Slobozia: Adolescenţi proscrişi şi liceeni, colegi de bancă pentru o zi, în Penitenciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii şi-au împărtăşit trăirile din libertate şi detenţie
Tinerii şi-au împărtăşit trăirile din libertate şi detenţie

Elevi de liceu şi adolescenţi închişi la Slobozia au luat loc, ieri, în aceeaşi bancă. Profesori au fost, pentru tinerii prezenţi ieri la penitenciar şi minorii închişi, reprezentanţii instituţiei, dar şi cei ai unităţii de învăţământ. Lecţia: libertate, dulce libertate.

Penitenciarul Slobozia şi-a deschis, ieri, porţile pentru mai mulţi elevi ai Grupului Şcolar Alexandru Ioan Cuza, în încercarea de a marca, într-un mod inedit, ziua de 1 Iunie. În închisoare, elevii au dat ochii cu câţiva dintre adolescenţii închişi la Slobozia, pentru un schimb de experienţă cât se poate de util.
Conducerea unităţii a invitat, cu această ocazie, şi mai mulţi părinţi ai adolescenţilor deţinuţi, însă unul singur dintre aceştia a avut familia aproape ieri.



Sfaturi de la proscrişi

Dacă elevii au fost destul de reţinuţi, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre tinerii din detenţie. Închişi, printre altele, pentru omor, furt sau tâlhărie, minorii din Penitenciarul Slobozia le-au vorbit liceenilor despre viaţa de detenţie, dar i-au şi îndemnat pe aceştia să nu le urmeze exemplele şi, implicit, greşelile care i-au adus în spatele gratiilor.

Deţinuţi 1



„Libertatea este cel mai de preţ lucru. Ce nu am da să fim în locul vostru măcar pentru o oră. Viaţa de puşcărie de maturizează forţat. Abia aici conştientizezi ce înseamnă să încalci regulile. Nu mai poţi întoarce timpul. În schimb, ai de ales: te schimbi şi devii mai bun sau mergi pe acelaşi drum“ au spus, la unison, adolescenţii proscrişi .

La finalul acţiunii, tinerii au vizitat expoziţia de desene găzduită de capela penitenciarului, expoziţie care a cuprins lucrări realizate în detenţie. Cu ochii aţintiţi asupra lucrărilor realizate de deţinuţi, liceenii încercau să îşi adune gândurile. „Ajungi să apreciezi atât de mult libertatea… Pentru cei închişi, este un şoc. Noi abia am rezistat două ore aici, dar ei au de stat luni bune sau chiar ani întregi“, şopteau elevii de la Cuza.

Deţinuţi 2



Înainte de plecare, adolescenţii închişi le-au oferit elevilor felicitări realizate cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului. „Cei mai mulţi dintre noi am uitat copilăria, nu ne mai aducem aminte momentele din trecut, zilele de 1 iunie. Am uitat complet că am fost şi noi, cândva, copii“, au mai spus deţinuţii, înainte de a se întoarce în spatele gratiilor.

Deţinuţi 3
Deţinuţi 4

Închişi pentru o zi

Elevii Grupului Şcolar Alexandru Ioan Cuza nu sunt la prima „descindere“ în Penitenciarul Slobozia. În decembrie 2010, opt elevi ai unităţii de învăţământ au experimentat viaţa de deţinut mai bine de opt ore. Elevii au vizitat penitenciarul, au fost amprentaţi şi, mai apoi, închişi în celulele de detenţie, pentru a simţi pe pielea lor viaţa de puşcăriaş.



„Infractorilor“ li s-a întocmit un dosar de penitenciar, o vizită medicală, iar, apoi, au fost la duş şi la magazie, unde şi-au primit schimburile. La ora 11.00, au fost „cazați“ în celule, unde au zăbovit mai bine de două ore. La pânz, micii „infractori“ au servit masa, iar, imediat după aceea, au vizitat sala de forţă, dar şi sălile de clasă ale puşcăriei.

Deţinuţi 5



La finalul zilei, adolescenţii au primit în dar dosarele specimen de închisoare, care conţin mai multe date, printre care şi amprentele, dar şi celebrele fotografii din profil.

Deţinuţi 6
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite