Oamenii ar spune azi: "Să-l vindem dracului şi să luăm banii!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii ar spune azi: "Să-l vindem dracului şi să luăm banii!"
Oamenii ar spune azi: "Să-l vindem dracului şi să luăm banii!"

După ce a realizat documentare din bucătărie sau din cele mai îndepărtate colţuri ale lumii, Dan Chişu se lansează în această vară într-o altă aventură: lungmetrajul "Ursul", după

După ce a realizat documentare din bucătărie sau din cele mai îndepărtate colţuri ale lumii, Dan Chişu se
lansează în această vară într-o altă aventură: lungmetrajul "Ursul", după un scenariu propriu.

Povestea filmului "Ursul" este a unor oameni care au şansa, imediat după Revoluţie, să-şi gestioneze libertatea, dar nu prea ştiu să o facă. Şi în instituţia circului s-a schimbat directorul, cum se schimba peste tot atunci - "la vremuri noi, oameni noi".

Tânărul director numit, fost revoluţionar, având cunoştinţe minore în domeniul respectiv, încearcă să facă rost de bani pentru prima reprezentaţie în libertate. Într-o zi, directorul circului adună angajaţii la o şedinţă ad-hoc: "Oameni buni, a venit veterinarul ieri şi a zis că ursul o să moară în trei zile.

Am un neamţ care îl cumpără ca trofeu de vânătoare". Dar, spre surprinderea lui, oamenii nu dau cu basca în aer, ci zic: "Noi nu ne vindem ursul". Restul poveştii rămâne surpriză, nu lipsită de suspans, pe parcursul acestui "road movie" semnat Dan Chişu.

Rezumând, care este mesajul?

- În mare, este vorba de parabola libertăţii şi ce facem cu ea după ce o dobândim. Filmul redă perioada imediat după Revoluţie, când oamenii nu ştiau valoarea banilor. Dacă acţiunea ar fi fost plasată în 2008, povestea n-ar mai fi existat. Oamenii ar spune azi: "Să-l vindem dracului şi să luăm banii!".

Aţi anunţat filmările pentru această vară. Aţi început să filmaţi?

- Este foarte cald şi vremea este foarte schimbătoare, drept pentru care am ales sfârşitul lui august, când se va mai stabiliza vremea. O zi de filmare este scumpă şi nu ne permitem să stăm după capriciile vremii.

Ce nume de actori vor fi pe afiş?

- Am avut mai multe castinguri, încă nu i-am anunţat nici pe ei, dacă aş face-o acum, ar însemna ca oamenii respectivi să afle din presă. Deocamdată nu vă pot spune. Încă mai căutăm un actor din Germania pentru rolul vânătorului neamţ.

Principalele locuri de filmare vor fi unde?...

- Există două posibilităţi: zona Buzăului spre Munţii Nehoi sau Munţii Măcinului, dar este mai complicat, fiind un loc mai retras.

Problema ursului aţi rezolvat-o?

- Am găsit un urs în Ungaria, unul în Rusia, facem nişte cercetări acum.

La cât se ridică devizul?

- Într-o formă destul de apreciativă, în jur de un milion de euro.

Pare mai scump decât "4,3,2".

- Nu se pot compara merele cu perele. Aici cheltuielile vin din greutatea filmului. Importantă este dorinţa de a-l face anul acesta. Şi faptul că Goran Bregovic a semnat pentru muzică.

Muzica lui, cu puternic filon balcanic, se potriveşte acestui film cu subiect "regional"? Sau este unul universal?

- Este un film cu subiect universal, eu cred că s-ar putea întâmpla în orice ţară săracă din lume în care au loc schimbări politice majore.

Când aţi scris scenariul?

- În urmă cu zece ani.

De ce s-a scurs o distanţă aşa de mare până în momentul realizării?

- Decizia de a face un lungmetraj a venit târziu. Nu ştiu, poate acum s-a copt, n-am argumente!

Dvs. vă simţiţi suficient de "copt", acum?

- Păi dvs. vă simţiţi în stare să faceţi un copil? Normal că mă simt în stare! Mulţi au vrut să urce pe Himalaya, chiar dacă n-au reuşit, au încercat. Am fost fascinat de această poveste, mi s-a părut specială. Poate ar fi trebuit făcut mai devreme, dar nu întotdeauna îţi ies toate proiectele. Acum a venit momentul lui.

Cât acoperă CNC-ul din această sumă?

- Eu am participat la concurs, dar nu s-a decis pentru că am avut un producător care a avut un punctaj controversat şi, chiar dacă am avut a doua notă din concurs, la finanţare se lucrează în continuare. Cu alte resurse, nu neapărat cu CNC. Sau poate cu CNC, poate cu alt finanţator. O să fie public într-o săptămână. Între timp, a mai fost un concurs de scenarii la CNC, peste două săptămâni se vor publica listele cu câştigătorii... Acum încercăm să-l facem cu un producător cu un punctaj foarte bun, pe care nu vi-l pot spune dintr-o superstiţie.

Când o să-l aflăm?

- Probabil nu mai departe de două săptămâni.

Mini CV

- născut la 21 iulie 1955
- scriitor, editorialist, realizator tv ("Mănânc, deci exist" - Realitatea TV)
- a înfiinţat Fundaţia Dakino (1991), a adus în România "Noaptea Devoratorilor de Publicitate"
- romane: "Singur sub duş" (2005) şi "Garsoniera din pădurea de macarale" (2007); "Reţete pe muchie de tigaie" (povestiri, 2007)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite