Cristian Tabără: „Am primit de la bunul Dumnezeu mai mult decât merit”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, omul de televiziune Cristi Tabără împlineşte 41 de ani. Puţini dintre cei care fac această meserie o înnobilează aşa cum o face el.

Reportajele pe care le realizează – impecabile, adevărate lecţii de viaţă – trădează un profesionalism care nu ascunde modestia omului Cristi Tabără.

La „Te vezi la Ştirile Pro TV“, Tabără intervine minimal, lăsându-l pe interlocutor să se dezvăluie. Totuşi, intervenţia şi prezenţa sa pe ecran sunt covârşitoare. La „Parte de carte“ vorbeşte despre cărţi ca şi cum ar avea suflet.

În cariera lui jurnalistică a avut parte de câteva momente rarisime: a transmis o eclipsă în direct, schimbarea de mileniu, vizita Papei, evenimentele de la 11 septembrie. Toate acestea sunt însemne pe o carte de vizită de excepţie. Şi astăzi este o zi de excepţie pentru el: împlineşte 41 de ani.

– Ingineria la Timişoara, Teologia la Oradea, Psihologia la Bucureşti. Încurcate sunt căile Domnului – după atâtea studii, v-a trimis într-o grădină de fabricat iluzii, numită „televiziune”...

– Nu tot ce se întâmplă în televiziune este iluzie. Există în televiziune şi foarte multă realitate, speranţă, profunzime şi multe altele asemenea. Nu neg faptul că televiziunea, alături de cinematografie sau de alte câteva domenii, intervine în imaginea realităţii, dar nu sunt de acord cu diabolizarea televiziunii.

Pe de altă parte, fără să fi avut televiziune, omul îşi fabrică singur iluzii de când a apărut pe lume, iar această invenţie recentă numită televiziune nu a făcut decât să-i ofere o modalitate extrem de evoluată pentru a-şi­ contura şi hrăni şi mai bine iluziile.

Faptul că lucrez în televiziune nu îmi apare ca o decădere în raport cu studiile mele sau cu vreun presupus parcurs mai nobil pe care ar fi trebuit să-l urmez.

– Dacă spun că vă cheamă Sorel, publicul ar crede că este o glumă sau vreo legătură cu melodia băieţilor de la Cassa Loco. Aţi fost apelat vreodată astfel sau e un nume „de formă”, în buletin?

– Mi s-a spus Sorel în liceu, una dintre profesoarele mele de limba română fiind încântată de acest prenume al meu. Însă, cum în rest nimeni nu îmi mai spunea aşa, nici măcar părinţii, nu răspundeam aproape niciodată la acest apelativ.

Până la urmă, am rămas pentru toată lumea Cristian, iar Sorel rămâne doar un detaliu amuzant din numele meu. Nu simt că aş avea mare legătură cu acest prenume.

– Cum ar fi dacă Cristi Tabără n-ar fi Cristi Tabără, omul de televiziune, ci subiect de poveste la „Te vezi la Ştirile Pro TV”?

– Cristi Tabără nu se califică drept subiect pentru „Te vezi la Ştirile Pro TV”. Noi acolo căutăm oameni, comunităţi, activităţi sau locuri din România care merită atenţie şi care merită să fie făcute cunoscute marelui public.

În această idee, Cristi Tabără nu întruneşte criteriile, el nefiind decât un prezentator TV între atâţia alţii. Între cei mulţi şi anonimi zace infinit mai multă valoare decât între cei puţini şi foarte celebri.

– Când aţi râs şi când aţi plâns ultima dată?

– Râd zilnic şi plâng ori de câte ori simt nevoia. Nu ţin însă o evidenţă a acestor manifestări şi nu mi le reprim. Pentru mine, ambele sunt fireşti, necesare şi terapeutice.

– Ce campanii de felul „Dăruieşti şi câştigi” pregătiţi la Pro TV anul acesta de Sărbători?

– Campania de felul „Dăruieşti şi câştigi” pe care o pregătim acum la Pro TV luptă împotriva recesiunii economice şi împotriva incapacităţii sistemului de protecţie socială sau a celui sanitar din România de a gestiona cazurile şi necazurile.

– Care este cel mai mare dar primit de la viaţă? Ce aţi câştigat de pe urma acestui dar?

– Nu mi-am pus vreodată problema să câştig ceva de pe urma vreunui dar, însă consider că pentru mine cel mai de preţ cadou primit de la viaţă este exact ceea ce am.

Oricum, am primit de la bunul Dumnezeu mai mult decât merit, aşa încât orice încercare de a analiza mi s-ar­ părea o neruşinare. În plus, prefer să dăruiesc, nu să primesc daruri.

– Un cuvânt pe care îl alegeţi din miile de cuvinte este...

– Iertaţi-mă.

Mini cv

- născut la 30 noiembrie 1967, la Oradea

- a prezentat Ştirile Pro TV

- în prezent realizează emisiunile “Te vezi la Ştirile Pro TV” şi “Parte de carte”

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite