VIDEO Preşedintele Băsescu, „La masa Adevărului": Doresc să renunţ la politică! FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce au discutat Barack Obama şi Traian Băsescu, în cursul zilei de ieri, departe de ochii presei? Unde se va duce actualul preşedinte al României în dimineaţa zilei de 1 ianuarie 2015, atunci când îşi va fi încheiat mandatul la Palatul Cotroceni? Cum va ieşi România din criză şi cât va mai conta în Europa de peste patru ani?

UPDATE 20.53 Băsescu despre trecerea Nistrului de către Armata Română

Adevărul: Ar fi posibilă o revenire a teritoriului dintre Prut şi Nistru la România?

Cred că în actualul context politic şi economic, acest lucru nu este realist a fi abordat acum. Avem alte lucruri pe care le putem discuta. Cum ar fi: cât de legitim a trecut Armata Română Prutul. Când a devenit acţiunea românească ilegitimă? Desigur, când a trecut Nistrul....Deci sunt multe lucruri, şi ca şef de stat nu poţi să nu ţii cont că partenerul tău vrea să îţi spună el cum a fost. Lasă-mă, frate, să îmi spun eu mie ce am făcut, nu să îmi spui tu ce-am făcut.

Ce-şi imaginează Mosocova că ar trebui să zică Romania ca să îi placă?

Probabil ca ar trebui să ne declarăm agresori de la trecerea Prutului. Or, românii nu pot face asta.

image

UPDATE 20.30 Băsescu: Îmi doresc să renunţa la politică

"Adevărul": Unde vă vedeţi la 1 ianuarie 2015?

Nu m-am gândit la asta. Dar ştiu sigur ce o să simt. O să simt o nevoie teribilă să fiu liber. Nu ai sentimentul liberătăţii când eşti în funcţii publice. Probabil, după un timp de politică, îţi doreşti libertatea cetăţeanului obişnuit, sper să mi-o redobândesc la 1 ianuarie, nu ştiu unde voi fi. Adică în ce punct în mod fizic: la Predeal, la Sinaia, în Maramureş, în Bucovina, nu ştiu. Dar asta ştiu că îmi doresc cel mai mult acum.

Veţi renunţa la politică?

Deci, indiscutabil, răspunsul este da, îmi doresc să renunţa la politică.

image

UPDATE 20.14 Băsescu: Dacă aveam forţe aeriene moderne, am fi fost şi noi în Libia

"Obama a subliniat în mod repetat: SUA doresc ca România să fie o ţară puternică nu numai militar. La un moment dat, l-am întrebat pe Obama: bun, sunt atâtea lucruri pe care voi vă pregătiţi să le faceţi pentru România, ce poate face România pentru voi? Şi răspunsul a fost: Faceţi să vă funcţioneze justiţia, pentru că ce aud la firmele americane este legat de justitie.

Domne', suntem de acord să avem un litigiu, dar să se termine în trei luni, pentru că noi avem un plan de afaceri, să ştim: e aşa sau aşa. Dacă litigiile ţin 6, 10, 12 luni, firmele americane nu sunt tentate să vină. Vă mărturisesc că nimeni nu a ridicat problema şpăgii în discuţiile pe care le-am avut în SUA şi cred că firmele americane vor refuza categoric implicarea în astfel de acţiuni. Dacă la firmele europene găsim acest păcat, la firmele americane nu-l vom găsi.

Există o determinare la nivelul SUA, la nivelul conducerii politice, de a mişca lucrurile înainte. Marea problemă pe care eu mi-o pun. şi săptămâna viitoare voi organiza o întalnire cu Executivul, este pe tema conţinutului acestui parteneriat strategic pentru secolul 21. Vreau să vă spun că a fost ideea americanilor să-l denumim aşa. Domnule, nu este scris în parteneriat că ne jucăm în Afghanistan, acolo o să se termine. Noi vrem o Românie parteneră pentru secolul 21, scrie acolo. Biden, la un moment dat, a spus că dacă România ar fi avut nişte forţe aeriene moderne, cu siguranţă ar fi fost cu noi în Libia", a declarat Băsescu pentru "Adevărul".

UPDATE 19.46 Traian Băsescu despre criză: Cel mai rău scenariu suntem noi înşine

image

"Cel mai rău scenariu eu îl leg de noi înşine. O eventuală obosire a actualei Coaliţii, care să nu continue să ia măsurile necesare pentru consolidarea fiscală a României, pe de-o parte, şi pentru crearea de locuri de muncă pe de altă parte.

Nerespectarea celor ce am convenit cu FMI şi cu Banca Mondială ar fi cel mai rău scenariu care i s-ar putea întâmpla României, pentru că s-ar decredibiliza imediat. Iar asta ne-ar pune în imposibilitatea de a ne mai finanţa deficitele sau ne-am putea finanţa, dar la dobânzi mai mari.

Deci acesta este cel mai rău scenariu intern care s-ar putea cupla, şi cu o încetinire a creşterii economice pe principalele pieţe de export ale României: Germania, Italia, Franţa, Spania.

S-au creat acum premisele să trecem la o absorbţie mult mai rapidă a fondurile UE si să creăm în alte zone locuri de muncă unde, la un moment dat, am furnizat şomaj."

UPDATE 18.40 Relaţia cu Rusia: "Trebuie să fim mai atenţi în relaţia cu ei"

"Nu numai noi avem semne de întrebare cu privire la intenţiile Federaţiei Ruse legate de regiune, ci şi Moscova, la rându-i, are suficiente semne de întrebare legate de bunele intenţii ale României legate de ea. Şi noi trebuie să fim mai atenţi în relaţia cu ei. Atitudinea noastră continuu pro-Republica Moldova a fost un lucru care a iritat profund Moscova. Aici trebuie să creăm un climat de încredere şi să explicăm că România nu-şi pune problema anexării Republicii Moldova. Noi avem o intenţie bună: accesul Republicii Moldova în Uniunea Europeană", a declarat preşedintele Traian Băsescu pentru "Adevărul".

image

Vizita din SUA: "Invitaţia a venit de la vicepreşedintele Biden"

"Ca să lămurim lucrurile, ca să spulberăm orice dubiu, încep prin a vă spune că ştiam de întâlnirea cu presedintele Barack Obama. Aceasta era programată. Numai că invitaţia a venit de la vicepreşedintele Biden care, presupun eu, a dorit să finalizeze ceea ce a început la Bucureşti. Cu domnia sa am discutat prima dată problema instalării scutului antirachetă", a declarat preşedintele Traian Băsescu pentru "Adevărul".


image

Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care a răspuns astăzi preşedintele Traian Băsescu, într-un dialog „La masa Adevărului" cu jurnalistul George Rădulescu. Acesta este primul interviu pe care îl acordă preşedintele României după intens discutata vizită la Casa Albă.

Rămâneţi pe adevarul.ro şi pe adevarultv.net pentru a afla mai multe amănunte, în cursul acestei zile. Tot aici veţi găsi şi opiniile unor personalităţi publice în legătură cu dialogul „La masa Adevărului".

La fel de important este să nu rataţi ziarul „Adevărul" de mâine dimineaţă unde veţi găsi forma integrală a interviului cu preşedintele Băsescu.

image
image
image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite