Bal politic pe banii FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la «independenţii» lui Oprea dacă nu curge, pică, doar sunt formaţiune la guvernare.

Dacă Fondul Monetar Internaţional plăteşte orchestra, atunci toată lumea s-a repezit la petrecere. Deşi s-a retras misterios din cursa pentru şefia PSD, Cristian Diaconescu a câştigat incontestabil titlul de „regină a balului". Fostul ministru este mai mediatizat decât Bianca lui Bote, iar steaua sa pare în continuă ascensiune. I se prevede un viitor luminos de şef de partid, de ministru de Externe sau ambele. Nu că n-ar merita. Are o viaţă palpitantă, e băiat bun şi suferă că e lumea rea. Ba a mai fost şi urmărit şi chiar şantajat. Nu se spune nici cine l-a filat, nici cine l-a şantajat şi mai ales cu ce scop. Dar n-are a face. Important e că personajul pozitiv e persecutat de forţele malefice.

Coafezele suspină şi îşi şterg ochii înlăcrimaţi, suspinând din adâncul sufletului: „Ai văzut, dragă, ce i-au făcut nenorociţii?" Ratingul e asigurat. Drept urmare, merită şi o decoraţie, dacă nu, i se inventează un partid mai curat, mai parfumat. Între timp, cucoanele din PSD stau pe băncile de lângă perete şi bombăne acru văzând cum le pleacă fetele din partid la dans cu locotenenţii generalului Oprea. S-a mai întâmplat acum vreo 13-14 ani, când, tot aşa, s-a înfiinţat ApR. Dar asta nu-i încălzeşte nici pe Năstase, nici pe Mitrea, nici pe Iliescu şi cu atât mai puţin pe Ponta. Undele de şoc se vor mai resimţi multă vreme în PSD. Odată uşa plecărilor deschisă, vor mai urma şi alţii. Iar marea problemă a lui Victor Ponta este că nu prea are ce oferi.

De la „independenţii" lui Oprea dacă nu curge, pică, doar sunt formaţiune la guvernare. Dar de la un PSD în opoziţie, cu probleme, la ce să te mai aştepţi? Că vor lupta şi vor câştiga în 2012? O fi, dar natura simţitoare a politicianului român, indiferent de partid, nu prea se acomodează cu situaţia de a fi departe de putere.

La mesele bune de lângă orchestră, PDL e frământat de alte probleme, mai subţiri, de natură ideologică. Noroc cu Sever Voinescu, omul care a descoperit de unde vine învăţătura. Esenţa gândirii pedeliste se numeşte băsescianism. Ideologul partidului a mai explicat că băsescianismul merge mână în mână cu alt concept, cel de pleaşcă, enunţat atât de bine de Toader Paleologu. Ieri întuneric, astăzi lumină!

În ţară e mai puţină veselie. Economia nu a auzit de măsurile anticriză publicate prin ziare şi se încăpăţânează să meargă în jos. Miniştrii ies cu declaraţii fulminante care sunt apoi dezminţite de şeful Guvernului. Dar asta e doar aşa, o strategie pentru a deruta criza. Până acum, măsurile de relansare economică nu au prea dat roade, aşa că s-a impus trecerea la metode mai subtile de inducere în eroare a inamicului. Ceea ce este corect. Dacă ar sta criza să se uite la televizor, să urmărească nemaipomenitele aventuri de pe scena politică, în scurtă vreme ar lua-o durerea de cap şi ar da bir cu fugiţii. Dar cu noi, restul lumii, ce-aţi avut?

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite