"Un băiat petrecăreţ, generos şi cu bun-simţ"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În lumea destul de mică a celor mari i se spune simplu "Nea Nelu". O confuzie de moment te duce la apelativul popular al unui fost lider de la Cotroceni. Lui "Nea Nelu" Ploieşteanu să nu-i zici

În lumea destul de mică a celor mari i se spune simplu "Nea Nelu". O confuzie de moment te duce la apelativul popular al unui fost lider de la Cotroceni. Lui "Nea Nelu" Ploieşteanu să nu-i zici VIP, că e prea mult, ci simplu - "lăutar"

Meseria lui este să-i facă şi pe oamenii de rând şi pe mai-marii zilei să se simtă bine la petreceri. Când l-am sunat, Nelu Ploieşteanu era la Neptun. Nu la terasa Cireşica, cum te-ar duce gândul, ci la Rozmarin.

- Anul acesta l-aţi întâlnit pe preşedintele Băsescu la Neptun?

- Nu, deocamdată. Dacă o să vină, o să-i cânt ca şi până acum. I-am cântat acum câteva luni, când a fost la Zilele Aradului.

- La ce nunţi de oameni politici aţi fost invitat ca artist?

- La nunta fetei domnului Blaga, la nunta domnului Boureanu.

- Plătesc mai bine oamenii politici?

- În general da, au plătit bine. Eu am lucrat prin impresar, nu direct cu ei. Se alocă nişte bani pentru toată nunta şi cel care se ocupă de toată treaba vorbeşte şi cu artiştii care cântă la petrecere.

- După campania alegerilor locale aţi fost la chefuri, s-au sărbătorit victorii?

- Am cântat la campaniile electorale. Doar la două, la ţară, la doi primari nu foarte cunoscuţi. Și am fost cu dl. Victor Orban în campanie. Cred că e o procedură nouă, dacă intri cu un partid cânţi numai pentru ăla.

- Deci dv. cântaţi numai pentru PNL-işti acum?

- Nu am nicio opţiune. Nu iubesc şi nu urăsc pe nimeni. Tatăl meu m-a învăţat: "Taică, eu am cântat şi la regi şi la comunişti, şi la democraţi şi la ţărănişti, la toţi". Mi s-au făcut oferte să intru în partide, dar am refuzat, că nu sunt în stare. Și la Partidul Social Democrat şi la Partida Rromilor... Nu ştiu să fac politică, eu ştiu doar să cânt. Eu vreau să mă iubească lumea, nu să mă înjure.

- Pe care dintre liderii comunişti i-aţi cunoscut?

- Pe băiatul lui Ceauşescu. Pentru Ceauşescu personal n-am cântat. Aşa erau vremurile, cântam la Salonul Spaniol unde venea mereu. Și la restaurantul Moldova venea. Cu riscul că mă înjură cineva, nu vreau să fac păcate: Nicu Ceauşescu era un băiat cu mult bun-simţ. Nu ştiu ce a făcut el în alte ipostaze. Eu l-am cunoscut la chef, pentru că aşa era meseria noastră.

- Era un tip petrecăreţ aşa cum circulau zvonurile?

- Da, petrecăreţ, generos şi cu bun-simţ. Venea cu fete, necunoscute, nu artiste, cum se zicea. Venea cu prieteni, unii sunt astăzi persoane publice, dar nu vreau să dau nume. Odată, în decembrie, l-a sunat pe şeful de la Salonul Spaniol şi a dat comandă să-i pregătească Paştele. Nu ştiu de unde a făcut şeful rost de miel în decembrie.

A pus o butelie de aragaz în spate, un reşou, şi a pregătit friptură, cozonaci, drob, tot ce se face de Paşte. Când a venit la cârciumă nu s-a atins de nimic, a cerut ouă ochiuri şi tot ce se pregătise pentru el, am consumat noi, muzicanţii.

El n-a pus gura pe nimic. Eu cântam atunci cu Romica Puceanu. Tare mult ţinea la ea Nicuşor! El îi zicea "mamă". Romica râdea:"Da, da, sunt mă-ta. Te-am făcut cu tac"tu! Voi staţi în palate şi eu n-am unde sta"! Aşa a aflat că Romica nu are casă şi i-a dat casa din Tineretului, în care Romica a şi murit.

- Dădea bacşişuri generoase Nicu Ceauşescu?

- Nu ne-a dat niciodată. Dădea ordin la cine era cu el - persoane pe care le văd şi astăzi - să ne dea. Și bineînţeles că ăia nu ne dădeau. Tăceam din gură, ce puteam să facem? Dar beam ce bea el pe vremea aia, whisky, fumam şi noi Kent, tot ce făcea el făceam şi noi.

- Şi cu fetele tot aşa, ce făcea el făceaţi şi dv.?

- Ei, nu, acolo era interzis. Dar ştiu că râdea de maică-sa. Spunea "doctor docent", "polimeri", titluri universitare, dar nu-i zicea numele. Când se puneau pe râs, se lua de ei: "Ce mă, râdeţi de mama?".

- Care a fost cel mai mare bacşis primit de la comunişti?

- Să ştiţi că nu prea dădeau. După revoluţie mai primeam. Nu dădeau, nici în ziua de azi nu dau. I-am cântat odată lui Adrian Năstase şi mi-a dat două milioane, i-am cântat preşedintelui, nu mi-a dat nimic, normal, că eram toţi cu ochii pe el, acolo la Snagov.

I-am cântat d-lui prim-ministru când a botezat la Slatina, nu mi-a dat nimic, i-am cântat lui Boureanu, mi-a dat banii a doua zi. Cei care au fost mai generoşi... a fost domnul Lucescu, cu 100 de euro. Să ştiţi că eu nu cânt ca să mi se ofere bani. Eu nu cânt manele. Acolo se aruncă cu bani. Cânt muzică lăutărească, romanţe, ceva de Gică Petrescu, muzică de pahar. În general, petrecăreţii dau bacşisuri mari când vin cu amante, ca să se dea mari.

mini cv

născut la 16 decembrie 1950, com. Ciorani, jud. Prahova
căsătorit, cinci copii, trei nepoţi
are 34 de albume, 22 proprii şi 12 în colaborare

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite