Wulff, al doilea preşedinte german care demisionează în mai puţin de doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În mai 2010, Germania a fost luată prin surprindere de demisia preşedintelui Horst Koehler.

Christian Wulff, membru al partidului creştin-democrat al Angelei Merkel (CDU) este al doilea preşedinte german care demisionează în mai puţin de doi ani. În mai 2010, Germania a fost luată prin surprindere de demisia preşedintelui Horst Koehler.
Wulff a fost ales preşedinte în urma unei reuniuni extraordinare a Parlamentului, pe 30 iunie 2010, reunit după demisia lui Koehler. La doar un an după ce fusese reales, Koehler a demisionat în urma controverselor stârnite de comentariile pe care le-a făcut la adresa rolului armatei germane în Afganistan. Demisia a fost considerată o "reacţie exagerată", chiar şi de către politicienii din opoziţie.

"Vă anunţ că îmi dau demisia din funcţia de preşedinte şi că această demisie va intra imediat în vigoare", anunţase Koehler cu lacrimi în ochi şi voce tremurândă, având-o alături pe soţia sa, Eva Luise.

Koehler declarase că o ţară precum Germania, care se bazează mult pe exporturi, trebuie să fie conştientă că intervenţiile militare (n.r. precum cea din Afganistan) sunt necesare pentru a proteja interesele germane.
A părut că Horst Koehler justifica războiul prin considerente de natură economică, în contextul în care misiunea din Afganistan devenise deja tot mai controversată atât în Germania, cât şi în restul Europei, nota "Der Spiegel".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite