Alina Botea, designer: „Produsul de lux este judecat greşit“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Designerul în vârstă de 39 de ani a marcat două victorii, anul acesta, prin prezenţa la Săptămâna Modei de la Berlin, dar şi prin participarea la târgul de la Paris. Alina Botea creează pentru femeia rafinată care înţelege prin lux altceva decât opulenţă. Este de aproape 14 ani în domeniu, dar acum trăieşte perioada „luxu­riantă“ a carierei sale. 

„Adevărul": Ai fost prezentă la Berlin şi la Paris, anul acesta. Care au fost efectele participării?

Alina Botea: După participarea la Berlin am devenit mult mai cunoscută în ţară, iar clienţii mei au dobândit mai multă încredere în produsele mele. Participarea la Paris a fost sub umbrela Molecule F, iar feedbackul a fost foarte bun în ceea ce priveşte calitatea produselor româneşti. Mai mult decât atât, aceste două participari sunt o carte de vizită extraordinară, iar aprecierea presei internaţionale este o recunoaştere de care cred că orice designer ar fi foarte mândru.

Care ai spune că este semnătura ta de designer?

Cel mai reprezentativ pentru designul meu aş considera că este culoarea, dar în mod egal şi geometria tăieturilor sau minimalismul şic pe care îl dezvolt în tot ceea ce fac. Îmi plac simplitatea şi rafinamentul, linia curată şi eleganţa pe care acesta o impune de la sine.

De ce ai ales libelula pentru colecţia primăvară/vară 2012?

A fost mai mult o alegere instinctuală, dar care s-a suprapus foarte bine cu studiul tendinţelor pe care l‑am făcut înainte de realizarea efectivă a colecţiei. Cele două s-au îmbinat perfect, iar rezultatul s-a dovedit a fi alegerea perfectă. Ţinutele mele au preluat de la libelulă alura filiformă şi eleganţa, grafismul aripilor transparente, delicateţea micuţei insecte, iar linia lor s-a încadrat în tendinţele urmate de designeri pentru sezonul următor.

Care ai spune că au fost cei mai buni ani pentru afacerea ta, până acum?

Cel mai bun an din punct de vedere al imaginii brandului este categoric 2011. Din punct de vedere financiar, anii trecuţi au fost pe un trend ascendent mult mai evident. Atunci exista o putere de cumpărare mult mai mare, iar acum criza şi-a spus cuvântul şi ne resimţim toţi.

O creaţie a Alinei Botea

Care este principalul impediment de care te loveşti în această meserie?

Lipsa varietăţii materialelor şi accesoriilor de calitate la noi în ţară, cât şi asigurarea continuităţii furnizării acestora. De cele mai multe ori folosesc printuri originale pentru a oferi un plus de personalitate ţinutelor, iar acest lucru se regăseşte în preţul final care depăşeşte preţul produselor de serie. Acest lucru este un alt impediment în înţelegerea calităţii produsului şi, în consecinţă, încă influenţează într-o mare măsură alegerea pe care o face clientul. Produsul de lux pe piaţa designului românesc este supus unei judecăţi relativ greşite, nefiind acceptat la adevărata lui valoare.

Ai rămas la Cluj, deşi ai spus că nu există o piaţă de design acolo. De ce?

Pentru că aici este familia mea, pentru că am liniştea necesară creaţiei, pentru că nu este obligatoriu să fii prezent pe o piaţă pentru ca produsul tău să fie recunoscut acolo. Eu vând, în principal, la Bucureşti, dar asta nu mă împiedică să trăiesc şi să creez la Cluj. Şi invers, piaţa dificilă a Clujului nu este un motiv care să mă facă să mă mut în alt oraş sau ţară.

Ai început să lucrezi în acest domeniu în '98. Ai lua-o de la capăt dacă ai şti cât de anevoios este tot parcursul?

Categoric, da! În orice domeniu parcursul este anevoios, dacă vrei să realizezi ceva deosebit. Performanţa se obţine greu, cu multă muncă şi cu multă răbdare.

Ai avut momente în care ai vrut să renunţi şi să te reprofilezi?

M-am gândit de multe ori să renunţ, dar nu să mă reprofilez. Îmi place munca mea, nu mă văd făcând altceva. Îmi plac mult cărţile pentru copii,  poate când o să am timp o să scriu una şi o să realizez şi desenele.

Cine este femeia care poartă Alina Botea?

Clienta mea este o femeie educată şi rafinată. Este stăpână pe ea, îndrăzneaţă, modernă, dar foarte feminină. O femeie care se cunoaşte foarte bine, care-şi doreşte totul de la viaţă şi mai ales ştie să obţină ceea ce-şi doreşte.

Cel mai promiţător debut

Numele: Alina Botea
Data şi locul naşterii: 26 martie 1972, Cluj-Napoca
Starea civilă: căsătorită, are o fetiţă de 8 ani, Ana
Studiile şi cariera:
- Academia de Arte Vizuale „ Ion Andreescu" , secţia design vestimentar.
- În 2001 a obţinut un premiu la concursul „Tineri Designeri", din cadrul emisiunii „Levintza prezintă", iar anul următor a fost desemnată „cel mai promiţător debut" de revista „Dialog Textil".
Locuieşte în: Cluj-Napoca

image
Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite