Mortul care a venit acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La o asemenea ştire, gazetarul senzaţionalist din mine a tresărit, ca un dependent de droguri la vederea prafului alb.

Am mai scris, cred, că, în căutare de fapte absurde pentru România veselă din proza mea, fişez Faptul divers, singura rubrică pe care oficiosul PCR, „Scînteia", o dedica pe vremea comunismului realităţii nefardate propagandistic.

După epuizarea câtorva ani iscodire, îmi dau seama că faptele absurde se repetă: inşi care dau foc casei din simplul motiv că sunt supăraţi, tipi fără carnet de conducere care se urcă la volanul unor maşini întâlniţi în cale şi beţi fiind, intră în stâlpi sau în cetăţeni, automacarale de întreprindere care circulă dintr-o parte într-alta a ţării transportând doar un top de hârtie de scris, condiţionarea cumpărării unui produs căutat de luarea unui alt produs, pe care nu-l vrea nimeni.

Din când în când în muntele de steril, descopăr însă câte un diamant în materie de fapt senzaţional.

Astfel, în numărul din 17 octombrie 1974 al Scînteii am dat peste acest text:  „Cine este... mortul?

Cetăţeanul Eugen Radu din satul Valea Seacă (Prahova) a fost anunţat de primăria comunală să meargă la morga din Ploieşti să ridice corpul neînsufleţit al feciorului său (Ion Radu), care decedase într-un accident de circulaţie. Îndurerată, familia s-a prezentat la morgă, l-a identificat, l-a luat acasă şi l-a înhumat în cimitirul satului. La numai o săptămînă însă, cînd durerea pierderii fiului era încă vie, tatăl şi mama s-au trezit acasă cu... feciorul decedat. Să leşine, nu alta! Rămîne acum ca organele de anchetă să descopere adevărata identitate a celui ce odihneşte în cimitirul din Valea Seacă".

La o asemenea ştire, gazetarul senzaţionalist din mine a tresărit, ca un dependent de droguri la vederea prafului alb.

Asta da întâmplare senzaţională!

Am răsfoit iute colecţia pentru a vedea dacă nu cumva în numerele următoare Scînteia va relua subiectul.

Nu pe pagina întâi, Doamne fereşte!, aceasta era rezervată celui mai viu dintre vii, Nicolae Ceauşescu, dar măcar la pagina a patra sau a cincea, la una din rubricile care închideau, ca într-un ghetou dedicat României adevărate, şi alte fapte decât cele ţinând de realizarea cincinalului în patru ani şi jumătate.
N-am găsit nici o revenire la istoria cu mortul.

Să fi fost o născocire a redacţiei?

Nu cred că-şi permiteau tovarăşii de la Scînteia un asemenea act contrarevoluţionar.

Din 1974 au trecut 38 de ani.

Socotind că Ion Radu era tânăr la vremea întâmplării, sunt şanse serioase ca el să trăiască.

Ce-ar fi dacă un ziar de azi, Adevărul, de exemplu,  ar continua ancheta pe care trebuia s-o facă Scînteia din 1974?

Cum de nu mi-a trecut prin cap?!

Pe bunicii lui Teodor Baconski dinspre tată i-a prins diktatul de la Moscova la Hotin, în Bucovina de Nord. La un Taifas de vineri seara, de pe B1 Tv, fostul ministru de Externe îmi povesteşte cum au încărcat bunicii săi într-o căruţă ce le-a venit la îndemână şi au luat-o spre ţara mamă.

Îi reamintesc distinsului interlocutor una dintre obsesiile mele despre iunie 1940: Tragedia oamenilor simpli din Basarabia şi Bucovina de Nord anunţaţi că teritoriile au fost retrocedate şi că, prin urmare, ei trebuie să plece în bejenie.

Teodor Baconski face însă o observaţie surprinzătoare:
- Nu cred că erau atât de răvăşiţi.

Socoteau că e un moment trecător şi că se vor întoarce după câteva zile.

Cum de nu mi-a trecut prin cap?!

Marile zguduiri provocate de Istorie în destinul individual sunt înblânzite de disponibilitatea genetică a omului de a se iluziona.

Că retrocedarea a durat un an, urmată, în 1944, de o jumătate de secol de despărţire de patria mamă ştim noi acum, trăitori ai istoriei de după.

Cei aflaţi însă în ochiul ciclonului n-aveau perspectiva noastră asupra tragediei care-i lovise.

De aceea, ei se mai puteau iluziona că lucrurile se vor aranja până la urmă.

Ion Cristoiu este scriitor şi jurnalist, autor al mai multor cărţi de proză, de studii de istorie literară şi de eseuri.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite