"Am iniţiat cel mai important proiect cultural de la Revoluţie până în prezent"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actualul ministru al culturii şi cultelor, Adrian Iorgulescu, vorbeşte despre începerea programului de recondiţionare a Bibliotecii Naţionale şi nu ascunde că i-ar plăcea să fie deputat de

Actualul ministru al culturii şi cultelor, Adrian Iorgulescu, vorbeşte despre începerea programului de recondiţionare a Bibliotecii Naţionale şi nu ascunde că i-ar plăcea să fie deputat de Sibiu.

Într-o perioadă în care partidele politice se pregătesc de campania electorală, miniştrii sunt ocupaţi cu diverse proiecte care să le evidenţieze munca din timpul mandatului. Adrian Iorgulescu, ministrul culturii şi cultelor, s-a oprit pentru o oră din alergat şi ne-a vorbit despre proiectele culturale în care s-a implicat, despre posibilii candidaţi ai PNL şi despre posibilii candidaţi, proveniţi din afara scenei politice, la alegerile parlamentare.

- Când încep lucrările de recondiţionare a Bibliotecii Naţionale şi cât vor dura ele?

- Lucrările vor începe săptămâna viitoare, după semnarea contractului. Licitaţia a fost câştigată de consorţiul format din firmele Rotary, UTI şi încă una, nu îmi aduc acum aminte care exact, iar săptămâna viitoare ne vom întâlni să semnăm contractul. În contract sunt precizate 30 de luni, deci lucrările vor dura doi ani şi jumătate.

- Cât costă întregul proiect?

- Cifra totală va ajunge la circa 65 de milioane de euro.

- Ce va aduce noua Bibliotecă faţă de cea de până acum?

- Este vorba despre o reproiectare. În primul rând, extindem spaţiul, am preluat şi aula din spatele Bibliotecii. Ideea de bază este să aducem publicului o bibliotecă a secolului XXI, cu sisteme virtuale, cafenele, săli de conferinţe pentru simpozioane. Ideea generală este ca noua Bibliotecă să permită un contact direct sau virtual la lectură, dar şi un spaţiu de socializare.

- Este acesta un proiect unic?

- Nu! El face parte din Programul pentru Reabilitarea Instituţiilor Fundamentale ale Culturii Româneşti, care cuprinde, pe lângă Biblioteca Naţională, Opera Naţională Bucureşti, Teatrul Naţional Bucureşti, Muzeul Grigore Antipa, Muzeul Colecţiilor, Muzeul Bruckental din Sibiu, dar şi multe alte clădiri. Acesta este un program derulat, ce costă 250 de milioane de euro şi care se face cu sprijinul Guvernului.

Pot spune că este cel mai important proiect derulat de Ministerul Culturii şi Cultelor de la Revoluţie până în prezent. Fiecare în parte are termene de proiectare de licitaţii, toate fiind proceduri îngreunate din motive de natură juridică. Este foarte complicat în România să porneşti un proiect, acesta fiind şi motivul pentru care există întârzieri (recondiţionarea Bibliotecii Naţionale a fost anunţată iniţial în 2006, n.r.).

- Care sunt planurile dumneavoastră personale pentru alegerile din toamnă?

- Să candidez la Camera Deputaţilor pentru judeţul şi municipiul Sibiu.

- De ce la Sibiu?

Am investit foarte mult în acest oraş, şi ca prezenţă, şi ca investiţii propriu-zise. Unul dintre proiectele mele cele mai importante, "Sibiu Capitală Culturală", acolo a fost pus în practică. În plus, la Sibiu se află mulţi dintre colaboratorii şi prietenii mei. Aici un ministru al culturii îşi găseşte un loc din toate punctele de vedere.

- În cazul în care lucrurile nu merg aşa cum plănuiţi la alegeri, aveţi de gând să vă întoarceţi la Uniunea Compozitorilor?

- Nu am decis. Acolo există o conducere aleasă, lucrurile merg bine. Nu exclud, dar, dacă se va întâmpla acest lucru, oricum o voi face prin alegeri, deşi acum tind să spun mai degrabă nu.

- Ce părere aveţi despre propunerile pe care partidele le fac diferitelor personaje din afara politicii?

- În primul rând, cred că trebuie să discutăm de la caz la caz. Nu-i pot pune pe acelaşi plan pe Oana Zăvoranu cu Florin Călinescu sau pe Mitică Dragomir cu Mona Muscă. Şi până acum au existat în Parlament cântăreţi, actori, şi nimeni nu s-a urzicat.

Eu cred că trebuie să avem şi aşa ceva în Parlament. Din punctul meu de vedere, Camera Deputaţilor este o vitrină a societăţii româneşti, şi cu bune, şi cu rele. Parlamentul este instituţia democratică ce reprezintă toţi românii. Trebuie să existe reprezentanţi din toate domeniile importante, oameni de cultură, sportivi; bineînţeles, oameni de cultură nu înseamnă, însă, şi manelişti.

- Ce spuneţi să-l aveţi coleg de partid pe Florin Călinescu?

- Nu ştiu dacă s-a decis încă asupra sa. Cred însă că omul şi-ar face datoria. Este actor, are o prestaţie onorabilă, este om de cultură. Important este să cunoască teme politice, să vină cu iniţiative, să fie politician, nu să joace un rol de politician.

- Credeţi că este nevoie de o anumită pregătire în politică sau oricine o poate face?

- Cu cât un om este mai bine pregătit, cu atât mai bine, mai ales că acum există şcoli, instructaje, pregătiri în acest domeniu. Orice activitate trebuie profesionalizată şi sper ca din ce în ce mai mulţi tineri care urmează şcoli în acest domeniu să se dedice politicii.

- Ca tânăr este însă greu să te lansezi în politică, cu toţii ştim asta...

- În niciun domeniu nu eşti aşteptat cu flori. Dacă vrei, se poate, şi cred că foarte mulţi tineri vor reuşi.

- Care credeţi că sunt cele mai importante realizări pentru perioada în care aţi fost minstru?

- Nu doresc să fac un bilanţ acum, o să-l fac la finalul mandatului, dar pomenesc despre programul Sibiu Capitală Europeană, pentru care am fost felicitat la Versailles săptămâna trecută în cadrul întâlnirii miniştrilor culturii şi unde ni s-a propus chiar să ne implicăm în proiectul Liverpool Capitală Europeană. Trebuie să menţionez însă şi reabilitarea aşezămintelor culturale din mediul rural, în cadrul căreia s-au alocat 400 de milioane de euro pentru infrastructură, din care 100 de la guvern şi 300 din fondul de dezvoltare rurală.

mini cv

A terminat cursurile Academiei de Muzică din Bucureşti, secţia Compoziţie
Este căsătorit şi are doi copii
Din 1991 a fost preşedintele Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite