„Balon-evantai“ pentru Pământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii de ştiinţă americani au pus la punct un proiect prin care intenţionează să răcească Pământul în mod artificial şi să îl protejeze de căldura excesivă a Soarelui.

 În acest sens, inginerii de la Harvard vor să împrăştie în atmosferă particule artificiale, folosind un balon care se va înălţa în atmosferă deasupra oraşului Fort Summer, New Mexico.

Cercetătorii au avut ca punct de plecare efectul de răcire exercitat de sulfaţii eliberaţi în atmosferă de vulcani. În cadrul experimentului care va avea loc în SUA timp de un an, oamenii de ştiinţă vor folosi aerosoli de sulfat, care au rolul de a respinge lumina solară în spaţiu şi de a scădea temperatura pe planetă.

Păreri împărţite

David Keith, unul dintre coordonatorii acestui proiect, spune că metoda nu este una costisitoare şi s-ar putea dovedi eficientă în încercarea de încetinire a încălzirii globale. „Riscul direct este unul foarte mic", spune cercetătorul. Pe de altă parte, există riscul ca stratul de ozon să fie şi el afectat, afirmă specialiştii în domeniu. De asemenea, ei spun că nivelul de precipitaţii în zonele tropicale şi subtropicale de pe Terra ar putea scădea.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite