Cel mai mare zgârie-nori din America Latină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Construcţia stârneşte polemici în capitala mexicană. Agitaţie la Ciudad de Mexico (Mexico City). Cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la Războiul de Independenţă al Mexicului, se

Construcţia stârneşte polemici în capitala mexicană.

Agitaţie la Ciudad de Mexico (Mexico City). Cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la Războiul de Independenţă al Mexicului, se preconizează inaugurarea celei mai înalte clădiri din America Latină. Torre Bicentenario este proiectat de celebrul arhitect olandez, Rem Koolhaas, care construieşte şi spectaculosul turn al televiziunii chineze.

Capitala Mexicului, Ciudad de Mexico, care deţine deja cel mai mare turn din America Latină, Torre Mayor, va depăşi propriul record cu Torre Bicentenario, un zgârie-nori de 300 de metri înălţime, ce se va inaugura în 2010, relatează "El Mundo".

Numele său, care se traduce Turn Bicentenar, se datorează deschiderii, în septembrie 2010, a festivităţilor prilejuite de împlinirea a 200 de ani de la Războiul de Independenţă al Mexicului, din 1810. "A devenit tradiţional ca marile evenimente să fie sărbătorite prin ridicarea de edificii. Oraşul are nevoie de simboluri şi suntem siguri că acest turn va fi un simbol al său", a declarat directorul general al întreprinderii constructoare Danhos, Jorge Gamboa.

Echivalent al Turnului Eiffel

Ca înălţime, noul turn va fi echivalentul Turnului Eiffel din Paris. Se doreşte în primul rând ca el să depăşească Torre Mayor, o construcţie de 225 de metri, situată în Paseo de la Reforma. Torre Bicentenario a fost proiectat de arhitectul Rem Koolhaas. Arhitectul olandez este deja celebru pentru alte creaţii stranii, cum ar fi Biblioteca Publică din Seattle sau Casa da Musica din Oporto, Portugalia.

Agenţia sa, Office for Metropolitan Architecture (OMA), a primit Premiul Pritzker pentru Arhitectură în anul 2000. Cel mai mare proiect pe care l-a avut vreodată OMA, cu sediul la Rotterdam, rămâne însă viitorul sediu al televiziunii de stat din China.

De astă dată, pentru realizarea proiectului pentru Torre Bicentenario, Rem Koolhaas s-a inspirat de la Piramida Soarelui, situată în complexul arheologic Teotihuacan, la 50 de kilometri nord-est de metropola Ciudad de Mexico. Structura noului edificiu include două piramide.

Va schimba faţa capitalei mexicane

Preţul de construcţie se va ridica la 600 milioane de dolari. Turnul va avea 64 de etaje şi va fi prevăzut cu parcare subterană pentru 2.500 de vehicule. Imobilul va include şi un centru de conferinţe, şi zone verzi. Faţada principală va fi orientată spre Paseo de la Reforma, clădirea integrându-se perfect în complexul financiar din zonă.

Aici se află, în general, numai construcţii ultramoderne. Primarul capitalei mexicane, Marcelo Ebrard, asigură că Torre Bicentenario va schimba faţa metropolei. Au apărut însă şi primele dispute, deoarece legislaţia permite numai clădiri cu înălţimea maximă de 20 de metri în zonă, relatează "El Pais". Dar nu numai noul edificiu depăşeşte această limită. Turnul se va ridica pe o suprafaţă de 2.800 de metri pătraţi. Aici se estimează că vor lucra circa 10.000 de angajaţi.

Un alt obstacol

Dar nu numai faptul că zona nu permite, conform legislaţiei în vigoare, clădiri foarte înalte reprezintă un obstacol în calea edificării turnului. O altă piedică este faptul că, pe locul unde se doreşte amplasarea noului Torre Bicentenario, se află un imobil al arhitectului Vladimir Kape, construit din anii 1940. Acest edificiu figurează pe lista imobilelor cu valoare de patrimoniu, ceea ce înseamnă că nu va fi posibilă demolarea sa cu una cu două.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite