"În perioade de criză, prostia devine calitate"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe cantautorul Victor Socaciu l-am găsit la Braşov, cu o zi înainte de începerea Festivalului Cerbul de Aur şi cu trei zile înainte de lansarea noului album, "În fiecare zi". Ca

Pe cantautorul Victor Socaciu l-am găsit la Braşov, cu o zi înainte de începerea Festivalului Cerbul de Aur
şi cu trei zile înainte de lansarea noului album, "În fiecare zi".

Ca membru al juriului la Cerb, Victor Socaciu a făcut câteva aprecieri înainte de începerea evenimentului (interviul a fost realizat marţi, n.r.): "Important este să menţinem acest concurs la standarde internaţionale, mai puţin contează notorietatea artiştilor care concurează. La Cerb s-au lansat, cu ani în urmă, Julio Iglesias sau Christina Aguilera, iar acum iată, participă artişti din 23 de ţări".

- Căutându-vă numele pe internet, apăreţi pe primul link cu melodia "Cântec pentru mama lor". O melodie care nu a fost difuzată pe posturile TV şi de radio...

- Melodia aceasta a ieşit pe un album în urmă cu vreo cinci ani. A mai fost o variantă a ei prin 1997 sau 1998, pe un album care se numea "Cântece naţionale". Are multe accesări pentru că este o critică a clasei politice din perioada asta de tranziţie. Mulţi prieteni mi-au spus că este Cântecul tranziţiei româneşti. Versurile îmi aparţin, dar am plecat de la nişte versuri care circulau în folclor. "Vin ai noştri, pleacă ai noştri, Noi rămânem toţi ca proştii".

- Citez în continuare: "Dumnezeu dac-ar veni/ Prim-ministru într-o zi/ L-am mânji şi i-am găsi/ Cazier la SRI" . O cântaţi în campaniile PSD?

- O cânt din 1997 în toate apariţiile mele. Este adevărat că nu am cântat-o pe la televiziuni, ci numai în concerte.

- De ce nu şi la TV?

- Nu ştiu, nu s-a legat. Nimeni nu m-a invitat cu această melodie, ci cu altele, dar acest lucru nu m-a deranjat.

- Are vreo legătură cu faptul că este un cântec de protest, iar dv. sunteţi membru în CA al TVR?

- Nu, nu are nicio legătură.

- Veţi candida pe listele PSD la Parlament în această toamnă...

- Nu vreau să vorbesc anticipat despre un lucru a cărui finalitate nu o cunosc. Nu este sigur că voi candida. Deocamdată, aprobarea unui for de integritate a PSD încă nu există. Nu există validarea niciunuia dintre candidaţi. Acest lucru se va întâmpla pe 12-13 septembrie. Este adevărat, mi-am depus dosarul, el a trecut prin nişte avize şi este posibil să fie şi admis, în final. Mai mult nu pot să vorbesc deocamdată.

- Vineri (5 septembrie - n.r.), că tot vă aflaţi la Cerbul de Aur, veţi lansa la hotelul ARO noul album. Este cel cu numărul... ?

- Este al şaisprezecelea. Se numeşte "În fiecare zi" şi conţine melodii de folk pur până la influenţe de pop şi rock.

- Nu pot să vă spun decât multe înainte! Există şi pe acesta melodii cu acelaşi mesaj de protest, militant?

- Există melodia "Fă-mă, Doamne, prost". Se numeşte aşa pentru că ridică unele probleme din societatea românească, când, în perioade de criză, prostia devine calitate.

- Puteţi să citaţi câteva versuri?

- O, să ne gândim... " În lumea asta răsturnată/ Unde cei strâmbi sunt cei mai drepţi/ Savanţii noştri mor de foame/ Şi numai proştii sunt deştepţi".

- Şi acesta este un mesaj de stânga.

- Da, pentru că eu sunt un om de stânga şi cât voi trăi voi rămâne un om de stânga.

- Afirmaţi permanent acest lucru, în interviuri, făcând trimitere la neajunsurile suportate în copilăria petrecută la Braşov...

- Nu doar viaţa mea era aşa, ci şi a celor din jur, care au avut o copilărie la fel de săracă. Era sărbătoare când noi, copiii muncitorilor de la uzinele "Steagul roşu" sau "Tractorul", mâncam unt. Hrana noastră zilnică era untura pe pâine.

- A rămas amintirea aceasta atât de persistentă încât v-a determinat să vă definiţi pentru tot restul vieţii un om de stânga? Vremurile s-au mai schimbat...

Nu doar acest lucru m-a marcat, ci mult mai multe... Eu lucrurile astea nu pot să le uit şi când văd oameni săraci mă identific, nu neapărat cu suferinţa lor, ci mai degrabă cu grijile lor.

- Dacă veţi ajunge parlamentar, ce veţi face pentru artişti - categorie considerată defavorizată din punctul de vedere al accesului la resurse şi din care faceţi şi dv. parte?

- Sunt multe de făcut. Una din legile făcute prost în România şi care trebuie perfectată este Legea dreptului de autor. Sunt mii de procese în România din cauza scăpărilor acestei legi. O altă lege importantă este aceea a sponsorizării. Trebuie să încurajăm mediul privat să ajute arta şi cultura. Şi legea aceasta trebuie modificată în forma în care există în toată Europa civilizată.

mini cv

născut la Braşov, la 14.01.1953
căsătorit cu Marina Almăşan, are doi copii
membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor. Are 16 albume.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite