Fizician: "Dacă viteza luminii poate fi depăşită, eu îmi mănânc chiloţii"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experimentul de la Acceleratorul de Particule CERN din Geneva, în care ar fi fost depăşită viteza luminii, a pus pe jar lumea ştiinţifică.

Teoriile fizicii moderne, inclusiv teoria relativităţii a lui Albert Einstein, se bazează pe ideea că nimic nu poate depăşi viteza luminii. Fizicienii sunt rezervaţi în privinţa anunţului CERN.

Stephen Hawking, unul dintre cei mai cunoscuti fizicieni, a spus că trebuie făcute mai multe experimente şi că deocamdată nu poate afirma nimic. Fizicianul australian John Costella este foarte circumspect şi consideră că totul este o eroare a specialiştilor de la CERN. Iar profesorul Jim Al-Khalili, de la Universitatea Surrey din Marea Britanie, spune că este gata să-şi mănânce chiloţii, în direct la o emisiune TV, dacă se va dovedi că viteza luminii a fost într-adevăr depăşită.

Fizicienii CERN au anunţat că într-unul din experimentele lor, particule microscopice de materie au depăşit viteza luminii. Conducatorul echipei de cercetători, Antonio Ereditato, a declarat pentru BBC că
"visul meu este ca un alt experiment, independent de al nostru, sa descopere acelasi lucru. Atunci voi fi linistit". El au cerut sprijinul comunităţii ştiinţifice, pentru a verifica daca au greşit ceva în timpul testelor.

"Este un rezultat nebunesc. Iar consecintele pot fi extraordinare", a spus Ereditato.

Unul din posibilele efecte ale depăşirii vitezei luminii ar fi, teoretic, călătoria în timp.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite