De ce votez la referendum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Democrația nu stă într-un singur om, fie el și Traian Băsescu.

Pentru că Traian Băsescu și PDL ne-au cerut tuturor românilor să nu participăm. Dreptul la vot ne aparține, nu ni l-a dat nici Traian Băsescu, nici Adriean Videanu. A susține că e mai bine să nu te prezinți este mai mult decât o jignire. Este sâmburele oricărei gândiri totalitare, fie de dreapta, fie de stânga. Este concepția conform căreia poporul are nevoiede călăuzire, de o avangardă ideologică, revoluționară, singura în stare să deosebească binele de rău: „Lăsați-ne pe noi să judecăm în locul vostru, lăsați-ne să vă conducem, voi trebuie doar să ascultați și să vă sacrificați la nevoie". Și vai, este întotdeauna nevoie de sacrificiul poporului!

Pentru că referendumul nu este lovitură de stat. Consultarea populară se face cu aprobarea Curții Constituționale. Referendumul nu privește nici înlocuirea Avocatului Poporului, nici schimbarea președinților celor două Camere. Mult invocata Curte Constituțională, în judecata ei neafectată de nicio legislație de limitare a competențelor în această privință, a decis că referendumul este legal și constituțional. Este dreptul cetățenilor României de a  arbitra o criză pe care actorii politici au fost incapabili să o evite. Era mai bine pentru toată lumea să nu se fi ajuns aici. Dar, ajunși în acest punct, singura soluție de stingere a conflictului este voința românilor.

Pentru că absenteismul nu este rezolvarea. Invalidarea referendumului pentru lipsa pragului de prezență va crea cu adevărat haos constituțional. Un rezultat valid al referendumului va duce fie la reluarea mandatului prezidențial până în 2014, fie la alegeri anticipate. Invalidarea unui referendum în care marea majoritate a votanților se va pronunța pentru demiterea lui Traian Băsescu, ceea ce este foarte probabil în urma deciziei de boicot, lasă terenul liber unor abordări care pot scăpa ușor de sub control. În lipsa arbitrului popular, nu va mai exista niciun arbitru și nicio regulă.

Pentru că impunerea pragului de prezență este un act fără precedent în relațiile dintre membrii Uniunii Europene. Nu cred că domnul Barroso sau doamna Merkel ar fi putut emite asemenea solicitări în cazul unui alt stat european. Se tot repetă că este vorba despre valori europene. Este descurajarea participării la vot o nouă valoare pe care s-a hotărât să o apere Comisia Europeană și noi nu știm?

Pentru că democrația nu a stat niciodată într-un singur om, fie el și Traian Băsescu. Dacă ar fi așa, nu ar trebui să facem un referendum prin care să îi oferim președinția pe viață? De data asta, fără prag de participare, nu-i așa?

Pentru că demagogia, manipularea și minciuna legate de situația politică din România au depășit orice limită și orice graniță.

Pentru că nu ne putem câștiga credibilitatea ca națiune decât acționând democratic într-o criză în care se vorbește despre încălcarea democrației. Pentru că, adversari și susținători ai lui Traian Băsescu, mâine ne vom întâlni din nou pe stradă. Pentru că trebuie să punem capăt urii ca mod de a face politică.
Și pentru că este o chestiune de demnitate.

Ion M. Ioniţă este senior editor "Adevărul"

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite