PET-uri de grădină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Bulgaria nu vezi câmpurile mănoase rodind mii de tone la hectar de PET-uri, pungi de plastic şi alte ambalaje pe post de trufandale.

Zilele trecute, în mijlocul uneia dintre cele mai renumite staţiuni bulgăreşti la Marea Neagră, un turist român dezorientat şi toropit de căldură tocmai găsise un locşor de parcare unde să nu încurce pe nimeni, când s-a văzut luat la claxoane de două BMW-uri X6. Omul a crezut că a supărat ceva interlopi locali şi nu a ştiut cum să se mute mai repede câţiva metri mai încolo, până să nu se trezească smuls de păr din maşină şi azvârlit în şanţ. Dar din gipane au coborât nişte inşi care s-au apucat să descarce din portbagaje sticle şi bidoane din plastic pentru a le arunca în containerele speciale de colectare a deşeurilor, aflate pe aleea blocată mai devreme de maşina turistului român. Se mişcau repede, pentru că în spatele lor se formase deja coadă. Oamenii doreau să scape cât mai repede de PET-uri şi să fugă la adăpost de arşiţa soarelui.

Poate nu o fi aşa peste tot, dar, cel puţin pe traseele turistice, în Bulgaria nu vezi câmpurile mănoase rodind mii de tone la hectar de PET-uri, pungi de plastic şi alte ambalaje pe post de trufandale. În mod banal, grădinile fac roşii şi castraveciori, câmpurile - grâu şi porumb. Plasticul nu creşte acolo sau bulgarii, spre deosebire de români, nu ştiu să-l cultive. În schimb, la bulgari vin milioane de turişti de peste tot. De la englezi la estonieni, de la nemţi la ucraineni, de la francezi la polonezi. Românii sunt şi ei printre primii în statistici. Previziunile arată că industria bulgară a turismului, afectată de criza mondială în 2009, îşi va relua creşterea cu o rată de 6-7% până în 2014.

În mod surprinzător, Bulgaria nici nu are un Minister al Turismului. Pe cale de consecinţă, nu are niciun ministru dedicat acestui singur domeniu atât de important pentru economia ţării. Nu. Ministerul tutelar se cheamă al Economiei, Energiei şi Turismului. Titularul actual al postului se numeşte Traicho Traikov. Are 40 de ani, este economist specializat în analiză financiară, control şi management în Austria şi Germania, se spune în biografia sa de pe site-ul oficial al Guvernului bulgar. Cum fac bulgarii economie de miniştri şi cum reuşesc fără brand cu frunze să aducă miliarde de euro în ţară din turism rămâne un mare mister pentru noi, românii. La Bucureşti s-a ştiut să se taie din salariile bugetarilor şi din pensii, dar Doamne fereşte să vezi vreo restrângere a numărului de miniştri. Au toţi treburi importante, sunt toţi esenţiali pentru ţară! Care ţară, deşi are miniştri de toate felurile, n-are nici transporturi, nici economie, nici agricultură, nici mediu, nici turism. Dar are brand cu frunză şi o grădină carpatică îngropată în plastic. Elena Udrea şi Laszlo Borbely ar trebui măcar să-l întrebe pe Traicho Traikov cum se face că bulgarii nu lasă sticlele de plastic în râuri, pe pajişti sau în mijlocul staţiunilor turistice. Nu le va fi greu să se înţeleagă. Ministrul bulgar vorbeşte engleză, germană, rusă şi română. 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite