VIDEO În "zona fierbinte" de la Fukushima

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peisajul devastat lăsat în urmă de valurile puternice de tsunami denotă o tristeţe familiară: camioane trântite în locuinţe, linii de înaltă tensiune doborâte, totul amestecat cu apa şi noroiul împrăştiate chiar şi în interiorul caselor abandonate.

Citiţi şi: Excursie în oraşul-fantomă Fukushima. Doi jurnalişti au pătruns în zona restricţionată

Jurnaliştii CNN au pătruns în zona restricţionată  - 20 de kilometri în jurul centralei nucleare de la Fukushima.

A fost o combinaţie stranie de sunete care s-au remarcat la vederea unui sat părăsit într-o dimineaţă rece de miercuri, povestesc cei de la CNN, într-un reportaj din "zona fierbinte".

Catastrofa din 11 martie provocată de un cutremur cu magnitudinea de 9.0 grade pe scara Richter şi tsunami-ul care a urmat au provocat eliberarea de particule radioactive provenind de la centrala nucleară în mediul înconjurător.

Când am ajuns în faţa unui semn mare, însoţit de lumini roşi, pe care scria "Intrarea interzisă", ne-am dat seama unde ne aflam. Am păşit, în sfârşit, pe pământul interzis, în aşa-numita "zonă fierbinte", la circa 18 kilometri nord de reactoarele avariate. Cu părţi din teren încă umede de ploaie, am evitat bălţile tulburi pentru a reduce riscul de contaminare,  îşi continuă relatarea echipa CNN.

Singurul semn de viaţă părea să fie dat de animalele de fermă - câteva vaci, cai şi pui de găină - lăsate în urmă, slăbite.

Am observat un tânăr singuratic, într-un sacou albastru şi blugi, stând lângă o mare baltă noroioasă. Refuzând să-şi dezvăluie numele, fermierul de 34 de ani ne-a spus, că înainte de tsunami, balta aceea era un câmp fertil de orez, lucrat de familia sa timp de mai bine de 150 de ani.

"Ne-am pierdut munca şi casa", a spus el, adăugând că a revenit pentru a-şi recupera câteva bunuri personale.

"Şi mie mi-e teamă pentru sănătatea mea."

Tânărul le-a mărturisit reporterilor că nu are încredere în oficialii guvernamentali care spun că riscurile legate de radiaţii sunt reduse pentru localnici.

"Tatăl meu vrea să se întoarcă, dar eu am alte planuri pentru viitor".

"Poate va trebui să iau în calcul ideea de a-mi lăsa în urmă tatăl şi de a trăi departe de aici pentru a întemeia o familie", a adăugat el.

Cei doi i-au urat mult noroc agricultorului şi nu au mai zăbovit mult timp în zona restricţionată de la Fukushima.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite