Marin Moraru:„Nu m-am regăsit în niciun personaj“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marin Moraru:„Nu m-am regăsit în niciun personaj“
Marin Moraru:„Nu m-am regăsit în niciun personaj“

Actorul a primit anul acesta premiul pentru excelenţă cinematografică, la Festivalul de Film Comedy de la Cluj-Napoca, şi premiul pentru întreaga carieră, la Gala Premiilor Gopo.

Iubit deopotrivă de cei care l-au descoperit pe scena de teatru, în filme sau, mai nou, în seriale de televiziune, Marin Moraru (72 de ani) este considerat unul dintre monştrii sacri ai actoriei româneşti.

La aproape cinci decenii de la debut - în 1961, cu rolul Agamiţă Dandanache din piesa „O scrisoare pierdută“, de Ion Luca Caragiale - actorul vorbeşte cu modestie despre darul ce i-a fost hărăzit şi despre realizările sale.

Premiat în urmă cu o săptămână pentru excelenţă cinematografică, la festivalul Comedy de la Cluj-Napoca, unde a avut loc şi proiecţia filmului „Operaţiunea Monstrul“, actorul a declarat: „E onorant faptul că eşti luat în consideraţie şi categorisit la un rang atât de înalt“.

De altfel, nu a uitat să-i menţioneze pe marii actori Toma Caragiu şi Octavian Cotescu, alături de care a jucat în pelicula menţionată mai sus. „Din distribuţia aceea, doar eu mai sunt acum în ţară“, a mai spus artistul.

Reprezentant al unei generaţii de referinţă, mai săracă în ultimii ani prin pierderea unor mari actori precum Ştefan Iordache, Nicu Constantin, Adrian Pintea, Marin Moraru crede totuşi că „România are şanse să-şi găsească talentele“.

- Cum au evoluat lucrurile în cariera şi în viaţa dumneavoastră în ultimii ani, de când sunteţi implicat în proiectele postului Acasă?

- Din punct de vedere artistic, proiectele televiziunii Acasă mi-au dat posibilitatea să abordez două roluri plăcute mie şi cred că şi telespectatorilor. Totodată, viaţa mea a căpătat o ordonare datorită programărilor exacte ale filmărilor. Am înţeles ce înseamnă industrie cinematografică şi am început să preţuiesc zilele de odihnă. 

- Puteţi face o comparaţie între producţiile precedente în care aţi jucat - „Inimă de ţigan“ şi „Regina“ - şi proiectul „Aniela“?

- La „Inimă de ţigan“ a început totul cu un entuziasm de nedescris. Exotismul şatrei, coloritul, efervescenţa, temperamentele, cântecele, toate acestea au făcut ca serialul să treacă dincolo de sticlă. „Regina“ a adus neaşteptate relaţii între personaje şi s-a ieşit din această îngrădire a şatrei.

Cu „Aniela“ pătrundem într-o altă lume, o lume a începutului de secol XX, cu o Românie independentă şi dornică de afirmare. O Românie franţuzită, cu volănaşe şi dantele, cu mănuşi, bastoane, mustăţi, barbişoane, coafuri sofisticate şi corsete. „Aniela“ a primit o pleiadă de actori tineri, frumoşi, manieraţi şi talentaţi, iar telespectatorii vor căpăta încetul cu încetul dependenţa de serial, care se va dovedi victorios în faţa noianului de vulgarităţi din acvariul cu imagini.

- Actorii tineri din distribuţie spun că se simt onoraţi să joace alături de numele mari ale scenei româneşti. Cum priviţi dumneavoastră această colaborare?

- Da, cred că cei tineri au de învăţat disciplina, dăruirea şi preocuparea cu care cei mai în vârstă sunt obişnuiţi.

- O polemică actuală pune problema apariţiei unor actori de renume în astfel de producţii considerate, de către unii, facile. Dumneavoastră cum primiţi şi cum priviţi aceste discuţii? Vă afectează?

- Eu cred că biserica mea e cu mine şi mă rog pe covoraşul meu oriunde mă aflu. Omul sfinţeşte locul.

- Palmaresul dumneavostră din film şi teatru cuprinde o gamă foarte largă de roluri. De ce gen vă simţiţi mai atras: dramă, comedie?

- Eu nu am făcut niciodată comedie sau dramă, ci am jucat personajele cu seriozitate şi dăruire, am găsit modalităţi de expresie care duc la adevăr.

- În care dintre personajele pe care le-aţi jucat de-a lungul timpului v-aţi regăsit cel mai mult?

- Nu m-am regăsit în niciun personaj, deşi toate au ceva din mine.

- Ce avantaj reprezintă pentru meseria dumneavoastră vârsta de 72 de ani?

- Experienţă şi exerciţiu.

- Anul acesta aţi primit Premiul Gopo pentru întreaga carieră şi premiul pentru excelenţă cinematografică. Cât de importante sunt premiile în cariera dumneavoastră? Reprezintă cea mai mare recunoaştere pe care o primeşte un actor?

- E important să fii luat în seamă, mai ales de cei cu care lucrezi, dar cea mai mare recunoaştere pe care o primeşte un actor vine din partea publicului.

- Aţi declarat intr-un interviu că „cel mai greu e atunci când ne amintim de prietenii dispăruţi, iar ei sunt mulţi, de la o vreme“. Are resurse scena din România să creeze talente precum Ştefan Iordache, Nicu Constantin, Adrian Pintea şi mulţi alţi actori dispăruţi în ultimii ani?

- Dacă pentru un tânăr actor primordiale vor fi dragostea de meserie şi dăruirea, cu renunţările ei, România are şanse să-şi găsească talentele.

- Care au fost cele mai grele momente din carieră? Cum aţi rezistat, ca artist, în timpul regimului comunist?

- Mulţi colegi au fost obligaţi, prin structura lor de eroi. Eu însă am avut norocul să mă pot strecura printre obligativităţile spectacolelor regimului.

- Care au fost cele mai fericite momente?

- Reuşitele după muncă asiduă: „Nepotul lui Rameau“, „Troilus şi Cressida“, „Leonce şi Lena“, „Trei gemeni veneţieni“.

- Ce înseamnă lumea lui Marin Moraru în afara actoriei?

- Viaţa mea particulară este prea strâmtă în afara meseriei: ziare, cărţi, televizor, computer, filme la DVD, cumpărături.

Mini cv

  • S-a născut la 31 ianuarie 1937, în Bucureşti.
  • A absolvit Institutulde Artă Teatrală şi Cinematografică în 1961.
  • A activat ca actor la Teatrul Tineretului, Teatrul de Comedie, Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, Teatrul Odeon şi Teatrul Naţional Bucureşti.
  • A jucat în peste 30 de piese de teatru, printre care „D’ale carnavalului“, „Ultima oră“, „Take, Ianke şi Cadîr“, „Capul de răţoi“, şi în peste 20 de filme precum „Operaţiunea Monstrul“, „Toamna Bobocilor“, „Cuibul de viespi“ sau „Faleze de nisip“.
  • Este căsătorit, de 45 de ani, cu Lucia Popescu Moraru, redactor-realizator muzical la Radiodifuziunea Română.
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite