"Clarvăzător sau ministru - toţi o încurajează pe mama"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lupta cu cancerul este una pe viaţă şi pe moarte. Anca Parghel a învins această boală cumplită în urmă cu câţiva ani. Internată în spital, solista reia bătălia, după ce a fost din

Lupta cu cancerul este una pe viaţă şi pe moarte. Anca Parghel a învins această boală cumplită în urmă cu câţiva ani. Internată în spital, solista reia bătălia, după ce a fost din nou diagnosticată cu cancer.

Ştirea a căzut ca un trăsnet în lumea muzicii din România. Solista, al cărei nou album, "Zamorena", domină toate topurile, face eforturi pentru a depăşi acest impas major survenit pe neaşteptate în viaţa ei. Susţinută de cei doi fii, Ciprian şi Tudor, de fostul ei soţ, pictorul Virgil Parghel, cea mai bună voce feminină a jazzului românesc se pregăteşte pentru operaţia care va fi efectuată în străinătate.

Peste 20 de artişti s-au solidarizat în încercarea de strângere de fonduri, în concertul programat joi seara, la Sala Radio, şi transmis de postul Romantica. Orice persoană poate contribui cu donaţii în contul în lei: RO30INGB0000999901012954 sau în euro: RO73INGB0000999901012956. Interviul despre starea artistei a fost realizat cu fiul acesteia, Ciprian, la începutul săptămânii.

- Ce mai face Anca Parghel, unde este şi cum se simte?

Este tot la spital. Nu poate să mănânce, o ţinem sub perfuzii, cu glucoză, cu chestii din astea. Este foarte slăbită. Situaţia începe să fie delicată. Mâine-dimineaţă (marţi - n.r.) o să plecăm la Cluj şi o să se interneze de urgenţă la Institutul Oncologic de acolo.

Ştiam că urmează să se interneze, pentru operaţie, într-o clinică din străinătate. De ce v-aţi răzgândit?
Nu ne-am răzgândit.

Este o urgenţă. Este într-o situaţie critică şi vrem o soluţie rapidă. Clinica din Elveţia nu ne-a dat încă un răspuns definitiv. Lucrurile merg prea încet şi nu mai vrem nicio întârziere. Eu şi fratele meu am decis să o ducem la Cluj, să începem acolo un tratament; să nu stea aşa, pentru că orice zi în plus este importantă pentru mama.

Tratamentul presupune şi operaţia?

Operaţia se va face mai târziu. Noi am ales ca, înainte să plece în străinătate, să înceapă tratamentul cu citostatice în România.

Care este starea ei psihică acum? De fiecare dată, în apariţiile publice avea tonusul unui om optimist.

Noi îi mai ridicăm un pic moralul. Dar acum este agitată şi bulversată. Fiind în spital, nu mai vede lucrurile aşa de clar. Nu prea putem să ne mai bazăm pe ea. Se panichează, pentru că statul în spital te face să te gâdeşti doar la boală. Iar ea vrea un rezultat rapid. Per ansamblu, starea ei nu este gravă, dar nu vreau să ajungem la ceva mai nasol. Aşa, mai glumim, mai facem poante.

Cum o sprijină colegii ei, artiştii?

Tom Boxer a venit să o viziteze ieri, cu un prieten, la spital. Toţi îi arată că sunt alături de ea. Pe data de 10 o să facem un concert la Sala Radio pentru strângerea de fonduri necesare operaţiei. Vor fi foarte mulţi oameni din lumea muzicii uşoare şi le mulţumesc pentru asta.

Dar să ştiţi că nu doar artiştii, ci şi oameni din toate categoriile sociale sunt acum aproape de mama. Toţi au un gând comun şi se roagă pentru însănătoşirea ei. Nu contează că este clarvăzător sau ministru - toţi îi trimit mesaje, o încurajează.

Tatăl dumneavoastră, Virgil Parghel, vă este alături?

Bineînţeles! Mama a zis de multe ori că el este rece, distant, dar acum e lângă noi şi este foarte îngrijorat. Chiar dacă nu arată. Aşa este el, nu foarte deschis. Dar eu am simţit că îl doare şi că îl afectează enorm ce ni se întâmplă.

Mama voastră este născută în Bucovina; familia, prietenii de acolo v-au contactat?

Foştii ei colegi de la Şcoala de muzică din Suceava au dat telefoane, alţii au dat nişte bani. Multora, despre care noi nu ştiam, le pasă de ce i se întâmplă acum.

Să sperăm că gândurile lor vor atrage binele de care Anca Parghel are nevoie şi că o să ne daţi veşti bune.

În momentul de faţă, este o bătălie în care nu ştii cu cine lupţi. Cu boala, cu gândurile negative, cu tine... Cer ajutor şi de la Dumnezeu, dar primii care vin lângă tine să-ţi dea curaj sunt oamenii. De fapt, nu ştiu dacă este o luptă, este o transformare spirituală, o interacţiune de energii. Sunt oameni care se gândesc la noi, doctori care vor să o ajute. Noi mergem înainte până când se va face mama bine.

Să dea Dumnezeu ca acest lucru să se întâmple curând!

Vindecarea cancerului depinde de voinţă. Mama, care a fost mereu plină de viaţă, vrea foarte mult să trăiască. Vom face orice pentru asta.

mini cv

născută pe 16 septembrie 1957, în Câmpulung Moldovenesc
a fost căsătorită cu pictorul Virgil Parghel
are doi băieţi, Tudor şi Ciprian, cu care cântă în Trio Anca Parghel

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite