Bătrâneţe de cinci stele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Azilul privat asigură servicii medicale în regim hotelier pe termen nelimitat După grădiniţele private, şi centrele de îngrijire pentru bătrâni au intrat în atenţia

Azilul privat asigură servicii medicale în regim hotelier pe termen nelimitat

După grădiniţele private, şi centrele de îngrijire pentru bătrâni au intrat în atenţia investitorilor. 25 de euro pe zi este costul internării într-un azil de bătrâni, privat.

În acest preţ sunt cuprinse consultaţii medicale periodice, cazarea într-o cameră de 2-4 locuri, trei mese pe zi şi serviciile de igienă oferite de infirmiere specializate. Medicamentele, pamperşii, în cazul persoanelor cu probleme neurologice, sau intervenţiile medicale neprevăzute sunt plătite separat la sfârşitul fiecărei luni. Pentru a intra într-un asemenea centru, se încheie un contract de stabilire a răspunderii, prin intermediul unui garant. Foşti artişti, cadre didactice, medici populează centrul, la cererea familiei şi a copiilor, însă puţini sunt aceia ce apelează din proprie iniţiativă la serviciile acestor instituţii.

Adaptarea durează câteva zile

"Cei internaţi, majoritatea dintre ei, au nevoie de 3-4 zile pentru a se acomoda cu noile condiţii, la început fiind morocănoşi - nu vorbesc cu personalul şi nu mănâncă. Li se pare că nu mai sunt doriţi în familia din care provin şi privesc venirea aici ca pe un abandon din partea celor dragi. De aceea îi supunem unei evaluări psihologice abia după trei zile de la internare, timp suficient pentru a privi din alt unghi situaţia", a afirmat dr. Maria Diaconescu, directorul clinicii de îngrijire şi asistenţă pentru bătrâni "Geronto Life Med", din zona de nord a Capitalei.

"Am venit pentru că fiul meu a zis că nu pot trece peste iarnă singură. Eu stau în Sinaia şi abia aştept să mă întorc acasă în martie", a declarat una dintre bătrânelele internate într-un astfel de centru. Întrebată ce îi lipseşte cel mai mult în locul în care se află, bătrânica, despre care am aflat ulterior că are 93 de ani, a răspuns că cel mai mult îi lipsesc prietenele cu care se întâlnea zi de zi, la o cafeluţă, dar şi să intre în bucătărie pentru a face prăjituri.

Tinerii plătesc cazarea rudelor în vârstă

Azilele private îşi atrag clienţii cu oferte tentante, întreaga activitate întreprinsă aici desfăşurându-se în regim hotelier cu caracter medical. "De obicei, persoanele ce plătesc serviciile noastre sunt tineri cu un program de muncă încărcat ce nu au nici timpul şi nici cunoştinţele necesare pentru a-şi îngriji rudele în vârstă cu nevoi speciale. În clinica noastră, avem 50 de pacienţi, dintre care doar 20 se pot descurca singuri, restul necesitând atenţie şi îngrijire medicală continuă. O parte din cei de aici rămân pe termen nelimitat, restul fiind internaţi pentru câteva zile sau luni", a afirmat dr. Diaconescu. Alte centre de îngrijire care oferă servicii asemănătoare sunt "Căminul Orhideea" şi "Căminul Rosen". Pe lângă serviciile de bază ele dispun şi de săli de gimnastică, frizerie, coafor şi săli de vizionare.

De obicei, persoanele ce plătesc serviciile noastre sunt tineri cu un program de muncă încărcat, ce nu au nici timpul şi nici cunoştinţele necesare pentru a-şi îngriji rudele vârstnice cu nevoi speciale
dr. Maria Diaconescu

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite