute ar putea crea „un Vest Sălbatic al jocurilor de noroc, al prostituţiei şi o piaţă de desfacere globală pentru contrabandă".

Ce este Bitcoin

Sistemul monetar virtual constă într-o colecţie de date generate de calculator şi stocate apoi într-un fişier, funcţionând ca un fel de portofel digital. Rezerva de monede virtuale este controlată folosind o serie de algoritmi matematici.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite