Gardienii Revoluţiei s-au întors la Traian Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Crin Antonescu avea argumente tari pentru a lua locul lui Traian Băsescu pe piedestalul anticomunismului.

În anul de graţie 2006, Traian Băsescu a surprins pe toată lumea, asumându-şi peste noapte ipostaza de Arhanghel al anticomunismului postdecembrist. Uimirea, ba chiar şi stupefacţia celor care-l ştiau îşi aveau rădăcina, printre altele, şi în faptul că, în anii mega-alianţei CDR-PD, Traian Băsescu se remarcase tocmai prin realismul poziţiei sale, opus dezastruoasei încrâncenări de tip taliban a liderilor CDR, a celor ţărănişti îndeosebi. Cât ai clipi, Traian Băsescu a reuşit însă, pe parcursul lui 2006, să constituie o Comisie prezidenţială pentru Analiza Dictaturii din România, să-şi asume şi să dea citire în Parlament un Raport făurit de comisia condusă de Vladimir Tismăneanu. Deţinem azi suficiente date pentru a susţine că întreprinderea lui Traian Băsescu a fost una de preîntâmpinare a unei campanii pe cale de a fi declanşată de PNL-ul condus de Călin Popescu-Tăriceanu. Majoritatea electoratului postdecembrist, mai ales după eşecul regimului Constantinescu, se convinsese că anticomunismul feroce nu aduce nici măcar un leu în plus la salariu şi nu înmulţeşte miraculos sarmalele din oală.

De ce simţise Traian Băsescu nevoia de a contracara campania lui Călin Popescu-Tăriceanu? Pentru că, înzestrat cu un instinct electoral imbatabil, el intuise rolul major deţinut în societatea românească de o minoritate de intelectuali înzestrată însă cu o uriaşă forţă de impact prin fanatismul feroce. Asumându-i ipostaza de Sfântu Gheorghe al anticomunismului, Traian Băsescu dădea satisfacţie acestei minorităţi cu nucleul dur în Grupul de Dialog Social. Componenţii acestei  minorităţi  imbatabile, care, de altfel, a pus mâna în ultimul timp şi pe TVR, şi-au asumat faţă de Traian Băsescu rolul de Gardieni ai Revoluţiei. A fost suficient ca Traian Băsescu să depună o floare la catafalcul lui Adrian Păunescu, pentru ca Gardienii Revoluţiei să-l şi împungă în coastă cu vârful peniţelor. A fost de-ajuns ca Traian Băsescu să declare că Nicolae Ceauşescu ar fi rămas în istorie drept un mare om de stat dacă ar fi stat la putere doar cinci ani, pentru ca Gardienii Revoluţiei să-l şi ia la refec.

În ultimul timp însă, Gardienii Revoluţiei, porecliţi şi intelectualii lui Băsescu, intraseră într-o mare derută. La orizontul cruciadei anticomuniste se profila un alt Arhanghel. Liderul PNL, Crin Antonescu. Liderul PNL avea argumente tari pentru a lua locul lui Traian Băsescu pe piedestalul anticomunismului. Spre deosebire de Traian Băsescu, lui Crin Antonescu nu i se putea reproşa nici trecutul de demnitar al regimului comunist, nici lejeritatea faţă de cultură, nici provenienţa FSN-istă. Intelectualii lui Traian Băsescu au intrat în degringoladă. Cei sincer anticomunişti trecuseră rapid de partea anticomunismului mai frecventabil, fie şi pentru că se putea înfăţişa drept urmaş al anticomunistului Ionel Brătianu. Cei care-l cântau pe Traian Băsescu din oportunism s-au trezit deodată supuşi întrebării: De ce nu treceţi de partea anticomunistului Crin Antonescu?

Recent, Partidul Naţional Liberal, condus de Crin Antonescu în forţă, a încheiat o alianţă cu Partidul Conservator. Oricât de mult s-ar trudi să ne convingă Crin Antonescu şi membrii echipei sale, Partidul Conservator nu înseamnă altceva decât un titirez al lui Dan Voiculescu. De cum s-a anunţat graviditatea noi alianţe, asupra lui Crin Antonescu s-a pornit o canonadă mediatică ieşită din comun. Răspunzându-i, Crin Antonescu a etichetat-o drept campanie propagandistică a actualei puteri. Liderul PNL se înşală amarnic. O simplă trecere în revistă a celor care l-au atacat ne arată că imensa lor  majoritate aparţin Gardienilor Revoluţiei. Care s-au întors acum la anticomunistul Traian Băsescu. Unii furioşi, alţii bucuroşi că trebuie s-o facă. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite