Zimbabwe, unde s-ar ascunde Gaddafi, îl expulzează pe ambasadorul rebel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul Zimbabwe a hotărât să îl expulzeze pe ambasadorul Libiei la Harare, care şi-a anunţat la 24 august trecerea de partea rebeliunii, a anunţat ministrul de Externe din această ţară, citat de AFP.

Or,în urmă cu o zi, anumite surse, tot din Zimbabwe precizau că le-ar fi văzut pe "amazoanele" (garda de corp) lui Gaddafi, la marginea capitalei Harare. În schimb, familia sa a fost trimisă în Algeria.

"Ambasadorul Libiei şi personalul său au fost rugaţi să părăsească Zimbabwe în 72 de ore", a declarat ministrul Simbarashe Mumbengegwi în faţa jurnaliştilor, subliniind că autorităţile de la Harare nu au recunoscut legitimitatea Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT) libian.
Însă ministerul a menţionat un termen de 48 de ore acordat diplomaţilor, într-un comunicat.

"Ambasadorul Libiei şi personalul său au hotărât să renunţe la angajamentul faţă de Guvernul colonelului (Muammar) Kadhafi", a mai declarat ministrul. "Acest act îl privează, deci, pe ambasadorul Libiei şi personalul său de orice statut diplomatic în Zimbabwe, deoarece Zimbabwe nu recunoaşte CNT", a adăugat el.

Ambasadorul Taher Elmagrahi a incendiat, la 24 august, portretele colonelului Muammar Kadhafi şi a înlocuit steagul verde al acestuia cu cel al rebeliunii, care în prezent a preluat controlul în aproape toată ţara.

Preşedintele zimbabwian Robert Mugabe întreţinea relaţii bune cu Muammar Gaddafi, având poziţii comune cu privire la lumea a treia şi panafricanism. Mugabe a denunţat loviturile NATO în Libia şi a acuzat coaliţia occidentală că vrea să îl omoare pe colonelul Gaddafi pentru a pune mâna pe petrolul libian.

NATO: operaţiunea continuă

Liderul libian fugar Muammar Kadhafi îşi menţine o capacitate de comandă a trupelor care îi sunt loiale în ţară, a declarat marţi un oficial NATO, precizând că nu ştie unde se află acesta. Potrivit acestuia, forţele pro-Gaddafi cedează teren în mod ordonat şi se retrag spre cea mai puţin defavorabilă poziţie, ţinând cont de armamentul lor. Purtătorul de cuvânt al NATO - Oana Lungescu - a explicat azi, într-o conferinţă de presă că operaţiunea NATO va continua în Libia cât timp vor exista ameninţări la adresa civililor. După ce NATO îşi va termina misiunea, sarcina de reconstrucţie şi protecţie ar putea fi preluată de forţele ONU.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite