Primarul insulei greceşti Zakynthos demască fenomenul orbilor falşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

650 de oameni de pe insulă primesc sume consistente de la stat pentru că au reuşit să capete certificate de orbi. Primarul încearcă să pună capăt corupţiei, dar riscă o revoltă.

Corupţia e un fenomen răspândit de la nivelul cel mai de jos şi până la cel mai înalt în Grecia. Sub presiunea creditorilor internaţionali, autorităţile greceşti încearcă să găsească soluţii şi contra corupţiei, şi contra obiceiului de a nu plăti taxe. În insula Zakynthos, fenomenul a luat proporţii greu de imaginat.

Stelios Bozikis a fost ales anul trecut primar al insulei din Marea Ionică. Recent, el a demascat marea "scamatorie" a populaţiei insulei: circa 600 de locuitori au reuşit să convingă medici să îi declare orbi, pentru a se bucura ajutoarele sociale consistente, relatează cotidianul britanic "The Telegraph".

Printre "orbi" se numără şoferi de taxi, vânzători de magazin, patroni de restaurante, fermieri care cultivă viţă de vie şi măsline ‘şi chiar câţiva vânători amatori al căror "handicap" nu îi împiedică să-şi petreacă sfârşitul de săptămână împuşcând iepuri şi păsări.

Alţi "nevăzători" au fost urmăriţi şi văzuţi jucând cărţi şi table în tavernele şi barurile de pe insulă. "Din cei 650 de orbi oficialide pe insulă, estimăm că peste 600 au obţinut acest statut în mod fraudulos", a declarat primarul pentru "Sunday Telegraph". Fiecare orb primeşte pe lună cel puţin 350 de euro bani de la stat. Suma creşte, în funcţie de statutul social şi de numărul membrilor familiei. Cei care au nevoie de însoţitor primesc un bonus. Indemnizaţii necuvenite, inclusiv pentru cazuri false de lepră sau copii care nu au existat niciodată, costă anual statul grec 111 milioane de euro.

"Insula Orbilor"

Numărul de orbi declaraţi reprezintă circa 2% din totalul de 35.000 de locuitori, adică o rată de nevăzătorde de zece ori mai mare faţă de restul Europei, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Rata uriaşă este rezultatul faptului că autorităţile de pe insulă au permis aceste fraude timp de mai bine de zece ani.

Primarul a explicat şi cum funcţiona sistemul: oftalmologul de la spitalul local, Nikolaos Vartzelis, dădea diagnosticul fals în schimbul unor sume de bani, iar cererile erau semnate de guvernatorul insulei, Dionysios Gasparos, pentru a-şi asigura câteva voturi în plus.

"Când am devenit primar, mi-am dat seama că se întâmplă multe lucruri ilegale aici", spune Bozikis, un avocat ales primar anul trecut. "Mi-am promis că voi rezolva asta, indiferent de costul politic", mai spune edilul. Bozikis, membru al formaţiunii socialiste - PASOK, a decis să suspende toate plăţile până se va stabili exact cine are dreptul la aceste ajutoare financiare. Decizia a fost primită cu ostilitate de populaţie.

La ultima şedinţă de consiliu, 50 de oameni furioşi au năvălit în clădire şi au aruncat în primar cu ouă şi iaurt. Presa grecească a atras atenţia de mai mult timp asupra acestei realităţi şi a numit Zakynthos "Insula Orbilor".

Iar Zakynthos e doar o parte infimă din problema pe plan naţional. Săptămâna viitoare vor avea loc alegeri generale în Grecia. Sondajele arată că cel mai bine în preferinţele populaţiei stau partidele antiausteritate care se opun reducerii cheltuielilor publice.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite