Stela Popescu: "Nu pot sta acasă, să vegetez"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spontană şi plină de viaţă, Stela Popescu pare artista "pururi tânără şi ferice". Cu greu reuşeşti să ţii pasul într-o conversaţie cu stilul ei alert, intempestiv, spumos. De

Spontană şi plină de viaţă, Stela Popescu pare artista "pururi tânără şi ferice". Cu greu reuşeşti să ţii pasul într-o conversaţie cu stilul ei alert, intempestiv, spumos.

De câteva zile, artista a început filmările la telenovela "Regina". Dar aşteaptă vacanţa la mare, pentru că "marea îmi dă sentimentul că nu am nicio obligaţie, că nimeni nu mă bate la cap". În septembrie, pleacă în Africa de Sud cu spectacolul "Caviar, Vodcă şi By by", prezentat în 25 de capitale ale lumii. Este o aşteptare mai mult decât emoţionantă", spune Stela Popescu.

Recent, aţi sărbătorit aniversarea nepoatei dumneavoastră.

Da, a fost ziua ei! Suntem mândri pentru că a luat două premii importante, CineMaIubit şi Next-ul (Festivalul Next Film, n.r.). Pentru un tânăr absolvent de UNATC, este un lucru extraordinar. Mai nou, la radio a fost prezentată ca bărbat, în felul acesta: "Regizorul de talent Radu Stanca". Este fată, subliniez, o cheamă Stanca. Numele de familie, Radu, vine de la cel al tatălui ei, actorul Radu Gheorghe.

Felicitări pentru succesul nepoatei care, iată, lucrează în acelaşi domeniu!

Mulţumesc! Cu toate că nu mi se pare o meserie potrivită pentru femei! Când a dat examen la facultate, a dat la ştiinţe politice, la filosofie şi la regie. Şi a ales-o pe cea din urmă. Meseria asta cere autoritate - nu doar talent - şi bani.

Întrevedeţi o colaborare "în familie"?

La vârsta mea, este greu să visezi la filme şi roluri mari. Nu m-am gândit niciodată şi nici nu trebuie să existe o asemenea obligaţie din partea ei!

Faptul că aţi jucat comedie v-a influenţat temperamentul vulcanic şi optimist?

Nu. Cred că temperamentul meu m-a dus spre comedie. Profesorul meu, când m-a luat la clasă, voia să joc Andromaca. A fost amuzant, în anul doi mi-a zis: "Stela Popescu, te-am luat pentru Andromaca şi până la urmă trebuie să-ţi dau Chiriţa".

Mă feresc de lucrurile triste - viaţa este scurtă şi trebuie să alegem din ea ce e frumos. Sunt activă. Nu pot sta acasă, să vegetez. Ar fi groaznic pentru mine să stau să mucegăiesc!

Aţi venit în România, cu mama, ca refugiate din Basarabia, după deportarea tatălui în Siberia. Vorbele dumneavoastră sună a avertisment pentru cei cu false probleme!

Eu mai am o credinţă: cei care ne părăsesc nu vor fi niciodată liniştiţi dacă noi, aici, suntem nefericiţi. Sunt convinsă că ei vor să ne realizăm şi să fim fericiţi. Mama mea nu a vrut să mă vadă niciodată în negru. Mi-a zis: "Te rog din suflet să nu te îmbraci în negru nici la moartea mea!"

Era un om optimist, deşi a trecut prin multe încercări! Tata a stat în Siberia aproape 20 de ani. A mai stat apoi în Basarabia încă vreo 17 ani. Noi l-am adus în România după 38 de ani. S-a recăsătorit cu mama. Şi a murit la 90 de ani, dintr-o operaţie de bilă. Vezi ce înseamnă până la urmă soarta?

Unul dintre zvonurile lansate la Revoluţie vă viza pe dumneavoastră: "Stela Popescu era într-un Lăstun şi trăgea cu mitraliera!" Sună comic acum, dar cum s-a ajuns la aşa ceva?

(râde) Acum o săptămână, m-am dus la Finanţe să plătesc ceva şi am constatat că Lăstunul meu din "90 nu era radiat. Deşi l-am vândut cuiva.

Mi-am adus aminte că s-a spus că din Lăstunul ăla am tras eu cu mitraliera. În dimineaţa când s-a declanşat Revoluţia, la ora 11, trebuia să fiu la o emisiune la radio. Şi am vorbit cu Puiu să mă ducă el. La Piaţa Romană, s-a blocat drumul pentru că începuseră manifestaţiile. Şi, când să întoarcem maşina ca să ne întoarcem acasă, Lăstunul n-a mai vrut să meargă. Eu şi Puişor am început să-l împingem prin Piaţa Romană.

De unde mitraliere?... Când bietul Toma a murit, la cutremur, s-a zvonit că în frigiderul lui s-au găsit mitraliere. Ce putea să facă în "77 Toma cu acele mitraliere? Nişte poveşti de oameni dezaxaţi!

Cel de-al doilea soţ, Puiu Maximilian, v-a furat de la primul, regizorul Dan Puican. Cum au reacţionat părinţii dumneavoastră?

Tata era încă în Basarabia. Mama era aici şi i-a scris lui tata: "Măi, Vasili", că ea vorbea moldoveneşte, "ti rog frumos să-i scrii fetii noastri, că uiti ş-a făcut: ş-a lăsat bărbatul şi s-a încurcat cu unul mititel". Puişor avea 1,67, eu 1,65. Ce crezi că i-a răspuns tata? "Valentina, înţelege odată pentru totdeauna că Ştefan cel Mare a fost mic de stat şi mare în fapte". Am avut o căsătorie extraordinară, timp de 30 de ani. Să dea Dumnezeu tuturor femeilor o asemenea legătură cu perechea lor!

Mini CV

- născută la 21 decembrie 1935, la Bălţi, Basarabia

- a jucat în numeroase filme şi piese de teatru

- a realizat cupluri celebre cu Ştefan Bănică sau Alexandru Arşinel

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite