Walter Zenga: „Răzvan Lucescu trebuie să remedieze repede problemele de la naţională”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi s-a despărţit de fotbalul autohton, „Omul Păianjen” a rămas conectat la toate evenimentele legate de sportul românesc. El n-a privit la televizor meciul Irlanda-Italia, preferând să urmărească Serbia-România.

Având oarecare experienţă în domeniu, Italianul Walter Zenga (49 de ani) a fost foarte atent la toate detaliile celei de-a treia căsătorii. Ţinuta soţiei sale, Raluca Rebedea, semnată de Jean Paul Gautier, l-a costat 4.000 de euro. Acum, la patru ani de la căsătorie, Raluca este însărcinată în luna a opta şi se simte foarte bine, cuplul aşteptând o fetiţă la începutul lunii noiembrie.

Fostul portar al echipei Inter Milano şi al naţionalei italiei a rămas încă atras de fotbalul românesc şi nu poate uita prea repede că a fost dat afară de Gigi Becali cu trei etape înainte de finalul campionatului, în sezonul 2004-2005, în care a avut cea mai bună performanţă a carierei de antrenor pe plan european - eliminarea Valenciei la 24 februarie 2005 (2-0, 4-3 la penaltyuri). Latifundiarul îi plătea 120.000 de dolari pe sezon, dar italianul a fost nevoit să plece şi a ajuns să antreneze Steaua Roşie Belgrad. De aici a mai trecut pe la Gaziantespor, Al Ain şi Dinamo până să o preia pe Catania, pe care a salvat-o de la retrogradarea din Serie A. Apoi a ajuns la Palermo.

Cum e viaţa la Palermo?

Ca la orice echipă de fotbal. Câteodată e bine, câteodată mai puţin bine. Clipele frumoase vin şi trec la fel de repede. Rămânem cu ce reuşim să construim şi cu regretul că timpul trece parcă prea repede ca să termini ce ţi-ai propus.

Mulţumit de Goian? Nu prea l-ai folosit...

Goian este un fundaş de valoare, dar să nu uităm că în Italia evoluează cei mai mari atacanţi din lume. Nu este uşor să vii într-un campionat străin şi să-i ai adversari pe Totti, Amauri, Iaquinta sau alţii. Nu l-am folosit în primele partide pentru a-l lăsa să se adapteze. El este un fotbalist de viitor pentru noi. Evoluează şi pentru naţionala României.

Despre Melinte ce crezi? Are viitor?

Atât Goian, cât şi Melinte se pregătesc mai bine decât alţi jucători români pe care i-am avut sub comandă atât în România, cât şi la Catania. Fiecare jucător care primeşte o şansă trebuie să profite de ea. Eu nu garantez nimănui postul de titular pentru că nu am doar 11 jucători.

Ai văzut meciul Serbia-România?

Da. Am renunţat să mă uit la Irlanda - Italia pentru a vedea meciul României cu Serbia. Spiritul a rămas, deşi sunt departe în Italia, mă gândesc mereu la fotbalul românesc. Cred că echipa României nu a putut mai mult, dar s-a observat o diferenţă foarte mare între cele două echipe. Când îmbraci tricoul echipei naţionale, trebuie să dai totul din tine. Probabil că şi diferenţa de obiectiv a făcut să se întâmple aşa ceva. Răzvan Lucescu este un antrenor tânăr şi trebuie să remedieze repede problemele care au apărut şi care au fost evidente.

Ai jucat 328 de meciuri pentru Inter. Tot mai speri să ajungi să antrenezi echipa din Milano?

De mic am visat să joc la Inter şi lucrul acesta s-a îndeplinit. Am evoluat din 1982 până în 1994. Sigur că da, tot ce-mi doresc e să antrenez pe Inter, dar rămâne de văzut dacă lucrul acesta se va realiza vreodată. De fapt, este obiectivul pe care mi l-am fixat atunci când m-am apucat să antrenez.

Ce părere ai despre actualul antrenor al lui Inter?

După părerea mea, Jose Mourinho rămâne cel mai bun antrenor din lume. Trofeele pe care le-a cucerit şi echipele pe care le-a antrenat spun totul. Eu l-am cunoscut îndeaproape şi nu sunt de acord cu impresia pe care şi-au făcut-o oamenii despre el, şi anume că ar fi un arogant.

Ce obiectiv are Palermo în acest sezon?

Vreau să câştigăm campionatul. Nu cred că există vreo regulă care să mă împiedice. Pentru mine, aceasta ar fi o performanţă extraordinară. Vreau să iau ca model echipa Unirea Urziceni pe care o antrenează Dan Petrescu, omul cu care am colaborat timp de un an la FC Naţional. Bordeaux e un exemplu de câştigătoare surprinzătoare a campionatului. Palermo poate intra liniştită în lupta pentru titlu, chiar dacă se află la şapte puncte distanţă de prima clasată.

Mini cv

image

- Ca antrenor, Zenga a adunat 72 de meciuri pe banca celor trei echipe bucureştene: FC Naţional, Steaua şi Dinamo. Zenga a câştigat 32 de meciuri a remizat de 17 ori şi de 21 de ori a trebuit să se recunoască învins. Zenga a susţinut 20 de meciuri şi în Cupa UEFA cu echipele româneşti.
- Palmares ca jucător: Cupa UEFA cu Internazionale Milano (1991, 1994), titlul în Serie A (1988-1989), Supercupa Italiei (1989).
- A câştigat titlul de cel mai bun portar al lumii în 1989, 1990 şi 1991.
- Palmares ca antrenor: Liga I cu Steaua (2004-2005), Campionatul Serbiei cu Steaua Roşie Belgrad (2005-2006), Cupa Serbiei (2005-2006).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite