PCR revine, dar nu cu tancurile ruseşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Votul într-un singur tur ne duce la partidul unic.

Ştiţi cine organiza alegeri uninominale într-un singur tur? Partidul Comunist Român sub conducerea înţeleaptă a tovarăşului Nicolae Ceauşescu. E drept că, pe vremea aceea, PCR era unicul partid care participa la alegeri. Acum, PDL revine la alegerile într-un singur tur şi începe cu primăriile. Principalul argument al unei asemenea modificări legislative a fost economia de bani la buget. E la mintea cocoşului că alegerile într-un singur tur de scrutin ies la jumătate de preţ faţă de sistemul cu două tururi. Logic, mergând pe acest principiu, ar trebui să avem alegeri într-un singur tur şi la parlamentare, şi la prezidenţiale.

În definitiv, un astfel de sistem nu duce decât la instituirea regimului unui singur partid, chiar dacă pluripartidismul nu a fost abolit. Încă.

Să luăm, bunăoară, exemplul de astăzi. PDL este la putere şi beneficiază de avantajul resurselor bugetare. Primarii partidului sunt ajutaţi direct cu fonduri pentru a face câteva investiţii în localităţile pe care le conduc. Asfaltează, dau cu var şi pun flori, îndeobşte înainte de alegeri. Din aceleaşi fonduri este hrănită clientela locală a firmelor adăpate din contractele cu primăria. Cine nu e cu ei, nu pupă. Apropierea alegerilor face ca toată căpuşerimea să contribuie cu bani, nu din dragoste neţărmurită faţă de iubitul edil, ci pentru a-şi asigura şi în viitorul mandat sursa bunăstării.

Opoziţia mofluzilor n-are decât să se uite prin gard şi să-i curgă balele. Contribuţiile generoase la campania primarului se materializează în mita electorală crasă, zahărul,uleiul, făina, suta de lei cu care se cumpără voturile electoratului captiv. Şi aşa se rezolvă o mare problemă. În oraşele mijlocii şi mari, electoratul cumpărat nu putea depăşi niciodată 10-15% din numărul de votanţi. De aceea, alegerile în două tururi de scrutin erau o metodă destul de eficientă de combatere a trocului electoral.

În al doilea tur, majoritatea votanţilor liberi îşi spunea punctul de vedere, ceea ce explică surprizele înregistrate în multe localităţi unde „favoriţii" au pierdut. După noua lege, este foarte probabil ca un procent de 15% să fie suficient pentru alegerea primarului. Ceilalţi vor participa doar de formă legitimând un sistem antidemocratic. Partidul unic se întoarce în România, nu cu tancurile ruseşti, ci prin vot „liber exprimat". Este o reţetă pe care spaţiul politic al Americii Latine a consacrat-o şi i-a dat celebritatea de care se bucură până în ziua de azi. Ce a produs acest model? Corupţie înspăimântătoare, dictatură, violenţă, sărăcie pentru majoritatea populaţiei, opulenţă a claselor conducătoare care trăiesc în cartiere înconjurate de ziduri păzite de armate particulare. Veţi vedea curând acelaşi lucru aici, în România. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite