"Acest film a fost ca o maşină a timpului"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
"Acest film a fost ca o maşină a timpului"
"Acest film a fost ca o maşină a timpului"

Zgârcit cu vorbele despre sine şi munca sa, regizorul Steven Spielberg dă rar interviuri. Excepţie este cel oferit publicaţiei "L"Express", după lansarea filmului "Indiana Jones şi Regatul

Zgârcit cu vorbele despre sine şi munca sa, regizorul Steven Spielberg dă rar interviuri. Excepţie este cel oferit publicaţiei "L"Express", după lansarea filmului "Indiana Jones şi Regatul craniului de cristal".

"Cu Harrison Ford am rămas prieten de-a lungul timpului. Dar ultima dată când am lucrat împreună a fost în 1989. În ziua când Karen Allen (interpretul din <> ) a venit pentru probele de costume, am asistat la întâlnirea dintre el şi Harrison şi a trebuit să plec ca să nu plâng, aşa de emoţionat eram", se confesează, la fel de emoţionat cum o face în filmele sale, unul din cei mai mari regizori în viaţă.

- "Indiana Jones şi Regatul craniului de cristal" reprezintă pentru dvs. o întoarcere la începuturi?

- Da. Am vrut să regăsesc maniera în care am realizat primele trei serii, şi pentru aceasta, a trebuit să uit toate bunele obiceiuri şi să le reiau pe cele "rele". Esenţial, a fost vorba să regăsesc "lookul" propriu filmelor de aventuri de epocă. Acest al patrulea film din serie a fost pentru mine ca o maşină a timpului. Am regăsit oamenii cu care am lucrat în urmă cu nouăsprezece ani, precum Karen Allen.

- Harrison Ford este asociat cu toate cele patru serii şi cu personajul central. Cu ce a venit nou, cu ce v-a surprins?

- Cu simţul umorului. Care a fost prezent de la primul film şi este prezent şi acum. Harrison a ştiut să imprime personajului său acest fel de umor sarcastic, care nu exista în scenariu.

- Când v-aţi dat seama că "Indiana Jones" este pe cale să devină un mit?

- A devenit mit pe parcursul primelor trei serii, graţie mai ales televiziunii, casetelor video şi DVD-urilor. Spectatorilor le-au trebuit cinci ani ca să înţelelegă că nu voi mai face niciodată o continuare la "E.T." dar aceiaşi spectatori au cerut un nou "Indiana Jones". După cele de-al treilea eram fericit, crezând că acela va fi ultimul. Dar când Harrison şi George Lucas (producătorul filmului, n.r.) mi-au telefonat să mă întrebe dacă sunt pregătit pentru al patrulea, am realizat că este prima oară când fac un film la cererea publicului.

- Aţi spus întotdeauna că "Indiana Jones şi templul blestemat" este cel care pe care îl iubiţi cel mai puţin, din toată seria.

- Este adevărat. Dar cel mai frumos lucru care mi s-a întâmplat în timpul realizării lui a fost faptul că am întâlnit-o pe Kate Capshaw, care a devenit ulterior soţia mea şi mama copiilor mei.

- Cariera dvs. a debutat în 1969, acum aproape patruzeci de ani. Sunteţi genul care priveşte în trecut?

- Privesc deseori în urmă când este vorba de copiii mei. Am tone de fotografii cu ei, îi filmez la sfârşitul fiecărui an, pentru a păstra evenimentele importante. În această privinţă, sunt nostalgic şi sentimental. Dar, în ceea ce priveşte cariera mea, nu privesc niciodată în urmă. Îmi văd filmele extrem de rar.

- Interesant este şi cazul filmului "Lista lui Schindler": la început nu l-aţi vrut.

- Nu ştiam ce să fac cu el. Iniţial i-am arătat scenariul lui Martin Scorsese care s-a arătat interesat, dar care în final a zis "nu", apoi i l-am arătat lui Sydney Pollack şi altor trei regizori importanţi care m-au rugat să nu le dezvălui numele. Am fost înspăimântat de perspectiva de a-l regiza eu însumi - să fac ceva în memoria Holocaustului care să nu-mi reuşească, despre victimele şi supravieţuitorii din campusuri... M-am ţinut departe de acest proiect aproape zece ani, până m-am simţit în stare să-l fac.

- Cinematograful face faţă multiplelor transformări, mai ales tehnologice. Cum le vedeţi?

- Cu atât mai bine dacă cinematograful se schimbă. Sper că cineaştii vor continua să experimenteze, să-şi asume riscuri. Este evident că tot mai multe filme vor fi realizate în tehnologie numerică. În schimb, nu-mi place consumul de imagini pe gadgeturi de tip iPod.

mini cv

născut la 18 decembrie 1946
căsătorit, are opt copii cu Kate Capshaw
cel mai influent regizor al secolului al XX-lea, conform "Forbes"
de trei ori premiat cu Oscar
filmele lui au avut încasări de peste opt miliarde dolari

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite