Ioan Gyuri Pascu:„De mic am ştiut că nu sunt doar om de comedie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Gyuri Pascu:„De mic am ştiut că nu  sunt doar om de comedie“
Ioan Gyuri Pascu:„De mic am ştiut că nu sunt doar om de comedie“

Muzicianul, actorul, scriitorul şi, nu în ultimul rând, unul dintre cei mai apreciaţi membri Divertis revine din această toamnă la comedia televizată. El va juca alături de Divertis în rolul Nemuritorului.

N-au trecut nici doi ani de când Ioan Gyuri Pascu a renunţat la Divertis pentru a-şi vedea de proiectele personale. Odată cu schimbările prin care a trecut grupul în această vară, Gyuri s-a hotărât să revină la glume şi să devină „Nemuritorul“. Noul format de la Divertis îi va permite să-şi continue cântările, rolurile şi „mâzgăliturile“ pe care le mai pune din când în când în cărţi.

- V-aţi întâlnit cu foştii colegi de la Divertis după ce au anunţat că se mută la Pro TV?

- Ne-am întâlnit să facem poze pentru noul proiect de toamnă.

- Deci apăreţi din nou pe ecran…

- Când am plecat, le-am spus colegilor mei că atunci când vor avea un proiect interesant, care să ­nu-mi ocupe tot timpul, mă întorc. Acum o să fac câte un mic filmuleţ de opt-zece minute, care va intra în fiecare emisiune, dar pe care-l filmăm în septembrie. Eu am plecat din proiectul săptămânal, care era extrem de cronofag, şi am spus că nu mă mai interesează formatul acela.

- Cum a fost reîntâlnirea?

- A fost bine. Eu oricum mă întâlneam cu ei foarte des, mergeam pe la ei la sediu să mai beau câte o bere. Ne apucăm să repetăm din 7 septembrie şi până la 20 septembrie trebuie să se încheie filmările la rubricuţa pe care o fac eu.

- Ce tematică va avea rubrica?

- Din câte am înţeles, e o parodie după „Nemuritorul“, care apare în diferite momente din istorie, ba pe vremea dacilor, ba pe vremea lui Ştefan cel Mare şi eu o să-l interpretez pe Nemuritu’ ăsta.

- Credeţi că Pro TV oferă un mediu mai bun de lucru decât Antena 1?

- Din cât am lucrat eu cu ei la „Vine poliţia!“, din punctul de vedere al infrastructurii şi al pregătirii tehnice, în mod sigur va fi mai bine. Acum, să vedem cum va fi pentru colegii care au semnat contract cu Pro TV-ul. Eu am semnat contract doar cu ei.

- Când aţi renunţat la Divertis aţi simţit că vreţi mai mult decât comedie?

- Am ştiut de când eram mic că nu sunt doar un om de comedie, nu a trebuit să plec din Divertis ca să ştiu asta.

- În apariţiile dumneavoastră păreţi revoltat de starea televiziunilor româneşti. Nu credeţi că oamenii ca dumneavoastră, care au un suport din partea publicului, ar putea schimba ceva?

- Nu sunt revoltat, nici măcar dezamăgit nu pot să fiu, pentru că nu prea se întâmplă nimic. Dar sunt multe televiziuni de nişă şi ăsta-i un mare noroc. Cine vrea să vadă, are ce vedea. Televiziunile comerciale au un singur stăpân, care se numeşte punctul de rating. Nu am văzut o dorinţă de a face ceva de calitate în detrimentul ratingului. Ei spun aşa: „Ratingul ne aduce publicitate. Publicitatea ne aduce bani, din asta trăim, aşa că…“.

Asta e impresia mea. Aş vrea să văd pe cineva spunând: „Facem două emisiuni pe săptămână în care să nu ne pese de rating şi să producem ceva foarte frumos, care să nu fie «Ştirile de la ora 5»“. Mă îndoiesc că televiziunile vor face treaba asta. Poate doar când o să le ajungă cuţitul la os şi o să vadă că televiziunile de nişă sunt mai vizionate.

- Primul rol pe care l-aţi interpretat a fost acela al lui Colombo, într-o poveste pe care aţi imaginat-o prin clasa a şaptea. Credeţi că aveţi ceva din umorul lui Peter Falk?

- Se poate, nu m-am gândit la asta. Îmi plăcea Colombo când eram mic, îmi plăcea să imit, am fost extrem de maimuţoi. Mă tot puneau oamenii să imit diferite personaje şi probabil am rămas cu chestia asta.

- În urmă cu vreo doi ani aţi lansat un album, „La jumătatea vieţii“. Cum vă simţiţi la jumătatea vieţii, conştientizaţi că aţi ajuns acolo?

- Numele albumului nu se referă la jumătatea cronologică a vieţii, că nu mă aştept să trăiesc 90 şi ceva de ani. Se referă la miezul vieţii, dar nu-mi suna mie bine ca melodie. Eu am spus la jumătate, adică să poţi fi undeva în mijlocul cercului, de unde să ai o viziune globală, de ansamblu. Să ajungi la un echilibru în viaţă. Şi uneori simt că am ajuns la acest echilibru.

- Vă apropiaţi de 50 de ani, a venit vremea bilanţului?

- Unii îşi fac bilanţul la fiecare sfârşit de an, eu nu mă pricep, că altfel mă făceam contabil. (râde)

- Ce proiecte pregătiţi în viitorul apropiat?

- În afară de noul proiect cu Divertis, mi s-a propus un rolişor ­într-un film independent, pe care îl fac nişte tineri. În toamnă va fi premiera oficială a piesei „Azilul de noapte“, care a avut avanpremiera în mai-iunie. Mai am cântări, cântece noi la care am început să scriu...

- Aţi scris şi o carte, „În căutarea armoniei“. Aţi găsit-o?

- Când o cauţi prea tare, nu o găseşti. În momentul în care încetezi să cauţi, găseşti mai uşor. Atunci când cauţi un lucru, găseşti altceva.

- Ce aţi simţit când aţi renunţat la handbal?

- Am renunţat simplu, când am văzut că nu cresc în înălţime. În clasa a noua mă ţineau deja pe bancă şi eu voiam să fiu mare coordonator de joc. Apoi, mi-am dat seama că menirea mea era în partea artistică. Şi dacă aş fi insistat mai mult, aş fi întârziat mai mult lansarea mea artistică. Dar îmi place în continuare să povestesc despre sport.

- Ce s-a ales de Tempo Music, prima casă de discuri independentă din România?

- Nu s-a mai întâmplat nimic. Eu am mai ţinut firma ca să-mi scot albumele mele, dar de acum înainte cred că o să le lansez la o altă casă de discuri. Nu prea mai sunt case indie la noi.

MINI CV

image


 S-a născut la 31 august 1961.
-În tinereţe a jucat handbal, dar a renunţat pentru a deveni artist.
-A absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii din Cluj.
-Din 1987 este membru al grupului de umor Divertis.
-A jucat în filmele „O vară de neuitat“ şi „Occident“, în scurtmetrajele „Corul pompierilor“ şi „Zapping“ şi în serialul de televiziune „Vine poliţia!“

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite