Haosul negru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unde aţi pomenit în galaxia noastră ceva mai aberant şi mai de nepriceput decât planeta numită România?

Cercetătorii de la NASA s-au fălit în toată presa mondială că au descoperit o gaură neagră la vreo 50 de milioane de ani-lumină depărtare de Pământ. Mare şmecherie. Ia să fi orientat ei telescoapele spre România, atunci să fi văzut descoperire senzaţională!

Găurile negre s-au cam banalizat, toată lumea de la Star Wars încoace ştie cu ce se mănâncă. Spre deosebire de asta, nimeni, dar absolut nimeni nu poate înţelege nimic din ceea ce se petrece în ţărişoara noastră dragă. Adică, dintr-o gaură neagră nu poate răzbi nimic, nici măcar un foton, cât de mic. Din România pleacă tot, şi mai ales ştiri, atât de multe şi de contradictorii, încât nimeni nu le poate face faţă, nu le poate pricepe, nu le poate pune într-o succesiune logică.
Luaţi la întâmplare. Guvernul îşi angajează răspunderea pe legea Educaţiei, Curtea spune că e neconstituţional. Guvernul zice că, e drept, a fost un conflict de natură juridică între Executiv şi Legislativ, dar n-are nimic, angajarea răspunderii merge mai departe. Şi dacă legea ajunge pentru a treia oară la Curte, ce se va întâmpla? Cui îi pasă?

Parlamentarii Guvernului votează legi pe care ar fi trebuit să le respingă. Nu mă înnebuni, soro! Şi? Nimic. Cică a făcut unu greşit din deşt şi au trecut legile. Bine, bine şi bugetul, TVA-ul, pensiile? Hai, domne, ce eşti copil?

Alta şi mai tare: Comisia de buget-finanţe a Senatului respinge acordul cu FMI! În secunda doi, ţara ar fi trebuit să fie pe jar. Ditamai Comisia aruncă la coş viitorul economic al naţiunii, acordul de care atârnă binele şi prosperitatea fiecăruia dintre noi, acordul din a cărui respectare Guvernul şi-a făcut raţiunea de-a fi. Şi ce dacă? Dau turcii? Om vedea ce-om face şi de data asta!

Preşedintele vine în faţa Parlamentului şi propune un moratoriu politic. Carevasăzică, e vorba de interesul naţional. După care iese bătaie generalizată. Nu negociază nimeni cu nimeni, dar toată lumea se înjură cu sârg.

Într-un judeţ, şeful poliţiei plânge în direct la televiziune de jalea unui cămătar împuşcat. Cică de ce ar fi interlop respectivul, numai că dă bani cu camătă? Doamne fereşte! Şi dacă i s-a cerut demisia, ce? Are susţinere populară şi toţi şefii de post îl susţin, gata, gata să moară cu Ministerul de Interne de gât, dacă iubitul lor comisar mai este deranjat cu asemenea prostii. Unde mai pui că ministerul are un ministru nou-nouţ, cel vechi fiind eliberat din funcţie pe motiv de indisciplină agravată pe bază de caşchete zburătoare.

Stimaţi cercetători americani, britanici sau japonezi. Nu vă mai irosiţi timpul degeaba cu tot felul de găuri negre! Unde aţi pomenit în galaxia noastră ceva mai spectaculos, mai imprevizibil, mai aberant şi mai de nepriceput decât planeta numită România? E haosul total, suficient prin el însuşi, e haosul negru. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite