Înfrângerea lui Arafat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arafat a avut o săptămână astrală. Niciun om din România nu a fost mai simpatizat şi mai popular decât el.

Este posibil ca, în urma rechemării sale de către Traian Băsescu, ideile lui Raed Arafat legate de dezvoltarea sistemului de intervenţii de urgenţă să fie puse în aplicare. Probabil, Raed Arafat va continua să facă lucruri bune cu acelaşi profesionalism care îl caracterizează. Din punct de vedere al tehnocratului, revenirea la Ministerul Sănătăţii nu este de criticat, pentru că Raed Arafat a considerat că este mai bine să se afle  la masa deciziilor, decât să critice de pe margine. Arafat nu a putut renunţa la SMURD şi bine a făcut. Pentru profesionistul Arafat, pentru tehnocratul Arafat, lucrurile sunt în regulă. Şi este bine că a putut trece peste aspectele personale pentru a-şi continua munca.

Dar Raed Arafat se înşală dacă crede că profesionalismul său şi hotărârea cu care se angajează în activitatea de la Ministerul Sănătăţii l-au făcut pe preşedinte să-şi reevalueze poziţia. Raed Arafat a fost demis în direct de Traian Băsescu pentru că avea alte păreri decât şeful statului despre Legea Sănătăţii. Concret, Traian Băsescu l-a acuzat pe Raed Arafat de „stângism" în abordarea proiectului de reformă a sistemului sanitar. Or, esenţa reformei este privatizarea. Este posibil ca lui Raed Arafat să i se fi garantat că nimeni nu i se atinge de SMURD. În schimb, Arafat ar putea gira reluarea proiectului de lege într-o formă revizuită pe ici pe colo, dar bazată pe acelaşi principiu al privatizării asistenţei medicale. Traian Băsescu şi-a torpilat singur legea prin atitudinea faţă de Arafat. Acum, având garanţia prezenţei lui Arafat în comisia de elaborare a noii legi, reforma sistemului de sănătate ar putea fi acceptată mult mai uşor de populaţie.

Raed Arafat a avut o săptămână astrală. Niciun om din România nu a fost mai simpatizat şi mai popular decât el. A ales să revină în funcţia de subsecretar de stat. Arafat putea obţine mult mai mult. Putea deveni principala figură publică a momentului. Putea solicita, din poziţia de tehnocrat, fotoliul de ministru al Sănătăţii. Ar fi avut sprijinul populaţiei care ar fi contat mult mai mult în aceste momente decât sprijinul unui partid politic. Aşa, a rămas subsecretar de stat. Dacă va fi demis a doua oară, nu de preşedinte, ci de ministru, nimeni nu va mai mişca un deget în favoarea sa.

La rândul său, preşedintele Traian Băsescu a avut cea mai dificilă săptămână de când a intrat pe poarta Cotrocenilor. Readucerea lui Arafat îi oferă şansa de a relua proiectul Legii Sănătăţii. Dar readucerea lui Arafat nu va opri protestele din stradă. Lumea cere cu totul altceva decât satisfacţie faţă de Arafat. Protestul a devenit unul eminamente politic. Iar unui asemenea protest nu i se pot oferi decât soluţii politice. Săptămâna astrală a lui Arafat s-a încheiat. Săptămânile grele pentru preşedinte continuă. 

Ion M. Ioniţă este senior editor ''Adevărul''

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite