WSJ: La 20 de ani de la căderea Ceauşeştilor, România devine noua Italie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recentele alegeri prezidenţiale din România adjudecate pe muchie de cuţit de preşedintele Traian Băsescu, arată de ce, la 20 de ani de la prăbuşirea comunismului şi înlăturarea cuplului Ceauşescu, România a devenit noua Italie, potrivit unui articol apărut în prestigioasa publicaţie Wall Street Journal şi semnat de fostul ambasadar al SUA în România Jim Rosapepe şi de fostul corespondent ABC News Sheilah Kast.

În ambele state, luptele politice sunt murdare, intens polarizate şi bizare. Melodrama premierului italian Silvio Berlusconi a făcut deja înconjurul lumii, însă tragi-comedia politică din România este puţin cunoscută în afara cercurilor de la Bucureşti.

Paralelele dintre cele două state dezvăluie remarcabile puncte comune, notează WSJ. Ambele state s-au declarat democratice după executarea dictatorilor: Benito Mussolini în 1945, respectiv Nicolae Ceauşescu, în decembrie 1989.

Ambele au ieşit din dictatură întâmpinând greutăţi financiare şi retincenţa partenerilor occidentali privind rezistenţa fragilei democraţii născute după înlăturarea despoţilor, mai notează WSJ. Ambele state au reuşit în 20 de ani de la căderea dictaturilor integrarea în structurile europene şi atlantice.

Gândindu-se la România, în mintea oricărui occidental vor răsări două idei: vampiri şi corupţie. "Cel puţin primul stereotip nu este unul real", se arată în articol. Transparency International a  aşezat România pe locul 71 privind lupta împotriva corupţiei, doar opt locuri mai jos de Italia. Pentru cei care afirmă că Italia şi România sunt "prea corupte " pentru a reprezenta un succes economic, trebuie menţionat că ambele state sunt oricum mai bine clasate faţă de Rusia, Brazilia, China, India, state cu economii emergente care reprezintă sunt motoarele economiei mondiale, scriu cei doi autori.

Prea multă "normalitate" a trimis România în recesiune

La 20 de ani de la căderea comunismului România este ceea ce oameni numesc "o ţară normală", o ţară unde tinerii pleacă la studii în străinătate, unde cumpărăturile pot fi făcute în mari centre comerciale. Totuşi, în acest an România a avut parte de prea multă "normalitate". Legăturile economice cu statele occidentale intrate în criză economică au accentuat recesiunea. Când 70% din exporturile româneşti se îndreaptă către piaţa europeană, nu este de mirare că recesiunea din Germania, spre exemplu, provoacă recesiune şi pe plaiuri mioritice.

România înseamnă în mintea multor jurnalişti occidentali corupţie, haos şi copii abandonaţi


România este una dintre statele care au avut parte, de-a lungul timpului, de cele mai multe articole negative în presa internaţională, mai notează cei doi autori ai articolului din WSJ. Când vorbesc sau scriu despre România, jurnaliştii străni văd, în continuare, doar haos, corupţie şi copii abandonaţi. Cei care privesc îndeaproape văd însă spontaneitatea românilor, mai puternică decât disciplina. Acum, la 20 de ani de la căderea comunismului, această spontaneitate începe să dea roade, aşa cum s-a întâmplat în trecut cu Italia, conchide articolul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite