„Băieţos“, noul atribut feminin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe podiumurile internaţionale a fost stabilită noua ordine a modei personale: stilul „tomboy“. Asta nu înseamnă doar femei în blugi şi păr dezordonat, ci o atitudine lipsită de mofturile efemere ale modei. Coco Chanel a fost „big bangul“ în universul stilului băieţos, iar astăzi tendinţa pare să fie dusă mai departe de personalităţi precum Stella McCartney şi Phoebe Philo.

Englezii îi spun „tomboy chic", francezii „garçon manqué", iar la români s-ar traduce „stil băieţesc". Dar dacă în România nu există reprezentante de seamă ale acestui curent care datează încă de pe vremea lui Coco Chanel, afară se poate vorbi despre o adevărată cultură şi despre o atitudine asumată.

Fără rochii, dar cu tocuri

Termenul „băieţoi" poate fi înşelător. Implică blugi decoloraţi, genunchi juliţi şi espadrile. Deşi este o modalitate de a descrie acest look, termenul nu spune povestea până la capăt. Tomboy chic poate fi şi elegant, poate include şi caşmir şi preţuri exorbitante. Dovadă stau colecţiile designerilor Stella McCartney şi Phoebe Philo, de la casa de modă Celine, care au realizat colecţii ghidate de spiritul masculin existent în orice femeie. Hainele acestora sunt uşor de purtat, de altfel, în asta constă o parte din filosofia acestui curent, au un scop clar şi doza potrivită de masculinitate ingenuă.

Adepte în viaţa de zi cu zi ale acestui stil, creatoarele de modă conturează curentul în care rochiile extravagante îşi pierd întâietatea în faţa pantalonilor. Pantofii cu toc nu sunt excluşi din imaginea băieţoasă, contrar părerii populare, designerii propunând numeroase ţinute care implică diverse accesorii strict feminine în ultimele lor colecţii. Stella McCartney a ales să poarte la nunta modelului Kate Moss o pereche de pantaloni în detrimentul rochiei de seară. Phoebe Philo este adepta salopetelor şi a fracurilor, indiferent de ocazie. Deşi nu se declară figuri reprezentative ale acestui stil, cele două au devenit în mod cert înaintaşele de seamă ale imaginii de acest tip. 

Designerul Stella McCartney promovează atitudinea băieţoasă în colecţiile sale  Foto: reuters



Atitudinea unui stil

„Ce este cu adevărat de iubit la acest stil nu are legătură cu hainele, ci cu atitudinea pe care o propune. Astfel, nu trebuie nici să fii slabă, nici adolescentă ca Jane Birkin sau Alexa Chung ca să poţi să te califici ca tomboy", este de părere editorul de modă Imogen Fox, al ziarului britanic „The Guardian". „Victoire de Castellane, omul responsabil pentru liniile de bijuterii de la Dior, se descria drept «garçon manqué» acum câţiva ani. Am fost puţin surprinsă când a spus asta, pentru că purta o rochie, pantofi cu toc şi o mulţime de bijuterii. Dar explicaţia ei - că imaginea feminină compensează pentru băiatul din fiecare dintre noi - a căpătat sens imediat", adaugă Imogen Fox.

Redactorul-şef al ediţiei franceze „Vogue", Emmanuelle Alt, este un alt exemplu de „garçon manqué" care nu se teme de tocuri, în toată atitudinea băieţoasă de care poate da dovadă. În ciuda longevităţii stilului, termenul „tomboy" n-a fost în vogă în ultimii ani. Industria modei a apelat la termeni precum „boyfriend" (prieten), când vine vorba de blugii largi (boyfriend's jeans), sau „mannish" (bărbătesc). Ambele implică faptul că stilul este împrumutat şi, în definitiv, aparţine bărbaţilor. „Tomboy chic este inerent şi nu aparţine nimănui. Pot fi o groază de lucruri bărbăteşti în garderoba oricui, dar tomboy presupune o atitudine care se poate răspândi în orice trend", descrie Imogen Fox trăsătura principală a curentului. „Să fii un tomboy urban înseamnă să ai o oarecare condescendenţă asupra podoabelor feminine", este de părere autoarea Meredith Bryan, într-un articol despre „băieţoşii urbani".

Veteranele tomboy chic

Termenul a început să fie folosit încă de la începutul carierei designerului Coco Chanel. Paradoxal, creatoarea de modă a reinventat feminitatea hainelor folosindu-se de pantaloni, sacouri şi croieli masculine.

Katharine Hepburn a fost, la rândul ei, adepta acestui stil. Actriţa a transformat atitudinea băieţoasă într-un „girl power" al anilor '50. Partizanele curentului erau femei aventuroase, încrezătoare, independente şi rebele care purtau pantaloni pe vremea în care era o „crimă" a modei să faci asta.

image



"Tomboy chic este inerent şi nu aparţine nimănui. Pot fi o groază de lucruri bărbăteşti în garderoba oricui, dar tomboy presupune o atitudine care se poate răspândi în orice trend."
Imogen Fox
editor modă „The Guardian"

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite