Basm de Paris
0Săptămâna Modei de la Paris n-a dezamăgit. De la prezenţa singurului designer român, Ingrid Vlasov, pe podiumul parizian până la colecţii fabuloase, au fost nişte zile în care moda a dominat.
Şirul săptămânilor de modă s-a încheiat fulminant cu cel mai aşteptat eveniment al toamnei. Festivalul de la Paris a avut de toate: prezentări în carusel, colecţii ireproşabile, debuturi în modă, revenirea fostelor top-modele precum Kate Moss, multă, enorm de multă dantelă şi rochii pentru care să mori, cum ar spune americanii.
Alexander McQueen şi Chanel
O româncă la Paris
Prezentă pentru a cincea oară consecutiv pe scena pariziană, Ingrid Vlasov n-a mai avut nevoie de introducere. Lansarea colecţiei sale pentru primăvară-vară 2012 a avut loc în aceeaşi zi cu prezentările Chanel, Alexander McQueen şi Valentino, dar asta n-a fost o piedică în calea unei săli pline. Ingrid Vlasov a rămas fidelă aceleiaşi cromatici, croieli şi imprimeuri inspirate din foclorul românesc. Cu toate acestea, colecţia rămâne întipărită drept un gol marcat al modei româneşti în poarta internaţională a industriei. Ca şi la Milano, tendinţele par să spună că întoarcerea în trecut e mereu benefică, cel puţin din punct de vedere stilistic. Show-ul casei de modă Louis Vuitton, care a încheiat Săptămâna Modei, a fost deznodământul perfect.

Chloe, Valentino şi Lanvin
Prezentarea colecţiei a avut loc într-un carusel imens, „accesorizat" cu cel mai bine plătite modele din lume, totul într-o atmosferă de „Alice în Ţara Minunilor". Kate Moss şi-a făcut apariţia în rochia de mireasă, la finalul show-ului, fiind una dintre preferatele şi nelipsitele din prezentările casei de modă. Acelaşi spectacol, care a depăşit mult standardele impuse până acum, a fost perceput, de către analiştii de modă, drept o declaraţie a designerului Marc Jacobs în faţa zvonurilor privind posibila sa plecare la Dior.

John Galliano
„Marc Jacobs, dacă nu mă înşel prea mult, flirtează. Show-ul a părut o aluzie că iubeşte mai mult moda de la Paris decât pe cea de la Louis Vuitton", a spus editorul britanic de modă Jess Cartner-Morley. Unul dintre argumente a fost că în ciuda „tradiţiei" colecţiilor Louis Vuitton, unde genţile şi accesoriile vin pe primul loc, de această dată, Jacobs a vrut să impresioneze neapărat prin haine. Şi a reuşit.
Mereu rochia
La fel de impresionantă a fost şi colecţia Alexander McQueen, sub îndrumarea designerului Sarah Burton. „Alexander McQueen a fost mereu complicat. A iubit să exploreze feminitatea şi moda în toate colţurile ei încurcate şi contradictorii. Succesoarea lui, Sarah Burton, s-a dovedit a fi egalul său în a surprinde şi a crea confuzie în industrie", a spus Jess Cartner-Morley. Descrisă drept o colecţie „fetişistă", s-a numărat printre victoriile imprevizibile ale săptămânii.

Creaţie Ingrid Vlasov
Şi Chanel a dat dovadă, prin mintea geniului de la conducere, Karl Lagerfeld, de aceeaşi creativitate cu care a obişnuit publicul, mai mult sau mai puţin cunoscător. O lume de poveste în care rochia, dar şi taiorul deţin supremaţia asupra feminităţii. Concluzia săptămânii a fost că dantela, bulinele şi rochiile sunt din nou la putere. Eleganţa anilor '60 a fost reintrodusă în tendinţe, în culori pastelate, parcă menite să mai îndulcească un pic starea vremii actuale.
"Marc Jacobs, dacă nu mă înşel prea mult, flirtează. Show-ul a părut o aluzie că iubeşte mai mult moda de la Paris decât pe cea de la Louis Vuitton.''
Jess Cartner-Morley editor de modă
5 colecţii a prezentat până acum Ingrid Vlasov la Săptămâna Modei de la Paris.
Accesorii 2012

Alexander McQueen şi Jean Paul Gaultier

Stella McCartney

Jean-Charles de Castelbajac

Paco Rabanne şi Lanvin
