O zi din viaţa Papei Benedict al XVI-lea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru prima dată în istoria Vaticanului, un Suveran Pontif şi-a dezvăluit activitatea privată în faţa camerelor de luat vederi În fiecare zi, Benedict al XVI-lea se trezeşte la ora

Pentru prima dată în istoria Vaticanului, un Suveran Pontif şi-a dezvăluit activitatea privată în faţa camerelor de luat vederi

În fiecare zi, Benedict al XVI-lea se trezeşte la ora 7.00 dimineaţa, iar primul lucru pe care îl face este celebrarea slujbei în capela sa privată, ritual de la care nu se abate indiferent de starea sa de sănătate. Acest fapt a fost confirmat şi de Georg Gaenswein, secretarul personal al Suveranului Pontif, într-un interviu acordat la mijlocul lunii aprilie postului Radio Vatican. Înaltul prelat catolic a mai povestit că, în fiecare zi, face "un scut" între Suveranul Pontif şi cantitatea enormă de corespondenţă care soseşte din toate colţurile lumii, selectându-i, de asemenea, documentele, în funcţie de priorităţi. După slujba din capela privată, Benedict al XVI-lea ia un mic dejun destul de sărăcăcios, pregătit de călugăriţele care aparţin Mişcării Apostolice Internaţionale din Schonstatt (reprezentativă pentru noile comunităţi religioase ale Bisericii Catolice). Micul dejun este urmat de o trecere în revistă a principalelor publicaţii din Italia, dar şi din alte ţări, în special din Germania natală, după care urmează comentarii cu secretarul personal, referitoare la principalele evenimente politice şi sociale din întreaga lume. Suveranul Pontif este preocupat îndeosebi de zonele în care se desfăşoară conflicte armate, precum şi de problemele majore pe care le reprezintă, pentru guvernele unor ţări, lagărele de refugiaţi.

Rugăciuni în grădinile Vaticanului

Benedict al XVI-lea face apoi scurte plimbări prin grădinile Vaticanului, care reprezintă, de fapt, prilejul cel mai potrivit pentru recitarea Rosariului (culegere de rugăciuni pentru Fecioara Maria - n.red.). În funcţie de agenda pontificală, urmează întâlniri cu oficiali ai Vaticanului, cu care, de obicei, discută probleme ce ţin de diplomaţie. Aproape zilnic, Suveranul Pontif se întreţine cu secretarul de stat al Vaticanului, monseniorul Tarcisio Bertone. În loc de a se odihni după-amiază, el preferă să citească sau să asculte muzică clasică, pe care o consideră "arta cea mai apropiată de Dumnezeu". Iar seara urmăreşte jurnalele de ştiri de la televizor, în compania unor colaboratori apropiaţi.

Pe posturile de televiziune din Italia a fost difuzat, recent, în premieră mondială, un scurt film documentar despre modul în care decurge o zi normală din viaţa Papei Benedict al XVI-lea. O zi în care acesta nu apare în public, iar cotidianul Vaticanului, "Osservatore Romano", nu oferă multe detalii despre activitatea Suveranului Pontif din acea zi. Documentarul a fost urmărit cu mare interes de milioane de italieni, iar unele televiziuni din alte ţări au cerut permisiunea de a-l difuza.

Bucătăria pontificală este ultramodernă

Apartamentul Suveranului Pontif, aflat la etajul al treilea al Palatului Apostolic, a fost reamenajat de puţin timp. Acesta cuprinde (şi) o bucătărie dotată cu cele mai moderne accesorii, multe dintre ele având culoarea albastră. Călugăriţele Mişcării din Schonstatt îi pregătesc masa Papei Benedict al XVI-lea la cuptoare electrice, au la dispoziţie ultimul tip de hotă şi un sofisticat aparat frigorific.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite