Marin Niţoi este cel mai vechi stomatolog din oraş dar şi un împătimit al jocului de noroc, Loto 6/49

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marin Niţoi povesteşte că nu a vrut să se facă stomatolog din totdeauna, ci medic internist. A fost „salvat” însă la timp, de o colegă de breaslă care l-a sfătuit să aleagă stomatologia pentru că aşa poţi ajunge mai repede la oraş. Visează şi la potul cel mare, dar până acum a pus mâna doar pe o sumă mică.

Practică această meserie din 1968. A fost repartizat la început în judeţul Olt, oraşul Corabia, acolo unde şi-a făcut stagiatura. A avut grijă şi de pacienţii care veneau la Unitatea de Primi Urgenţe a Spitalului Judeţean din Târgovişte dar şi muncitorii de la la grupul de şantier, acolo unde acum este combinatul Mechel.  „Era o adevărată aventură atunci pentru că nu era podul din ziua de astăzi şi trebuia să trecem în fiecare zi peste calea ferată unde erau cabitele de întreprindere. Am stat doi ani acolo, după care m-am mutat la Centrul Metodologic de la Dealu Mare care era cu profil ştiinţific. Acolo veneau medicii din teritoriu la perfecţionare”, spune cel mai vechi stomatolog din Târgovişte.

Nu şi-a dorit din totdeuna să fie stomatolog


Mulţi nu îl cred când spune că nu a vrut să se facă stomatolog pentru că arată ca şi cum ar fi fost născut cu freza în mână. „După ce am absolvit facultatea, spre uimirea multora, am vrut să mă fac medic internist. Am ales până la urmă stomatologia, fiind influenţat de două persoane una din ele fiind doctoriţa Năstase care lucra ca medic, într-un sat prin Buzău. Când a auzit că vreau să mă transfer la interne, mi-a spus: „Nu eşti sănătos, nu ştii ce te aşteaptă”.  Am înţeles până la urmă că, fiind stomatolog, pot ajunge mai uşor la oraş, scap de noroiul de la ţară şi ai mai multe avantaje”, apreciază doctorul.

Cu toate acestea, practică meseria din plăcere. „Ca în orice domeniu, dacă îţi place ce faci, este bine. Nu poţi face un lucru toată viaţa dacă nu îţi place. Eu sunt genul de om care gândeşte că dacă face o treabă să o facă bine şi cu simţi de răspundere. Mi-a plăcut de când am pus mâna pe prima ustensilă această meserie. Petrec şi acum cel puţin opt ore în cabinet”, se mândreşte doctorul.

Este jucător înrăit la Loto

Chiar dacă în zece ani a câştigat doar echivalentul a două salarii minime pe economie, Marin Niţoi nu se lasă. Merge pe ideea că norocul nu are cum să îl ocolească la nesfârşit. „Pasiunea pentru Loto a pornit de la lipsa de bani, de la faptul că îmi doream mai mult şi mai mult. Pe măsură ce am înaintat în vârstă am zis că poate, cine ştie, dau şi eu lovitura. Dar niciodată nu am avut parte de un câştig mare. uite, şi acum am pierdut premiul cel mare pentru că a ajuns la Iaşi. Cam de zece ani tot joc. O singură dată, la Prono Expres, am câştigat cu patru numere, 2400 de lei, acum ceva ani. Nu joc după nişte scheme stabilite. Joc la întâmplare cu numere care reprezintă date de naştere sau diferite momente din viaţă şi atât. Loto este un joc de noroc, până la urmă. Sunt mulţi care bagă milioane şi nu câştigă. Dacă e să ai noroc, câştigi cu o variantă simplă”, crede acesta.

Întrebări şi răspunsuri:
La 70 de ani vă păstraţi încă tonusul. Care este secretul?

„Din liceu am jucat fotbal cu prietenii mei de la şcoală. Nu am apucat să practic acest sport de performanţă pentru că m-am accidentat. Jucam la Sala Polivalentă cu echipa de la sănătate  şi eram angrenaţi în tot felul de competiţii. La vârsta mea, chiar dacă poluă, chiar dacă ninge, eu sunt pe stadion la toate meciurile echipei Târgoviştei la fotbal. De asemenea, sunt nelipsit de la meciurile echipei de baschet feminin. Şi nu doar fotbalul sau baschetul îmi place, ci tot ce înseamnă sport, mişcare”.
Ce sfaturi aveţi pentru pacienţii care uită să mai folosească periuţa de dinţi?
„Nu este bine. Ei trebuie să ştie că alimentaţia iraţională e dăunătoare. Dulciurile folosite în exces sunt extrem de dăunătoare, seara în special şi dacă nu folosim periuţa de dinţi. Alimentele rămân în dinţi şi dacă nu folosim periuţa, smalţul este atacat. Mai depinde şi de tipul constituţional al fiecăruia. Unii au probleme toată viaţa şi vin la dentist periodic, alţii dau mai rar pe la stomotologi”.

Ce-i place?
"Îmi place să mă întâlnesc  cu prietenii mei, la un şpriţ, la o plimbare. Cum am aflat de un loc bun, chiar dacă se află la mare diatanţă de casă, îmi sun „băieţeii” şi mergm acolo. Ne ducem oriunde, chiar dacă este la Buciumeni, la Potlogi, oriunde. Călătoriile mi-au plăcut, şi le-am făcut şi înainte de revoluţie".
Ce nu-i place?
"Nu îmi place ce se întâmplă astăzi în România. Nu îmi place sitauţia ţării. Am sperat după revoluţie că vom avea linişte, dar nu a fost aşa. Mergem din ce în ce mai prost. Nu merge nimic. Nici politicienii nosştri nu mişcă nimic deşi stau toată ziua pe la televizor şi se bălăcăresc".

Profil:
Nume: Marin Niţoi
Data naşterii: 9 martie 1940
Studii: Facultatea de Stomatologie, Bucureşti
Localitatea: Târgovişte
Familie: văduv, un băiat (Mihai, 39 de ani)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite