Cu dragostea şi preşedinţii la psiholog

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştirea că preşedintele rus Vladimir Putin a divorţat în urmă cu două luni şi că urmează să se căsătorească în iunie cu fosta gimnastă Alina Kabaieva, o femeie tânără şi

Ştirea că preşedintele rus Vladimir Putin a divorţat în urmă cu două luni şi că urmează să se căsătorească în iunie cu fosta gimnastă Alina Kabaieva, o femeie tânără şi frumoasă, a creat senzaţie.

Dezminţirea "plăpândă" venită ulterior nu a lămurit lucrurile. În ianuarie, preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a deschis balul căsătorindu-se la două luni de la divorţ cu mult mai tânăra Carla Bruni. Lucian Iordănescu, psiholog, şi Diana Vasile, conferenţiar în psihologie şi psihoterapeut, răspund întrebărilor pe tema relaţiei "bărbat puternic - femeie tânără şi frumoasă".

- Este puterea un afrodiziac?

L.I. Categoric, da! Şi este un afrodiziac transmisibil, care contaminează. Persoanele feminine care privesc către un element de putere vor să-l seducă, să-l aibă. Puterea este un afrodiziac material şi psihic care uneori înlătură graniţele bunei-cuviinţe şi ale moralei. Când vede o femeie frumoasă, bărbatul se duce spre ea ca un tăvălug.

D.V. Pentru bărbaţi, da. Un bărbat puternic se simte bine în pielea lui atunci când are lângă el o femeie frumoasă. Iar aceşti bărbaţi corespund nevoii de protecţie şi securitate a femeii.

- Un bărbat puternic + o femeie frumoasă = dragoste?

L.I. Nu întotdeauna. Bărbatul este definit de "a face", femeia de "a fi". Când "a fi" este mai puternic decât "a face", bărbatul nu face decât să se conformeze. Până a o spune psihologii, a demonstrat-o experienţa de viaţă: un bărbat poate fi dus de nas cu o bomboană de o femeie frumoasă şi deşteaptă.

De ce? Pentru că biologic, femeia lucrează preponderent cu emisfera dreaptă a creierului, bărbatul cu cea stângă: el acţionează liniar şi succesiv, ea acţionează exponenţial. În mod natural, femeile ar trebui să fie în politică, să conducă şi bărbaţii să se supună. Singurele societăţi care au înţeles acest lucru sunt cele nordice.

D.V. Nu neapărat. Dragostea nu este o combinaţie matematică. Nu doar bărbaţi ca Putin şi Sarkozy vor o femeie frumoasă. Frumuseţea recunoscută de societate - cum este în cazul fotomodelului - este căutată şi de acei bărbaţi care vor o confirmare a statutului lor social.

- Este mai trainică relaţia "bărbat puternic - femeie frumoasă"?

L.I. În măsura în care femeia frumoasă are o minte abilă şi speculativă, da. Când bărbatul respectiv va întâlni o altă femeie frumoasă, dar mai abilă, relaţia nu va rezista. Relaţia lui Sarkozy cu fosta soţie s-a rupt pentru că Cecilia devenise suficientă şi arogantă. Carla a profitat de ruptură.

D.V. Nu cred că au mai multe şanse decât alte cupluri fondate pe relaţia putere - frumuseţe. Forţa cuplului se va dovedi după ce bărbatului îi "trece" funcţia.

- Şi Putin, şi Sarkozy au peste 50 de ani. Este aceasta o vârstă periculoasă?

L.I. În principiu, da. Tinereţea exuberantă a femeii se alătură limitei vârstei biologice a bărbatului. El atunci intră în competiţie cu sine ca să-şi demonstreze că e bun, că este viril. Că încă mai poate.

D.V. Nu este o vârstă periculoasă, dar scoate la iveală dificultăţile cuplului. Dacă respectivul cuplu este şubred, se va destrăma la această vârstă.

- Care este relaţia dintre putere, sexualitate şi infidelitate?

L.I. Puterea dă un larg orizont de accesibilitate. Posibilităţile vin una după alta, tentaţia nu mai poate fi controlată. Tot ce vedem noi în media asta este. Cum "mascul = a face", el trece la acţiune. Cel aflat în vârful piramidei va avea acces cel mai uşor la ceea ce alţii jinduiesc.

D.V. Un bărbat puternic are mai multe şanse să-şi exprime virilitatea. Cu cât este mai viril, cu atât este mai tentat să devină infidel.

- Este frumuseţea femeii un capital la care acced mai uşor bărbaţii puternici?

L.I. Frumuseţea naşte întotdeauna tentaţie. De orice fel ar fi: spirituală, sufletească, fizică. Când ai toate mijloacele de a accede la ea, ca bărbat, acţionezi instinctiv.

D.V. Frumuseţea este o resursă, ca şi deşteptăciunea, educaţia, cultura unui individ.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite