Invitaţi speciali „La masa Adevărului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pavel Stratan, artist
Pavel Stratan, artist

Şi în anul 2010, ziarul nostru v-a adus mai aproape oamenii importanţi din viaţa publică românească. Am început anul - din care, iată, au mai rămas câteva ore - invitând „La masa Adevărului" un artist care a reuşit să cucerească, într-un timp-record, segmente de public aparent ireconciliabile - Pavel Stratan.

Ultimul dialog „La masa Adevărului" din 2010 a fost tot cu un artist foarte iubit de public şi ascultat cu atenţie - Dan Puric. În intervalul de timp care s-a scurs de la dialogul cu Pavel Stratan până la cel cu Dan Puric am încercat să vă oferim posibilitatea de a înţelege mai bine ce se întâmplă în România din punct de vedere economic, politic şi social. 

Mai citeşte şi:

Miţa Biciclista şi alte figuri de odinioară

Am ales cu atenţie invitaţii, având drept reper chestiunile de interes pentru noi toţi, cetăţenii României. Rândurile care urmează sunt o selecţie a câtorva idei exprimate de către personalităţile care s-au aşezat în acest an „La masa Adevărului".  Sperăm ca şi în 2011 să vă oferim dezbateri de calitate.

Pavel Stratan, artist

„Acum avem o sumedenie de posibilităţi, dar parcă ni se oferă din ce în ce mai puţin. Înainte nu era mai nimic, însă omul parcă le avea pe toate. Nu de mult, omului îi ajungea ceea ce avea, acum nu-i mai ajunge. Avem de toate şi parcă n-avem nimic."

Adrian Vasilescu, consilier BNR



„Duşmanul nostru cel mai rău este populismul. Cred că dezbaterea publică din România, în momentul de faţă, nu este pregătită să ne scape de acest rău care este populismul."

Adrian Năstase, ex-premier




„Prima cauză a situaţiei economice în care ne aflăm este incompetenţa. Partea proastă cu clientela PDL-ului este aceea că este formată nu numai din tipi care, practic, se adapă de la aceste resurse ale ţării, dar sunt şi teribil de incompetenţi."

Călin Popescu-Tăriceanu, ex-premier

Adrian Vasilescu, consilier BNR
Adrian Năstase, ex-premier



„În momentul în care PDL nu va ţine cont de realităţile sociale şi politice ale României, presiunea publică va fi atât de mare încât îi va forţa să ia act de aceste lucruri şi să se retragă."

Mihai Răzvan Ungureanu, director al SIE



„Uniunea Europeană nu se află în pragul disoluţiei, nu cedează la primul şoc. Zona euro se va dovedi de fapt - destul de curând, cred - o soluţie providenţială de salvare a economiilor naţionale aflate în pragul unor încercări mari."

Laura Codruţa Kövesi, procuror general



„Am constatat în ultima vreme o «modernizare» a grupărilor infracţionale. Din banii pe care îi obţin din săvârşirea de infracţiuni fac afaceri aparent legale. Îşi angajează consilieri şi desfăşoară, pe un anumit palier, activităţi licite."

Victor Ciorbea, ex-premier



„O reducere de 75% a jafului naţional ar însemna enorm pentru România în situaţia actuală. A doua măsură pe care aş lua-o este aceea de reducere a fiscalităţii, astfel încât să scoatem la suprafaţă o mare parte din economia neagră."

Lucian Croitoru, consilier BNR



„Guvernanţii nu au avut o estimare corectă a impactului crizei şi cred că mulţi oameni din România nu au avut-o. Probabil că şi-au imaginat că se poate răspunde cu măsuri mai puţin dure decât erau necesare. Această combinaţie a făcut să fie întârziată aplicarea reformelor."

Vintilă Mihăilescu, antropolog



„Într-un fel, criza noastră a început în 1990. Desigur, ceea ce se întâmplă acum nu ţine de noi, dar nu face altceva decât să amplifice o stare mult mai veche. Putem vorbi, într-un sens foarte larg, despre o criză morală şi chiar despre una identitară."

Neagu Djuvara, istoric



„Suntem în Europa şi avem deja 10% populaţie ţigănească. Intră foarte mulţi chinezi şi turci, iar noi nu mai facem copii. Doza de sânge românesc va fi din ce în ce mai mică. Încetul cu încetul vom fi minoritari în ţara noastră."

Mihai Ghimpu, preşedintele R. Moldova



„Republica Moldova trebuie să treacă înainte peste obstacolul lipsei de curaj, de demnitate şi de conştiinţă a faptului că suntem stăpâni la noi acasă. «Schimbarea până la capăt» înseamnă şi schimbare la nivel sufletesc şi mental."

Mircea Geoană, preşedintele Senatului



„Cei care au un fel de obsesie maladivă cu domnul Băsescu cred că greşesc. Eu anticipez că, în aceşti ultimi ani înainte de finalul mandatului, domnul Băsescu va avea plăcerea să lucreze cu prim-miniştri şi majorităţi care nu-i sunt prietene."

Daniel Dăianu, economist



„La noi, agricultura este încă primitivă. Îmi spunea cineva o chestiune extrem de adevărată, care are mai multe înţelesuri: noi avem 40% din populaţie cu W.C.-ul în curte. Să nu uităm că aşa a intrat România în Uniunea Europeană!"

Laszlo Borbely, vicepreşedinte al UDMR



„Nu-i poţi privi pe maghiarii din România ca pe nişte emigranţi veniţi de 50 de ani din Maroc în Franţa. E altceva când ai o cultură şi ai
şcoli de sute de ani, aşa cum au, de altfel, şi românii."

Emil Constantinescu, fost preşedinte



„Înainte să avem nevoie de instituţii democratice reformate, avem nevoie de o societate reformată. Înainte să avem nevoie de lideri, avem nevoie de cetăţeni. Or, România, în acest moment, duce o acută lipsă de cetăţeni."

George Maior, director al SRI




„Mai avem multiple vulnerabilităţi pe care trebuie să le definim foarte bine şi cu înţelepciune. Trebuie să înţelegem că există o serie de aspecte interne care, dacă nu sunt tratate corespunzător, vor influenţa negativ timpii de ieşire din criză."

Dan Puric, actor şi regizor



„Românii nu şi-au pierdut simţul umorului pentru că, în clipa când românii şi-ar pierde simţul umorului, atunci ar însemna că noi am ieşit din istorie. Umorul nu e băşcălie. Băşcălia este de tip ateu. Ea nu are nimic sfânt."

Călin Popescu-Tăriceanu, ex-premier
Mihai Răzvan Ungureanu, director al SIE
Laura Codruţa Kövesi, procuror general
Victor Ciorbea, ex-premier
Lucian Croitoru, consilier BNR
Vintilă Mihăilescu, antropolog
Neagu Djuvara, istoric
Mihai Ghimpu, preşedintele R. Moldova
Mircea Geoană, preşedintele Senatului din Parlamentul României
Daniel Dăianu, economist
Laszlo Borbely, vicepreşedinte al UDMR
image
George Maior, director al SRI
Dan Puric, actor şi regizor
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite