"Ministrul-caravană" lasă filmul de izbelişte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Nu îngropaţi filmul românesc luându-i cinematografele", este una din revendicările salariaţilor Regiei de difuzare a filmelor (RADEF) care au protestat luni în faţa Ministerului Culturii

"Nu îngropaţi filmul românesc luându-i cinematografele", este una din revendicările salariaţilor Regiei de difuzare a filmelor (RADEF) care au protestat luni în faţa Ministerului Culturii şi Cultelor şi au cerut demisia ministrului Adrian Iorgulescu.

Situaţia dezastruoasă a sălilor de cinema din România a fost subiect de discuţie şi la conferinţa de presă a regizorului Cristian Mungiu, care a avut loc separat, în aceeaşi zi.

Câte filme se fac într-un an în România?

Anul acesta, la cele două concursuri, probabil vor fi circa 50 de filme de lung, scurtmetraj şi animaţie.

Câte sunt de lungmetraj?

Vom vedea în momentul în care se vor da rezultatele. Estimăm că se vor face cam 50. (???)

Deci facem cam tot atâtea filme ca pe vremea lui Ceauşescu?

Este un lucru rău?

Nu, dimpotrivă.

Cinematografia românească performează. Într-adevăr, calitatea este dependentă într-o oarecare măsură şi de cantitate. Fundamental este că s-au investit bani şi este într-un moment de apogeu, rezultatele din ultimii ani confirmă.

Asta se întâmplă datorită rezultatelor individuale ale unor regizori foarte talentaţi.

Întotdeauna filmul este rezultatul unei contribuţii individuale. Cumulând rezultatele individuale, începând cu Cristi Puiu, Cristian Mungiu, Cătălin Mitulescu, Porumboiu... desenăm conturul unei şcoli cinematografice româneşti.

Vi se pare firesc ca un regizor care face imagine României în lume, că tot aţi pomenit de Cristian Mungiu, să-şi plimbe filmul cu caravana?

(pauză). Nu. (pauză). Probabil că ar fi trebuit să găsim alte metode, dar este şi aceasta o metodă. Nu spun că este cea mai bună, dar este o formulă de promovare a filmului în ţară.

Este o formulă pentru o ţară bananieră, îmi permit să spun, atâta vreme cât acest lucru l-a spus chiar Cristi Mungiu. N-a spus exact aşa, a zis "în ţări precum cele din Africa".

Ţările bananiere nu sunt în Africa, sunt în America de Sud de obicei, dar comparaţia, din punctul meu de vedere, nu se susţine.

Mulţumesc pentru precizare, voi consemna.

Într-adevăr, din punctul de vedere al producţiei, lucrurile stau bine (...) avem o problemă legată de sălile de spectacol, dar cred că ar trebui discutată separat. Vreau să fac o precizare. RADEF este o entitate juridică, nu are nicio legătură cu Ministerul Culturii. Tot ce s-a încercat în ultima vreme să se agaţe de gâtul ministerului este un artificiu incorect.

Orice regie autonomă prin statutul său juridic este răspunzătoare şi de modul în care-şi face chestiunea patrimoniului, cum îşi face banii ş.a.m.d. Deci RADEF este obligată să răspundă tuturor acestor probleme, şi nu Ministerul Culturii. MC a făcut o strategie, dar problemele legate de raporturile cu sindicatele, de starea cinematografelor... de situaţia contractelor semnate în ultimii 17 ani, unele păguboase, intrau în sarcina conducerii RADEF.

- Aţi discutat soluţia trecerii cinematografelor în administrarea consiliilor locale când au venit, astăzi, la dvs., domnii Mungiu şi Giurgiu?

Nu astăzi. Ne-am văzut mai de mult. Am avut o discuţie şi cu domnul Mungiu, şi cu domnul Giurgiu pe această temă şi le-am spus despre ideea de a transfera cinematografele la autorităţile locale. Şi mi-au spus că este probabil cea mai bună formă.

Şi-au spus şi ei o părere. Vă întreb pe dvs., ca ministru al culturii: este cea mai bună soluţie, având în vedere că 18 din cele pe care le-aţi dat anterior nu mai funcţionează ca cinematografe?

Nu pot să răspund în numele autorităţilor locale... Dacă ele nu respectă condiţia de a păstra destinaţia timp de zece ani, atunci sunt alte mijloace cu care putem interveni.

Cum interveniţi?

Ele pot fi întoarse la Ministerul Culturii, iar cei care nu au respectat obligaţiile contractuale vor răspunde în faţa instanţei.

Mini CV

S-a născut pe 6 iulie 1951
De profesie compozitor
Membru PNL
Numit ministru la Cultură în august 2005.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite